ZaScoolarZ

Tipurile de comparații și cum îți blochează ele viața

Educă-ți în fiecare zi.

Educaţia este ceea ce supravieţuieşte după ce tot ce a fost învăţat a fost uitat – Burrhus Frederic Skinner

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on linkedin
78909811_1342564039255960_1123919222544531456_n

Tipurile de comparații și cum îți blochează ele viața

        Suntem foarte diferiți, avem mentalități diferite și conceptele noastre se împletesc, formând comunități. Fiecare dintre noi tinde spre un ideal, tinde spre a fi cea mai bună versiune a sa, sau tinde spre standardele în care comunitatea sa l-a încadrat. Zilnic primim atât de multă informație, încât conceptul idealurilor noastre se modifică, uneori în bine, dar alteori în rău. Vedem și noi niște fotografii și descrieri perfecte și probabil ne gândim, “Eu de ce nu sunt așa? Ce am făcut să nu am și eu așa o viață bună?”.

        Nu vreau să zic aici că tot ce vedem pe social media e greșit. Este greșit când vezi ceva și începi să te compari cu acel ceva. Ești unic. Nu uita asta. Ești unic și absolut nimeni nu va putea avea aceleași calități ca tine, nimeni nu va putea să fie atât de original și autentic. Observ deja un model care se repetă de 100 de ori la mine pe feed: aceiași băieți, aceleași fete și tot așa până la infinit. Nu te-ai săturat de asta? Nu vrei tu să schimbi asta și să îți dai voie să fii tu însăți, să ai propriul tău stil și să nu ai ca unitate de măsură același tip de oameni pe care îi vezi online. De acord, oamenii aceia sunt cunoscuți și au multe like-uri. Trăiești pentru like-uri și pentru validarea celorlalți? Nu, trăiești ca să fii fericit și împlinit, trăiești pentru a face această lume un loc mai bun prin acțiunile tale.

        Fii tu însăți. Recunoaște-ți valorile și punctele tari și nu te lăsa influențat. Dacă toată povestea aceasta cu social media și cu tumultul de informații care vine peste tine (spunându-ți cum este mai bine să fii și cum este mai bine să gândești) nu a ajuns la tine, ești norocos.

Nu lăsa pe nimeni să-ți arate cum să arăți.

        Avem uneori tendința să facem parte la așa-numitul “efect de turmă” din dorința de a ne integra și de a ne adapta la comunitatea din care facem parte și în care am fost crescuți. De obicei aceste comunități se formează în jurul unui om care are putere; această putere poate însemna atât statutul său social, cât și starea sa financiară, hainele pe care le poartă etc. Ideea principală aici este că orbităm în jurul acestor persoane influente de lângă noi și ne comparăm automat cu ele, iar aici intervine un fenomen deseori întâlnit: ne pierdem pe noi. Dorința aceasta de a ne integra și de a fi sus pe scara socială este fatală, deoarece esența din noi se pierde, se pierde persoana noastră. Imităm acel model impus de grupul în care stăm și ne abatem de la propria noastră personalitate

        Ți-ai pus și tu întrebările: “Eu de ce nu sunt așa ca și el?”, “Eu de ce nu sunt centrul unui grup?”. Ei bine, aceste întrebări te vor împiedica în procesul tău continuu de autocunoaștere, îți vor bloca viața și nu te vei bucura de tot ceea ce te înconjoară. Standardele și modelele impuse indirect de societate nu ar trebui să te limiteze în a fi persoana care ți-ai dorit întotdeauna să fii. Știu că sună clișeic, dar trebuie să ieși din aceste tipare și să îți dai voie să te cunoști și să te iubești. Ceea ce vezi pe social media, de cele mai multe ori, nu este realist, ori este prelucrat. 

Singurul lucru care ar trebui să te prelucreze pe tine este propria ta inimă, propria ta personalitate.

        Când o să începi să înțelegi că ești unic, că persoana ta este una specială și plină de emoții autentice, atunci vei începe încet, încet să nu te mai compari cu ceea ce vezi, cu oamenii care te înconjoară și vei începe să te iubești și să pornești într-o călătorie către autodescoperire și autodefinire. 

        Start the journey now!

Te-au inspirat aceste rânduri? Dă un share! Nu se știe cine are nevoie de ele!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on linkedin

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Hei! Cititul nu e niciodată ''prea mult''! Continuă lectura în BLOG-ul Ză scoolărșilor:

Self love

Acest subiect este unul dintre cele mai problematice când vine vorba de adolescenți sau de persoane care se trezesc, se uită în oglindă și ar

Read More »

Orice om capătă doua feluri de educaţie: una pe care i-o dau alţii, alta, mult mai însemnată, pe care şi-o dă el însuşi. – Samuel Smiles