ZaScoolarZ

Sunt sau nu îndrăgostit?

Educă-ți inima,, mintea,, și emoțiile în fiecare zi.

Educaţia este ceea ce supravieţuieşte după ce tot ce a fost învăţat a fost uitat – Burrhus Frederic Skinner

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on linkedin
Artist: Hyocheon Jeong

Sunt sau nu îndrăgostit?

Oare sunt îndrăgostit\a? Uite o întrebare la care nu e deloc uşor de răspuns. Mai ales în perioada adolescenţei. Ceea ce unii ar defini ca dragoste…alţii ar defini ca atracţie. Însă poate fi deopotrivă exact opusul. Practic, reveni de unde am plecat. În perioada adolescenţei e foarte uşor să devii confuz(ă) şi să nu poţi defini exact ce simţi.

Amalgamul de emoţii, sentimente, gânduri şi presiuni exterioare despre cum ar trebui definiţia dragostea…ne face adesea să ne întrebăm”oare sunt îndrăgostit\a ?

Cine poate răspunde la asta? Nimeni altcineva în afară de noi înşine. Pentru că fiecare are propria definiţie, personală sau preluată prin educaţie, despre ce e dragostea. Ceea ce înseamnă că zece persoane îţi pot spune că eşti îndrăgostită, în timp ce alte zece îţi pot spune că e vorba despre atracţie fizică.

Unde e adevărul?

În interiorul tău. Doar acolo. Nu permite vocilor exterioare să îţi spună că nu are legătură cu iubirea ceea ce simţi, nici că e iubire cu siguranţă. Caută în tine şi găseşte-ţi răspunsul independent de vocile din afară.
Iar dacă ai nevoie de repere, există câteva sfaturi pertinente care te vor ajuta să te orientezi şi să reuşeşti să îţi defineşti emoţiile şi sentimentele.
Psihologii susţin că, în perioada adolescenţei, cel mai adesea este vorba de o atracţie fizică şi experimentarea unor senzaţii simţite în premieră. Curiozitatea, noutatea şi trăirea unor emoţii – altfel comune – la o intensitate atât de mare şi într-un context atât de diferit…determina adolescentul să spună că s-a îndrăgostit, că iubeşte, că şi-a întâlnit jumătatea sau, în extrema cealaltă, că e doar atracţie fizică şi distracţie, moment în care se naşte teribilismul şi nevoia de a ieşi în evidenţă.


 Artist: Hyocheon Jeong                                                                    Artist: Hyocheon Jeong

Realitatea e undeva la mijloc. Iubirea din adolescenţă este rareori marea iubire, şi la fel de rar este doar o atracţie fizică. Cel mai adesea este undeva la mijloc, redus simplu prin îndrăgostit de ideea de a fi îndrăgostit.

Partea frumoasă este că sentimentele sunt foarte pure, sincere, şi chiar şi neclare, ele oferă iluzia iluzia unei iubiri perfecte.

Dacă prin atracţia fizică pentru o persoană înţelegi nimic mai mult decât o poftă, să ştii că nu greşeşti cu nimic în definita ta. Îţi plac ochii cuiva, mâinile, părul, felul în care se îmbracă sau atenţia pe care ţi-o oferă. Ce înseamnă asta? Psihologii o numesc chiar poftă.

Iar pofta poate da naştere unor sentimente frumoase, reale, concrete, imediat ce adolescenţii au răbdarea necesară de a se cunoaşte mai bine. Dacă îşi găsesc şi puncte în comun sau spaţii sufleteşti în care să se completeze perfect, atunci da, de la pofta se poate trece la ceea ce am putea dragoste.

Între poftă şi dragoste se situează indrăgosteala. Adică exact ceea ce simţi tu acum şi nu îţi explici dacă are legătură cu iubirea sau cu atracţia fizică. Este indrăgosteală. Sentimentul care nu e doar poftă, dar nici iubirea clar conturată. Ci undeva la mijloc. De acum depinde doar în ce direcţia vei vrea sau vei simţi să o duci tu. Atracţia rămâne importantă, însă dacă vrei să ştii dacă că e vorba de dragoste, atunci trebuie să simţi ceva mult mai profund.

Dragostea înseamnă să te simţi acceptat exact aşa cum eşti. Dragostea nu te pune în situaţii neconfortabile, nu îţi cere să te schimbi, nu te îndreaptă către autodistructivitate, nu are legătură cu neîncrederea şi gelozia, ci cu sentimentul de linişte, bucurie, încredere, siguranţă în preajma celuilalt, acceptare.

Dacă e dragoste, atunci te vei simţi fericit în preajma celuilalt şi vei dori mereu să devii o versiune mai bună a ta.

Te vei simţi încurajat, susţinut. Dacă relaţia voastră este şi una sexuală, atunci cred că putem vorbi despre dragoste dacă alegerea ţi-a aparţinut în totalitate, fără presiuni, ultimatumuri şi şantaj emoţional. Dacă tot ceea ce vă leagă fizic este o continuare firească a ceea ce va leagă sentimental. Dacă înţelegeţi că intimitatea este mai mult decât să demonstraţi colegilor că aţi făcut-o şi voi.

Te întrebi dacă nu e dragoste? Aş zice că nu e dragoste dacă simţiţi nevoia să vă testaţi permanent sentimentele, să vă controlat, să vă impuneţi reguli, să vă trataţi reciproc că pe un trofeu, să vă testaţi limitele şi să îi setaţi celuilalt aşteptări nerealiste. Dacă e însoţită de mai multă nefericire decât bucurie, atunci probabil că te afli în faza atracţiei fizice şi e puţin probabil să fie vorba de perechea perfectă.

 Artist: Hyocheon Jeong
Artist: Hyocheon Jeong

Nu te grăbi să tragi concluzii, nici să crezi că lumea se încheie odată cu prima relaţie. Da, ştiu, ai senzaţia că totul e nedrept şi că, de fapt, lumea chiar nu mai are sens. Însă e şi asta o etapă bună, pentru că mai târziu vei avea de ce să te amuzi şi vei avea, evident, şi lecţii din care să înveţi lucruri şi să tragi concluzii.

Indrăgosteala adolescentină e o perioadă de care ar trebui să te bucuri cum poţi mai frumos, fără să o transformi în ceva tragic. Ia-i toate părţile bune, las-o să te inspire, să te cunoşti, să îţi construieşti amintiri şi poveşti frumoase, să experimentezi emoţii şi sentimente noi.

Oferă-ţi singur definită a ceea ce simţi şi nu te teme să exprimi ceea ce crezi, indiferent de câte definiţii îţi vor oferi ceilalţi. Ceea ce pentru tine este iubire…pentru ceilalţi poate fi doar o atracţie trecătoare. Şi invers. Interiorul nostru rămâne spaţiul cel mai controversat, mai interesant şi mai limpede, locul în care se află toate adevărurile şi de unde izvorăsc cele mai bune decizii. Uneori e mai bine să regreţi ce ai făcut decât ce nu ai avut curaj să faci, aşa că…intuiţia îţi poate spune ce e bine şi ce nu.

Însă intuiţia, nu ceea ce aşteaptă ceilalţi de la tine. Să fie iubire!

Nu te grăbi să tragi concluzii, nici să crezi că lumea se încheie odată cu prima

Te-au inspirat aceste rânduri? Dă un Nu se știe cine are nevoie de ele!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on linkedin

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Hei! Cititul nu e niciodată ''prea mult''! Continuă lectura în BLOG-ul Ză scoolărșilor:

Self love

Acest subiect este unul dintre cele mai problematice când vine vorba de adolescenți sau de persoane care se trezesc, se uită în oglindă și ar

Read More »

Orice om capătă doua feluri de educaţie: una pe care i-o dau alţii, alta, mult mai însemnată, pe care şi-o dă el însuşi. – Samuel Smiles