ZaScoolarZ

Salut, cum stai cu încrederea în tine?

Educă-ți în fiecare zi.

Educaţia este ceea ce supravieţuieşte după ce tot ce a fost învăţat a fost uitat – Burrhus Frederic Skinner

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on linkedin
Kot Bonkers

Salut, cum stai cu încrederea în tine?

Salut, cum stai cu încrederea în tine? Te întreb pentru că, în cazul în care încă nu ai descoperit deja, la baza reuşitei şi îndeplinirii tuturor dorinţelor tale stă, înainte de muncă şi acţiune, încrederea în tine.

Cei mai mulţi dintre noi stăm destul de prost cu încrederea în noi înşine. Pentru că ne comparăm prea mult, pentru că singuri ne setam aşteptări mai mari decât noi, pentru că de demoralizam şi ne subestimăm singuri …sau pentru că aşteptăm validări prea multe.

Oricum ar fi, încrederea în sine este un subiect în care ne regăsim şi care nu se încheie, aparent, niciodată.
Iar subestimarea nu aduce nimic bun. Dacă vrei rezultate mai bune, întotdeauna crede în tine. E o lege nescrisă care, culmea, funcţionează. Când îi dăm voie, ea se desfăşoară numai în avantajul nostru. Eu am învăţat un truc foarte interesant, însă de aplicat l-am aplicat mult mai târziu. Orice ai avea de făcut, crede că poţi. Nu te panica, nu îţi pune întrebări inutile, apucă-te să faci. Şi va ieşi ceva. Serios, chiar funcţionează. Şi e un mecanism evolutiv extraordinar.

Artwork: Kot Bonkers Artwork: Kot Bonkers

Dacă tu consideri că eşti mai slab decât ceilalţi, ei vor avea automat rezultate mai bune decât tine. La fel se întâmpla şi atunci când vei considera că toţi ceilalţi pot..iar tu nu. De ce? Ajungem tot la energii.

E ceva ce transmite tot interiorul tău. Singur îţi creezi limite, singur îţi instaurezi panică, teamă, comparaţia şi blocajul nu întârzie să apară.În plus, ce am mai descoperit eu când mă vindecam de subestimare, a fost că, surprinzător, eşti singurul care stă- n calea ta, indiferent ce ai vrea să faci. Şi asta nu ne-o poate contrazice nimeni.

Le dăm voie celorlalţi să fie mai buni decât noi. Conştient sau inconştient. E bine ca măcar să o facem conştient. Atunci mai avem o şansă să schimbăm ceva.

Dacă tu consideri că eşti mai slab decât ceilalţi, aşa te vor vedea şi ei, iar tu le vei oferi un loc înaintea ta. Prin simplul fapt că mintea îţi dictează să faci un pas înapoi. Dacă tu consideri că nu poţi, aşa e. La fel şi când consideri că poţi. Dincolo de toată educaţie standardizată şi clişeele în care ne scăldam voioşi la şcoală, realitatea este că avem în interiorul nostru întreaga putere a Universului şi o putem folosi constructiv sau distructiv. De ce să nu profităm şi să o folosim constructiv?

Când te gândeşti că eşti slab şi îţi lipseşte încrederea în tine, transmiţi creierului exact ce are de făcut. Nu e ideal să îi transmitem ce vrem noi? Pentru că noi  îl educam pe el ,nu el pe noi, ştiai?

Aşadar, cum stai cu încrederea în tine?
Care îţi sunt planurile? Câtă încredere ai în ele? Dar în tine? Ce şanse le dai să se îndeplinească? In ce măsura le oferi celorlalţi putere asupra a ceea ce te defineşte? Te defineşti singur sau porţi definiţiile care sunt la modă, pe care ceilalţi ţi le-au dat?
De fiecare dată când nu crezi în tine, oferi altora posibilitatea să te dea la o parte şi să facă tot ceea ce tu ai fi putut să faci mai bine.
Stop!
Cel mai probabil, generația Z, adică adolescenții de acum își vor transforma emoțiile în acțiuni cu accent pe soluții, vor vorbi, se vor exprima liber şi se vor încrede mai mult în ceea ce simt. Vor lăsa neîncrederea la o parte şi se va concentra mai mult pe cunoaşterea de sine, pe interiorul său, pe ideile şi capacitatea lor de a se concretiza.

Generaţia Z va fi aceea care va schimba mersul lumii, care va transforma neîncrederea în motivaţie şi autodepăşire, care va schimba anxietatea pe adrenalină şi va realiza ceea ce rândul lumii că nu se poate: schimbarea. Generaţia Z va fi aceea care va oferi încredere lumii.

Artwork: Kot Bonkers

Tu poţi face totul să funcţioneze, iar visele tale se pot transforma în realitatea pe care ţi-o doreşti. Însă totul are la baza încrederea în tine însuţi. Aşa că, înainte să le oferi celorlalţi aripi cu care să se ridice şi să atingă visele tale, aminteşte-ţi că în tine stă toată puterea lumii, iar neîncrederea le oferă teren perfect celor care vor să ţi-o răpească.
Aşadar, trebuie să te mai între o dată.

Cum stai cu încrederea în tine? Ce faci cu planurile tale? Dar cu visele cele mai adânci? Ce faci pentru ele? Dar pentru tine? Citeşti asta spunându-ţi că tu nu poţi şi că nu eşti suficient de bun, sau citeşti asta în timp ce te îndrepţi către prima ta acţiune?
Vreau să mai aud de tine, să-ţi aud vocea, te rog să vorbeşti, să te ridici, să crezi, să fii aşa cum ştii că poţi! Joacă  după  propriile reguli, nu contează  ce spun alţii.

Orice ai avea de făcut,

Te-au inspirat aceste rânduri? Dă un Nu se știe cine are nevoie de ele!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on linkedin

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Hei! Cititul nu e niciodată ''prea mult''! Continuă lectura în BLOG-ul Ză scoolărșilor:

Self love

Acest subiect este unul dintre cele mai problematice când vine vorba de adolescenți sau de persoane care se trezesc, se uită în oglindă și ar

Read More »

Orice om capătă doua feluri de educaţie: una pe care i-o dau alţii, alta, mult mai însemnată, pe care şi-o dă el însuşi. – Samuel Smiles