ZaScoolarZ

Sunt bun la o singură de materie. Ce e de făcut?

Educă-ți în fiecare zi.

Educaţia este ceea ce supravieţuieşte după ce tot ce a fost învăţat a fost uitat – Burrhus Frederic Skinner

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on linkedin
72225047_456396161751379_2246146971003781120_n

Sunt bun la o singură de materie. Ce e de făcut?

Sunt bun la o singură materie. Ce să fac?

Ești la liceu sau școală și tocmai ai observat că ești bun doar la o singură materie? Nu te îngrijora, sunt mulți în aceeași situație și asta nu înseamnă că ești mai prejos decât alți elevi și nu poți să reușești să te afirmi. Ba s-ar putea ca faptul că te descurci la o singură materie să te determine să-ți mai găsești mai ușor calea.

Am fost în aceeași situație, dar până nu am înțeles cu adevărat asta, am tot încercat să caut materii pe care să le înțeleg și la care să-mi doresc să devin bună.

Însă, de ce să nu recunosc? Toate au fost încercări eșuate și tot spre aceeași materie m-am întors mereu, chiar dacă nu întotdeauna am vrut să accept că acolo mă descurc cel mai bine și spre asta trebuie să mă îndrept din punct de vedere profesional.

Când eram în clasele primare, am „cochetat” cu matematica, ba chiar am participat la diferite concursuri, unde am obținut rezultate bune, dar parcă am simțit mereu că nu e domeniul în care aș putea să fac performanță, ba mai mult, simțeam că mă chinui să înțeleg unele lucruri, exerciții, teoreme pe care alții le înțelegeau mult mai ușor (asta atât în timpul gimnaziului, cât și în perioada în care am fost la liceu). Apoi, am început să facem primele compuneri la școală, iar acelea au venit de la sine, din start, foarte ușor.

Cuvintele curgeau limpede și repede, rândurile parcă se scriau de cele mai multe ori de unele singure, fără să mă chinui prea mult, fără să stau să mă gândesc, efectiv simțeam și scriam, scriam și simțeam.

Cam asta e și-acum, deși, odată cu timpul, mi-am dorit să mă concentrez mai mult asupra a ceea ce scriu, să-m gândesc figurile de stil, să scriu cât mai corect etc.

Dar parcă nu simțeam în totalitate că sunt într-adevăr buna la română și asta trebuie să fac în viitor.

Era, parcă, prea puțin. Aveam colegi buni la toate materiile, colegi care aveau sumedenii de variante când venea vorba despre alegerea facultății și respectiv despre alegerile lor profesionale. Voiam să pot mai mult, fiindcă întotdeauna mi s-a părut prea puțin, și mă simțeam descumpănită când vedeam cu câtă ușurință înțelegeau colegii mei fizica, matematica, informatica, chimia (am fost la un profil de matematica-informatică), pe când eu trebuia să rumeg informația de o sută de ori, trebuia să înțeleg, trebuia să mă concentrez… Apoi am văzut că pot depăși și la română nivelul de mediocritate, pot să particip la diferite concursuri unde să obțin premii, pot să particip la olimpiadă unde să mă calific la etapa națională.

Mi-am demonstrat că pot fi bună la o singură materie și pot excela, pentru că mă pot concentra asupra ei mult mai mult și îmi pot dedica o mare parte din timp.

Înțelegând toate acestea, din timpul liceului am cam încetat să încerc să fiu bună la toate. Am lăsat deoparte ambițiile prostești și dorința de a avea numai note bune, și mi-am spus că, odată ce am o pasiune și chiar mă descurc, ar trebui să o fructific, să profit de asta.

Așadar, am învățat la celealte materii pentru lucrări, pentru ascultări, pentru bacalaureat, evident, dar majoritatea timpului dedicat studiului îl dedicam limbii și literaturii române (cu excepția clasei a 12-a, când m-am chinuit mai mult să recuperez din materia de la matematică și de la chimie). Am participat în fiecare an la olimpiadă, am căutat concursuri, m-am înscris, în timpul liber am citit și am scris, iar acum sunt studentă la Facultatea de Litere, pentru că și eu am fost și sunt printre cei buni la o singură materie.

Ce poți să faci dacă ești în aceeași situație ca mine?

 

  1. Să te bucuri, în primul rând, pentru că poți să faci performanță. Poți merge la olimpiade, la concursuri, poți găsi metode de a învăța cât mai multe: cursuri, documentare, exerciții.
  2.  Poți să-ți îndrepți pașii spre o meserie care să împlice acea materie, urmărind drumul înspre care te ghidează acea materie. Ești bun la istorie sau la geografie? Probabil ai o memorie bună, poți participa la olimpiadă și poți să devii profesor sau cercetător. Ești bun la matematică? De obicei, matematica se leagă de fizică, de informatică, deci posibil să-ți fie mai ușor să înțelegi și toate celelalte materii odată ce îți place matematica. Dacă nu, totuși, poți să-ți găsești foarte ușor drumul lucrând la matematică, rezolvând probleme și exerciții. Te descurci să desenezi? Poți să te duci la facultățile care implică arta, la design, la pictură.
  3. Încearcă s-o aplici în cât mai multe feluri. Dacă ești bun la o limbă străină, de exemplu, poți deveni profesor, poți să fii ghid turistic, te poți implica în o grămada de proiecte care implică cunoașterea unei limbi străine, inclusiv burse de studiu în alte țări.
  4. Să le arăți părinților și profesorilor că ești cu adevărat bun la acea materie, ca să nu te mai preseze să obții rezultate foarte bune și la celelalte și să înțeleagă că ar putea să te încurajeze să urmezi mai departe o meserie care să implice acea materie.
  5. Materia preferată poate deveni foarte ușor un hobby: dacă îți place limba română, engleza sau orice altă limbă, poți citi cărți în acele limbi; dacă îți place informatica, poți să înveți să faci aplicații, să creezi jocuri, să întreții site-uri; dacă îți place să scrii, poți încerca să scrii o carte sau poți scrie pe diferite site-uri sau bloguri articole, pe diferite teme; dacă îți place geografia, poți călători și poți învăța pe viu toate informațiile pe care ulterior le vei putea culege de prin cărți.
  6. Să înțelegi că și unica materie la care ești bun e un mare avantaj, pentru că ești bun totuși la ceva și știi că poți deveni și mai bun, poți excela, poți să îți faci o carieră din asta, poți fi într-o continuă dezvoltare pentru că știi deja înspre ce să te îndrepți.

Chiar dacă, uneori, ai fost dezamăgit că nu ești și tu precum alți elevi care reușesc să înțeleagă o grămada de materii și pot fi buni la multe dintre ele, trebuie să te bucuri pentru că mulți dintre ei reușesc să obțină doar note bune, în timp ce tu ai toate șansele să te îndrepți spre performanță și chiar să o atingi, să te implici mult mai mult în învățarea unei singure materii decât să-ți împarți timpul între mai multe.

Te-au inspirat aceste rânduri? Dă un share! Nu se știe cine are nevoie de ele!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on linkedin

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Hei! Cititul nu e niciodată ''prea mult''! Continuă lectura în BLOG-ul Ză scoolărșilor:

Self love

Acest subiect este unul dintre cele mai problematice când vine vorba de adolescenți sau de persoane care se trezesc, se uită în oglindă și ar

Read More »

Orice om capătă doua feluri de educaţie: una pe care i-o dau alţii, alta, mult mai însemnată, pe care şi-o dă el însuşi. – Samuel Smiles