ZaScoolarZ

Războiul dintre sexe și dorința de control. Cauze, efecte & 5 soluții simple. [Silvia Pavăl]

Educă-ți în fiecare zi.

Educaţia este ceea ce supravieţuieşte după ce tot ce a fost învăţat a fost uitat – Burrhus Frederic Skinner

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on linkedin
Mă mai iubești_Ilustrație_Za scoolarz

Războiul dintre sexe și dorința de control. Cauze, efecte & 5 soluții simple. [Silvia Pavăl]

Care este motivul pentru care prăpastia dintre voi doi devine din ce în ce mai mare?

Ce crezi că iubitul tău îți dorește cu ardoare, dar îi este frică să ți se destăinuie?

Care e dorința aceea secretă pe care vrei să i-o împărtășești, dar ceva în tine te oprește? 

Poate vrei să-i spui cât de mult ți-ai dori flori de la el… 

Până la urmă îți faci curaj să i-o spui, dar atunci când o face (doar de gura ta), nu mai are niciun efect, vraja s-a spulberat. 

Poate tu ești nemulțumită că nu ai parte de atât de multe gesturi romantice…

Însă, poate de prea puține ori schimbi perspectiva, pentru a realiza că nimic nu îndepărtează mai mult un bărbat decât sentimentul că nu este admirat, apreciat sau este făcut să înțeleagă că nu mai este nevoie de el. 

El nu îți va spune asta, pentru că doare. 

Uneori nici el nu știe cât doare! Îi este prea greu să vadă sau să recunoască.

Să nu ai pretenția să-ți spună, în schimb privește mai atent. 

Când vrea să-ți deschidă borcanul de murături, deși știe că și tu o poti face sau când  sau ….

…doreste să ia toate sacoșele posibilie și imposibile în mâini, atunci când veniți de la cumpărături…

…aceste mici gesturi sunt o dovadă clară de iubire din partea lui. 

Poate vei zice că nu le mai face atât de des. 

Una din posibilele motive poate fi acela  că la un moment dat, în trecut, i-ai respins inconștient aceste mici gesturi, iar respingandu-le, el s-a simțit că l-ai respins chiar pe el. 

Si asta doare.

Știi care este una din cauzele acestui conflict interior, dar și relaționar? 

Femeile au început să-și recapete locul binemeritat din punct de vedere social. 

 

Acum pot fi mame dedicate, dar pot avea și o carieră de succes. Un lucru minunat din toate punctele de vedere. Această lumea are nevoie de puterea feminității exprimată în toate formele ei, indiferent că este vorba despre afaceri, roluri de conducere sau aducerea unei noi vieți în această lume.

Însă toate aceste schimbări benefice nouă, ca planetă vine la pachet cu provocări.  

Una dintre aceste provocări, este tocmai capcana confuziei dintre PUTERE și FORȚĂ.( O carte pe care o recomand pentru o mai bună înțelegere a subiectului este Putere vs. Forță de David R. Hawkins). 

Iar pentru că adesea confundăm puterea (care vine din vulnerabilitate) cu forța (care este impusă și mentală) se naște dorința de a controla viața. 

Acest control se manifestă în fel și fel de forme, ajungând cel mai adesea până la controlul asupra partenerului de viață. 

Notă*: Este extraordinar de important să menționăm, că și în cazul bărbaților se naște această dorință de control. Dar ajungem și acolo. Această abordare nu este întâmplătoare.

Cum se împart rolurile din cadrul unei relații atunci când femeia manifestă această dorință de control asupra bărbatului? 

Femeia confundă această putere nemărginită de a da viață nu doar copiilor, ci în a manifesta proiecte și noi viziuni valoroase asupra vieții, cu ,,forța”, ce se manifestă adesea prin dorința de control. 

Femeia, de cele mai multe ori – inconștient, părăsește această putere de care avem nevoie cu toții, stigând flacăra feminității, care o face nu doar pe ea, ci și pe cei cei din jurul ei să strălucească și să radieze.

 În schimb începe să activeze acea energie masculină din ea orientată doar pe acțiune (benefică în alte contexte), confundându-o cu un rol greșit asumat de a face de tot și de toate. 

Astfel, nu doar că apare un dezechilibru în interiorul femeii, deorece energia masculină și feminină nu se mai află în echilibru, dar se va resimți un mare dezechilibru în interiorul relației. 

Suntem meniți să avem ambele energii în noi, este adevărat. Asta pentru a ne descurca în situații cât mai diverse. 

Însă atunci când o femeie va dori, încetul cu încetul, să controleze ,,casa”, ,,relația” și va înceta să mai ceară ajutorul iubitului/soțului ei… Ei bine, ea își va utiliza mai mult energia masculină, decât pe cea feminină. 

În acel moment, femeia va utiliza mult mai multă energie decât ar trebui, pentru că va depune efort (forță), îl loc să-și manifeste acțiunile cu naturalețe (putere). Atunci când depune mai mult efort mental și fizic și nu se va afla în concordanță cu natura sa, femeia se va simți sleită de puteri, nemulțumită și va avea din ce în ce mai multe cerințe și pretenții din partea bărbatului. Această stare poate duce la probleme cu propria sexualitate și a exprimării acesteia. 

De celelaltă parte, bărbatul poate nu va resimți din prima aceste diferențe, însă cu timpul va observa că soția sau iubita lui va dori să facă din ce în ce mai rar dragoste, nu îi va mai cere ajutorul în treburile casei și nici atunci când plănuiesc o vacanță. Încetul cu încetul va simți că este singur în această relație și se va simți nevăzut. Însă de prea puține ori va exprima acest lucru direct. De cele mai multe ori bărbatul se va enerva aparent ,,din nimic”, va dori să petrecă mai mult timp cu prietenii lui (pentru că acolo se simte înțeles) și se va îndepărta tot mai mult de iubita sau soția lui. 

Și de asemnenea, în el se va naște o dorință de ,,control”, tocmai din cauza apariția acestui dezechilibru. 

Este adevărat că și dorința de control a bărbatului este înrădăcinată într-un loc mult adânc din sufletul lui, ce l-a făcut să-și suprime emoțiile, să strângă furie asupra diferitelor situații de viață și nu în ultimul rând să considere că a fi vulnerabil e totuna cu a fi slab. 

Atunci când aceste energii se află în echilibru, nevoia de ,,control” a partenerilor nu are cum să se manifeste. Treburile casei vor fi împărțite. Atât femeia, cât și bărbatul vor cere ajutor unu altuia, iar întreaga energie sexuală dintre aceștia se va regla. 

Pentru situațiile de criză/conflict/control sau concurență nu este de vină niciunul dintre ei, ci inconștiența cu care mintea lor a fost ,,înzestrată” încă de la Adam și Eva. 

Acum, poate e prima dată din istorie când avem ocazia să privim mai departe de aceste conflicte și să vedem ce se află în spatele acestor dispute și competiției care afectează adesea relațiile. 

Ce este de făcut? De unde să începem?

 

1. Mulțumește-i, fără să te gândești ce vei obține în schimb. 

 

Spune-i cât a contat pentru tine acest mic gest, transmite-i că nu-l iei de a gata. Nu doar că partenerul tău va fi încântat să-ți mai ofere ajutorul în continuare, însă veți transforma orice activitate într-un moment ,,al vostru”. 

 

 

2. Cere-i ajutorul. 

Din păcate, în societatea actuală, femeile sunt înclinate să nu ceară ajutorul, să facă totul pe cont propriu. Iar în momentul în care situația chiar cere prezența unui bărbat, acestea preferă o privire manipulatoare, un gest ce o plasează în inferioritate, o ochiadă rugătoare, doar doar să evite să spună un sincer ,,te rog”. Pe termen lung bărbatul se va simți folosit, iar acest comportament nu va ajuta relația. 

 

            3. Empatizează, schimbând perspectiva. 

 

Adesea ne privim propria relație doar din punctul nostru de vedere și de prea puține ori ne punem în papucii celuilalt. Conștientizează faptul că dacă pe tine ,,te doare” și pe ,,el îl doare”. Nu este de ,,fier”, chiar dacă vrea să pară așa pentru tine. Realitatea noastră nu este întotdeauna conformă cu adevărul. Așa cum și tu suferi în cadrul relației și el suferă.

 

            4. Nu acuza! 

 

Înainte să acuzi sau să fii nemulțumită de condițiile relației tale cu iubitul tău,  amintește-ți că acestea sunt doar efectele unor emoții pe care le-ai  reprimat. Așadar, înainte de a acuza, fă ce-ți stă în putință pentru a te trata pe tine, în primul rând, fără a acuza pe nimeni altcineva.


            5. Comunică! 

 

Poate unul dintre cele mai importante ingrediente ale unor relații reușite este exprimarea gândurilor și emoțiilor tale cu onestitate. Fără a te gândi ce obții, fără a proiecta în viitor. Comunică cu empatie, iubire, onestitate și prezență. Nimic rău nu se poate întâmpla. 

Știm că poate nu e ușor, însă, important este să începi de undeva! 

Și adu-ți aminte: ,,alege mereu iubirea!”

Cu aceste idei și intenții în minte și în inimă, împreună cu Florin Alexandru am creat un joc-instrument dedicat relațiilor. 

Jocul de tip boardgame se numește ,,Mă mai iubești” și este menit să creeze contextul și să faciliteze niște conversații profunde, dar în același timp amuzante, între voi doi. 

,,Mă mai iubești” conține 400 de întrebări și provocări, gândite să vă treacă prin toate subiectele acelea care vă dor, dar le discutați niciodată. Numărul impresionant de întrebări este destinat întocmai faptului ca de fiecare dată să aveți parte de o experiență nouă, lovindu-vă de cu totul alte întrebări. 

,,Mă mai iubești?” are o singură pagină de instrucțiuni simple, 3 reguli de aur destinate să vă ajute să vă respectacți și să nu intrați în dispute, o tablă de joc, un bănuț bucuclaș și doi pioni meniți să vă reprezinte. 

Găsiți ,,Mă mai iubești?” aici.

Zi bună!

 

IlustrațiiEmilia Furduiu.

Te-au inspirat aceste rânduri? Dă un share! Nu se știe cine are nevoie de ele!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on linkedin

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Hei! Cititul nu e niciodată ''prea mult''! Continuă lectura în BLOG-ul Ză scoolărșilor:

Self love

Acest subiect este unul dintre cele mai problematice când vine vorba de adolescenți sau de persoane care se trezesc, se uită în oglindă și ar

Read More »

Orice om capătă doua feluri de educaţie: una pe care i-o dau alţii, alta, mult mai însemnată, pe care şi-o dă el însuşi. – Samuel Smiles