ZaScoolarZ

Mă poți asculta? Am nevoie de tine.

Educă-ți inima,, mintea,, și emoțiile în fiecare zi.

Educaţia este ceea ce supravieţuieşte după ce tot ce a fost învăţat a fost uitat – Burrhus Frederic Skinner

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on linkedin
e7fc15003a451063bc8ab7c68f1ad642

Mă poți asculta? Am nevoie de tine.

 

Mă vezi? Exist, sunt lângă tine, respir chiar aproape de urechea ta.

De ce mă eviți și nu vrei să-mi asculți întrebările? Sunt frici în ele, întrebări fără răspuns, și nu ai idee cât de mult mă macină, mă consumă și vreau să-ți știu părerea. De ce, de fiecare dată când îți cer un sfat, refuzi să mă asculți și îmi spui că nu ai timp?

Sunt cuvinte care vin deseori dinăuntrul copiilor, adolescenților. Avem nevoie să fim ascultați și înțeleși. Simțim nevoia de validare. Cum am putea să ne găsim încrederea în propriile noastre forțe, cum am putea fi acceptați de cei din jurul nostru, dacă nu ne sunt oferite răspunsurile pe care le căutam, dacă nu suntem ascultați, mai ales de cei cărora încercăm să ne confesăm pentru întâia dată, adică părinții?

Știu că nu-i ușor și că inevitabil apare teama de a te exprima. Că problemele par de nerezolvat și crezi că nimeni nu poate să te înțeleagă. Dar răspunsurile nu sunt niciodată prea puține dacă nu încetezi să le cauți. Nu-i deloc plăcut să știi că n-ai parte de înțelegere tocmai de acolo unde aveai cele mai mari așteptări, dar nu e nicio problemă. Nimeni nu trebuie să te oprească din a-ți pune întrebări și a vrea stăruitor să știi de ce.

Învață să-ți faci prieteni cu care să ai interese comune și s-ar putea ca prin intermediul lor să ai posibilitatea să afli lucruri despre tine și despre problemele pe care le întâmpini, de care nici nu bănuiai. Doar vorbește-le. Învață să te exprimi și să te confesezi. Nu-i deloc ușor dacă n-ai fost învațat cu asta, dar poți, începutul e mai greu.

 

Citește. În diferite articole de pe internet vei găsi lucruri interesante și s-ar putea să fie exact ce vrei să afli, dacă știi să cauți și dorești să fii informat. Fii sincer mai întâi cu propria persoană și află ceea ce te deranjează și ceea ce vrei să știi despre tine și despre ce simți.

Descoperă-te. Uneori e mai important să avem parte de propria noastră validare decât cea a celor din jurul nostru. În tine se află forțe nebănuite și habar n-ai cât de minunat poți fii. Trebuie doar să crezi și să cauți înăuntrul tău răspunsuri.

Nu înceta niciodată să-ți pui întrebări. Să le pui întrebări: profesorilor, părinților, prietenilor. Chiar dacă simți că nu te înțeleg. Chiar dacă răspunsurile nu vin la timp și poate nu sunt pe placul tău. Important e să întrebi. Și ce e cel mai important: fii tu.

Te-au inspirat aceste rânduri? Dă un Nu se știe cine are nevoie de ele!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on linkedin

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Hei! Cititul nu e niciodată ''prea mult''! Continuă lectura în BLOG-ul Ză scoolărșilor:

Self love

Acest subiect este unul dintre cele mai problematice când vine vorba de adolescenți sau de persoane care se trezesc, se uită în oglindă și ar

Read More »

Orice om capătă doua feluri de educaţie: una pe care i-o dau alţii, alta, mult mai însemnată, pe care şi-o dă el însuşi. – Samuel Smiles