ZaScoolarZ

Self love

Educă-ți în fiecare zi.

Educaţia este ceea ce supravieţuieşte după ce tot ce a fost învăţat a fost uitat – Burrhus Frederic Skinner

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on linkedin
81207723_463900747652259_7159455601892786176_n

Self love

Acest subiect este unul dintre cele mai problematice când vine vorba de adolescenți sau de persoane care se trezesc, se uită în oglindă și ar vrea să vadă altceva.

Procesul de a te iubi pe tine așa cum ești este unul îndelungat, unul în care se pot întâlni multe obstacole și unul prin care poți să devi o persoană mai bună. 

De ce proces?

Am folosit această terminologie pentru că este imposibil să te iubești pe tine cu adevărat, așa cum ești, doar dintr-o dată. Înțelegerea propriei persoane cere multă empatie din partea ta față de tine și reprezintă o perioadă de timp în care reflectezi asupa ta. Este important să ne analizăm și să ne dăm seama unde este problema, pentru ca această iubire să fie una autentică. 

Ia acțiune și analizează-te.

Să ne imaginăm o persoană care are o părere proastă despre sine: aceasta nu va putea să schimbe ceva dacă se focusează pe părțile rele, cheia fiind auto-analiza și identificarea punctelor care îngreunează procesul de iubire de sine. Clișeic, dar schimbarea începe la tine. Dacă tu îți iei timp în fiecare zi și găsești defecte pe care vrei să le corectezi, este cel mai important și esențial pas pe care poți să îl faci. Sună ca și când m-am contrazis: este important să ne corectăm defectele, dar nu să ne concentrăm pe ele și să creăm astfel un cerc vicios.

Ce faci dacă situația nu este așa ideală? Ce faci când ideea de respect și iubire de sine sunt diametral opuse față de conceptul tău despre propria ta persoană? Baby steps. Am experimentat și eu situația aceasta și cel mai eficient este să faci pași mici, dar siguri în experiența ta de auto-cunoaștere. Începe prin lucruri mici, care nu o să ți se pară neapărat importante, dar puse cap la cap vor clădi fundația iubirii.

  • scrie în fiecare zi câte un bilețel cu un lucru care îți place la tine
  • pune-ți sentimentele pe foaie și identifică problemele cu care te confrunți
  • nu ezita să ceri ajutor

Este absolut normal să avem defecte. Aceste defecte și diferențe dintre noi conferă comunității în care trăim un plus de culoare și de diversitate. Nu încerca să îți ascunzi diferențele, embrace them. Nu fi dur cu tine și corectează doar defectele tale, lucrurile care îți stau în cale atunci când vrei să te iubești pe tine, ci nu diferențele tale față de alții. Reamintește-ți că ești unic și că nimeni nu poate să accepte diferențele tale mai mult decât tine.

Cunoaște-te pe tine înainte să-i cunoști pe alții.

Să nu îți fie rușine sau frică să ceri ajutor prietenilor. De multe ori, aceștia pot fi cei mai obiectivi și îți pot da sfaturile cele mai folositoare pentru dezvoltarea. Prietenii noștri ne observă și ne analizează, iar prin intermediul lor putem să adăugăm ceva nou la lista cu ceea ce ne place la noi, dar și să corectăm defectele care ne împiedică pe noi (uneori și pe cei din jurul nostru) în cadrul propriei dezvoltări.

Iubirea pe care ne-o purtăm este un proces îndelungat, plin de obstacole, dar reprezintă cheia unei vieți fericite.

Te-au inspirat aceste rânduri? Dă un Nu se știe cine are nevoie de ele!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on linkedin

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Hei! Cititul nu e niciodată ''prea mult''! Continuă lectura în BLOG-ul Ză scoolărșilor:

Self love

Acest subiect este unul dintre cele mai problematice când vine vorba de adolescenți sau de persoane care se trezesc, se uită în oglindă și ar

Read More »

Orice om capătă doua feluri de educaţie: una pe care i-o dau alţii, alta, mult mai însemnată, pe care şi-o dă el însuşi. – Samuel Smiles