ZaScoolarZ

Ok…şi cum ne autoeducam?

Educă-ți inima,, mintea,, și emoțiile în fiecare zi.

Educaţia este ceea ce supravieţuieşte după ce tot ce a fost învăţat a fost uitat – Burrhus Frederic Skinner

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on linkedin
Artwork: Lorraine Sorlet

Ok…şi cum ne autoeducam?

Cum? N-ai auzit că se vorbeşte de autoeducare tot timpul? Ba da, dar ce e autoeducarea asta?
Păi, în primul rând, dacă se tot vorbeşte atât despre autoeducare, primul pas în a o înţelege…ar fi să căutăm să citim cât mai mult despre ea şi, automat, vom descoperi şi CUM ne autoeducam.

În primul an de facultate, la teatru, la începutul semestrului am învăţat să nu ne întrebam niciodată, sub nicio formă, acest CUM.

Cum fac, cum să spun. Nu există cum. Există doar de ce? Ce. De ce să fac asta, ce vreau să fac cu ea. Ce pot face pentru mine. În momentul in care ne concentrăm pe un concept, pe o idee, pe o acţiune, CUM dispare. Dispare pentru că nu căutam metode despre cum, ci mă întreb tot mai des”de ce”. Iar întrebările, una după alta, conduc şi la lămurirea acestui cum, oferă informaţii noi ,deci noi şi multiple răspunsuri şi perspective.

Totuşi, ca să definim şi acest cum – şi să revenim la autoeducare. Autoeducarea este un proces continuu de acumulare de noi cunoştinţe, cu scopul de ne îmbunătăţi şi creşte nivelul informaţional, de a ne dezvolta abilităţile necesare in viaţă, atât pe plan profesional, cât şi pe plan personal. Aşadar, având acest răspuns, cea mai simplă şi mai clară explicaţie, nu ne vom mai întreba CUM facem asta, ci ne vom întreba ce. Ce să fac pentru a mă îmbunătăţi, pentru a creşte, pentru a avea relaţii mai bune – şi așa mai departe.

Acum, că l-am dizolvat pe cum, am să-ţi propun câteva modalităţi prin care ne putem autoeduca. Şi le voi include şi pe cele, sau mai ales pe cele pe care le folosesc eu în mod constant.

Citeşte

Cititul este baza autoeducării. De ce? Cât se poate de simplu: citind permanent…descoperi lucruri noi. Lucrurile noi te lasă cu întrebări noi, deci dorinţa de a căuta şi mai mult, şi mai departe, de a descoperi şi mai complex un subiect. Nu, nu trebuie să citim doar cărţi de dezvoltare personală.

Informaţia sta ascunsă sub o mulţime de forme. Şi, crede-mă pe cuvânt, pe măsură ce citesti mai mult, devii şi mai curios, iei contact cu lucruri de care nu ai auzit niciodată, deci eşti şi mai incitat să cercetezi să vezi ce înseamnă şi ce e cu ele. Iată ce maniera uşoară, plăcută, relaxantă şi reconfortantă de a ne autoeduca.

Călătoreşte

Călătoriile, fie ele până în oraşul vecin sau până la capătul lumii, ne oferă o perspectivă total diferită asupra a tot ce credeam şi ştiam despre viaţă. E drept, foarte mulţi călătoresc pentru un mic tagg şi trei puncte celebre, concentrându-se pe mâncare şi bifarea rapidă a punctelor de interes. Tu alege să călătoreşti pentru a descoperi mai mult decât atât: pentru artă, chiar dacă iniţial nu o înţelegi, arta trebuie contemplata şi interpretată, nu neapărat înţeleasă. Călătoreşte pentru stilul de viaţă al celorlalţi, pentru a te întoarce mai bun şi mai bogat. Pentru a mai pierde din prejudecăţi şi a deveni mai simplu şi mai bun. Iată ce maniera sublimă de a te autoeduca.

Punerea teoriei în practică

În teorie…învăţăm o mulţime de lucruri. Dar autoeducarea începe atunci când începem şi noi să le punem în practică. Ai învăţat ceva, pune în practică, ţi-a plăcut o idee, foloseşte-o, ai admirat stilul de viaţă şi tradiţiile al cuiva, ia din ele tot ce poţi aplica în viaţa ta de zi cu zi. Fă în tine schimbările esenţiale, apoi ele se vor răsfrânge şi în exterior, în tot ceea ce faci. Întâi de toate…fii!

Analizează-te

De ce? Pentru a te cunoaşte. Când te autoanalizezi, nu uita să fii sincer cu tine, să treci pe hârtie tot ce crezi despre tine, cu sinceritate maximă. Să îţi aşterni punctele forte, slăbiciunile, dorinţele, prejudecăţile. Trebuie să ţi le asumi, să le înţelegi, să cauţi să înţelegi de unde vin, de ce, apoi să înveţi să le gestionezi, să faci schimbări acolo unde simţi că e cazul. Poate chiar schimbările de care ţi-e cel mai teamă. Acolo încape cea mai mare cantitate de autoeducare. Fii exact ceea ce vrei să fii. Munceşte pentru asta în fiecare zi. Nu te gândi la rezultat, ci îmbrăţişează procesul. El este autoeducarea.

Autoeducarea apare în deschiderea pe care o ai pentru a comunica liber cu ceilalţi, în momentele în care accepţi că suntem diferiţi şi asta nu însneamnă că avem o problemă, în momentul în care îl accepţi pe celălalt aşa cum e, fără să îI critici şi să îl judeci, în momentele în care descoperi ceva despre tine şi cauţi să afli şi mai mult.

Te poţi autoeduca ….alegând să renunţi la gândurile de furie, optând pentru vulnerabilitatea de a cere ajutorul atunci când nu înţelegi, pentru a cere sfatul atunci când eşti nesigur, pentru a fi avid după informaţii noi.

Te autoeduci citind lucruri care simţi că te depăşesc. Poate din 10 pagini rămâi cu doar o idee. Dar ideea aceea te va conduce la 5 întrebări, vei descoperi 10 posibile răspunsuri, vei rezuma la 3 soluţii, vei fi mai aproape de cine eşti tu. Vei gândi singur şi asta înseamnă autoeducare.

Artwork: Sally Nixon Artwork: Sally Nixon

Te autoeduci atunci când alegi să renunţi la credinţele limitative, când îţi dai voie să încerci lucruri noi ,când nu te temi de eşec, când eşti ok cu ideea de a greşi şi de a învăţa ceva nou. Autoeducarea începe în momentul în care accepţi că nu numai tu ai dreptate, că nu le ştii pe toate şi că părerea ta nu e un adevăr universal valabil. Când înţelegi că fiecare are adevărul lui şi toţi au dreptate, în realitatea lor.

Când nu te mai întrebi cum mai mult decât ce să fac, cu ce să încep. Când fiecare întrebare, chiar şi cum, te împinge către a căuta şi mai mult. Singur. Când devii autodidact.

Personal, când am renunţat la cum, am început să evoluez şi mai mult, personajele mele arătau cu totul altfel, sensurile deveneau multiple. Iar atenţia mea era pe îmbunătăţirea a CE fac, nu pe CUM fac. Să vină din tine, totul, atunci e autoeducare.

Haide să privim cu incredere şi mai puţină teamă către viitor şi către orice ne dorim să facem.

Haide să privim şi mai puţină teamă către viitor şi către orice ne dorim să facem.

Te-au inspirat aceste rânduri? Dă un Nu se știe cine are nevoie de ele!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on linkedin

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Hei! Cititul nu e niciodată ''prea mult''! Continuă lectura în BLOG-ul Ză scoolărșilor:

Self love

Acest subiect este unul dintre cele mai problematice când vine vorba de adolescenți sau de persoane care se trezesc, se uită în oglindă și ar

Read More »

Orice om capătă doua feluri de educaţie: una pe care i-o dau alţii, alta, mult mai însemnată, pe care şi-o dă el însuşi. – Samuel Smiles