ZaScoolarZ

Relațiile toxice pot deveni relații sănătoase?

Educă-ți în fiecare zi.

Educaţia este ceea ce supravieţuieşte după ce tot ce a fost învăţat a fost uitat – Burrhus Frederic Skinner

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on linkedin
74496916_536790130438884_6211540578610446336_n

Relațiile toxice pot deveni relații sănătoase?

Cred că toți dintre noi au auzit măcar o dată de relațiile toxice. Și, din nefericire, unii chiar le-au experimentat – și nu doar o dată, ci de mai multe ori, fiecare lăsând urme adânci, de neșters, care te compromit într-o anumită măsură ca persoană. Dar măsurile pe care le ei într-o astfel de relație țin de tine, mai ales: tu alegi să pleci sau să rămâi, tu alegi să lași lucrurile în voia sorții sau tu decizi să faci o schimbare.

Mai întâi, ce este o relație toxică și prin ce se manifestă ea?

Am observat că multe persoane consideră că relațiile toxice se referă strict la violență domestică. Dacă partenerul (mai rar invers, cred) este violent cu tine, te abuzează fizic, atunci trăiești într-o relație toxică. Și cu siguranță e o relație extrem de toxică și te compromite pe termen lung, ba chiar pe parcursul întregii vieți, însă relațiile toxice nu țin numai de violența fizică. Există și violența verbală care se manifestă foarte des, din păcate, există numeroase cupluri în care partenerii își vorbesc urât unul altuia, folosesc un limbaj licențios și țipă unii la alții, trăiesc într-o continuă ceartă și mereu se împotrivesc unui altuia și își găsesc rapid motive pentru care să se contrazică într-un mod deloc civilizat.

Da, relațiile toxice sunt cele care îți „mănâncă” din energie, cele care te fac să te simți gol pe dinăuntru, acelea care te macină, care te golesc de tot ce ai fi putut fi, care aruncă din binele pe care îl aveai în tine.

Relațiile toxice sunt despre șantaj emoțional, despre neînțelegerea nevoilor celorlalt, despre jigniri, despre control, despre minciuni și pretexte…

Dar oare ele se pot transforma? O relație toxică poate deveni cândva o relație sănătoasă sau măcar o relație care s-ar putea îndrepta înspre însănătoșire, încet-încet, indiferent că este vorba de mai mult efort din partea amândurora?

Adevărul e că noi, oamenii, suntem diferiți, de aceea și relațiile noastre sunt diferite.

E dificil ca doi oameni să se potrivească perfect, să nu existe niciodată dispute între ei, să nu aibă puncte de comune diferite, să se regăsească în aceleași activități și în aceleași țeluri de viață. Oamenii nu pot fi ca două picături de ploaie și într-un cuplu e absolut firesc să existe diferențe de gândire și de comportament, doar că depinde extrem de mult cum sunt gestionate, cum sunt înțelese și cât e de capabil fiecare din relație să-l accepte pe celălalt așa cum este, în condițiile în care nu îi sunt periclitate anumite drepturi și nu devine nefericit făcând compromisuri.

Pentru că o relație toxică este de multe ori despre cum unul dintre cei doi face compromisuri, se străduie din greu, încearcă, luptă, își dorește cu adevărat să fie bine și să le fie bine, în timp ce celălalt dăruiește mult mai puțin și nu încearcă la fel de mult, ci lasă zbuciumul, chinul, durerea pe umărul celui care încearcă și se zbate.

Dar relațiile toxice se pot însănătoși. Însă necesită mult sacrificiu, multă răbdare și interes, iar toate acestea din partea amândurora, în mod egal.

O relație toxică nu va deveni nicidecum o relație sănătoasă peste noapte. Nu fără efort, mai ales, și fără să treacă destul de mult timp astfel încât lucrurile să se îndrepte spre bine. Pentru că o relație toxică n-are nimic bun și nu aduce nimic bun, doar nervi, frustrări, lacrimi, consum de energie, emoții negative, stres și alte aspecte negative care te aduc într-un punct în care simți că nu te mai regăsești, nu ești împăcat și simți că nici nu mai poți evolua, în niciun fel.

Primul pas într-o relație toxică este conștientizarea. Multe persoane nu realizează sau nu vor să realizeze că trăiesc o astfel de relație, se mint pe ei înșiși negând realitatea, pentru că e prea dură, din punctul lor de vedere, e insuportabilă. Cui îi place să trăiască zi de zi într-o relație toxică, să iubească?

Odată ce unul dintre parteneri realizează că trăiește o relație toxică, e obligat să-l facă și pe celălalt de lângă el să conștientizeze asta. Iar dacă ambii sunt mai mult decât conștienți și știu că, din nefericire, relația lor nu e nicidecum cum ar trebui să fie, atunci următorul pas pe care cei doi îl pot face este legat de comunicare.

Una dintre cheile unei relații fericite și de lungă durată este comuncarea.

Atât timp cât îndrăgostiții conștientizează că trec printr-o perioadă dificilă și au diferite probleme, iar în străfundurile lor simt că trăiesc o relație toxică, trebuie să înceapă să comunice despre asta. Poate că ei nu înțeleg că relația lor se îndreaptă spre o relație toxică, seamănă sau chiar este una, dar realizează, cu siguranță, că lucrurile nu merg bine între ei și ceva trebuie schimbat. Așadar, dacă vor comunica, vor căuta și vor găsi soluții pentru remedierea situației. Vor încerca în felul ăsta să înțeleagă ce factori au declanșat toxicitatea din relația lor și ce fac greșit astfel încât lucrurile nu funcționează și apar dispute constante.

Alte cupluri aleg să facă ședințe la psihoterapeut, atât separat cât și împreună.

În momentul în care cei doi înțeleg că lucrurile nu merg bine între ei și este la mijloc o problemă, cuplul respectiv apelează la psihoterapie ca metodă de rezolvare a problemelor pe care le întâmpină. Unii dintre ei fac doar terapie împreună, alții aleg să facă doar separat și sunt care fac și terapie de cuplu, și terapie separat. Ține de alegerea fiecăruia și, mai ales, psihoterapia este o metodă eficientă dacă crezi în ea, dacă simți că-ți va fi de folos și dacă îți găsești un psihoterapeut cu care să rezonezi, care să te înțeleagă și cu care să simți că avansezi și că începi să te înțelegi, înțelegându-l și pe cel pe care îl iubești.

E necesar să vă asigurați unul altuia timp, cât mai mult timp.

Trebuie ca ei să înțeleagă, fiecare dintre ei, că în acest proces amândoi au nevoie de timp. Timp dedicat recuperării, timp personal, timp pentru momente în doi. Conștientizarea greșelilor și încercările de a le nu mai repeta se petrec în timp, odată ce acestea se discută și fiecare înțelege care sunt problemele și cum le pot remedia. E nevoie și de timp dedicat propriei persoane, unde el și ea să rămână singuri cu ei înșiși și să-și petreacă timpul gândindu-se, înțelegând de ce au apărut probleme și căutând soluții.

Trebuie o extrem de mare forță pentru a reuși să salvezi o relație toxică, transformând-o într-o relație ușoară. Majoritatea relațiilor toxice rămân așa până se termină, și când se termină, e oricum prea târziu să mai poți face ceva, să mai poți recupera timpul pierdut, rănile deja s-au format, sunt adânci și dureroase, nu mai pot fi tratate în prezența celuilalt și e nevoie de distanță ca ele să se cicatrizeze măcar.

E nevoie de o acceptare puternică a situației dacă îți dorești să repari ceva, pentru că mulți nu vor să realizeze că relația în care trăiesc înseamnă distrugere (pe termen lung sau scurt), de acceptare a emoțiilor personale și a emoțiilor celui de lângă tine, de sacrificiu al ambelor părți, de comunicare. Nu, nu toate relațiile toxice se însănătoșesc, ba dimpotrivă, devin uneori și mai toxice și din păcate cei doi nu reușesc să renunțe, rămân strânși acolo, până când unul dintre ei cedează. Altfel, pentru „însănătoșirea” unei relații toxice e nevoie de un mare efort pe care nu toți reușesc să și-l asume, dar dacă se ajunge la un rezultat pozitiv și cei doi observă, de-a lungul timpului, că relația lor se îmbunătățește, efortul evident merită.

Te-au inspirat aceste rânduri? Dă un share! Nu se știe cine are nevoie de ele!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on linkedin

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Hei! Cititul nu e niciodată ''prea mult''! Continuă lectura în BLOG-ul Ză scoolărșilor:

Self love

Acest subiect este unul dintre cele mai problematice când vine vorba de adolescenți sau de persoane care se trezesc, se uită în oglindă și ar

Read More »

Orice om capătă doua feluri de educaţie: una pe care i-o dau alţii, alta, mult mai însemnată, pe care şi-o dă el însuşi. – Samuel Smiles