ZaScoolarZ

Shock! Sistemul școlar a picat la o materie!

Educă-ți în fiecare zi.

Educaţia este ceea ce supravieţuieşte după ce tot ce a fost învăţat a fost uitat – Burrhus Frederic Skinner

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on linkedin
amphitheater-architecture-arena-247839 (1)

Shock! Sistemul școlar a picat la o materie!

Sistemul școlar este contruit în așa fel încât să nu ne valideaze vulnerabilitatea. Ce să mai, are -1 la materia Vulnerabilitate, putea să scrie și el/ea măcar de un 5.

Oricine intră într-un sistem școlar fie elev, fie profesor, se va lovi un moment dat de un moment în care nu îi va fi validată emoția, atitudinea, punctul de vedere sau starea.

Elevii între ei vor ști că vulnerabilitatea e pentru cei slabi. Cei mai sensibili vor fi și ei sancționați și manipulați, fie subtil, fie direct sau brutal. Iar ei încetul cu încetul vor înțelege că a fi vulnerabil este ceva total neacceptat.

Vor ajunge acasă și își vor ascunde emoțiile pentru că au înțeles că asta e normalitatea.

Și uite așa vor începe să-și construiască caracterul din componente validate de cei din jur.

Câți dintre noi am renunțat la a fi vulnerabili, pentru că am fost la un momendat și s-a profitat, s-a râs de noi?

Vulnerabilitate e pură, e soră cu acceptarea, o expresie a ceea ce ești. Dacă s-a profitat la un momentat de ea, nu e problema ta. Vulnerabilitatea e putere.

Cum facem să se învețe lucrul astă în scoală?

Nu doar la nivel teoretic? Ci la nivel profund. Până când fiecare celulă din fiecare elev, din fiecare instituție școlară va ști că emoțiile merită exprimate (indiferent de ce presupune asta) și că ne spun atât de multe despre cine suntem. Că vocea noastră merită să fie auzită, indiferent că tremură sau e nesigură.

Aș vrea ca fiecare elev/adoleșcent să știe asta. Pentru că știu că în timp ce  scriu, atât de mult potențial e băgat sub preș, atâtea opinii/ idei valoroase sunt îngropate sub mentalitatea ,,așa nu’’, ,,ești un visător/are’’, ,,o să crești tu și vei vedea de fapt cum e viața’’.

Ce mai știu? Că atâțea tinerii nu își găsesc locul. Încearcă să afle cum trebuie să fie. De ce? Pentru că trăiesc într-o societate în care nu sunt validați. Până vor exploda. Tot ce au reprimat, va exploda. Și atunci vor veni profesorii, adulții, părinți și vor spune: copii aștia sunt defecți, generația asta nu are răbdare, nu știe să comunice.

Și uite așa se crește o generație de învinși, de pesimiști, de oameni triști.

Lăsați elevii să fie învingători, așa cum s-au născut, să-și folosească vocea care nu e întotdeauna comodă pentru o societate care a trăit în frică sau rușine.

Dragă școală, știu că deschidere lor te sperie, știu că vocea lor îți sună prea tare în cap, știu că ți-e teamă de ideile lor, pentru că da- dacă le asculți trebuie să recunoști că e momentul să te schimbi.

signed,

ă real Ză scoolăr

named and aged as

Silvia Pavă

Te-au inspirat aceste rânduri? Dă un Nu se știe cine are nevoie de ele!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on linkedin

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Hei! Cititul nu e niciodată ''prea mult''! Continuă lectura în BLOG-ul Ză scoolărșilor:

Self love

Acest subiect este unul dintre cele mai problematice când vine vorba de adolescenți sau de persoane care se trezesc, se uită în oglindă și ar

Read More »

Orice om capătă doua feluri de educaţie: una pe care i-o dau alţii, alta, mult mai însemnată, pe care şi-o dă el însuşi. – Samuel Smiles