ZaScoolarZ

Iubire sau dependență?

Educă-ți în fiecare zi.

Educaţia este ceea ce supravieţuieşte după ce tot ce a fost învăţat a fost uitat – Burrhus Frederic Skinner

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on linkedin
dragoste vs adicție

Iubire sau dependență?

    Probabil cu toții am avut momente în care pur și simplu ne atașăm atât de tare de cineva încât eram destul de orbiți, nu puteam să vedem realitatea așa cum e ea cu adevărat. Această realitate prost percepută poate duce înspre o gândire ori prea pozitivă, ori prea negativă. Alterarea acestei realități poate deveni ceva toxic, poate deveni o lume paralelă în care trăim, astfel nu ne mai putem focusa pe ceea ce este cu adevărat important, esența și bucuria vieții.

Cum se întâmplă?

    Din fericire, cu toții suntem diferiți. Iubirea înseamnă ATÂT de multe lucruri, iar de aceea este foarte important să înțelegem fiecare om și să nu judecăm imediat acțiunile sale. Pentru unii oameni iubirea se manifestă prin niște jocuri de priviri, prin melodii și prin lucruri nepalpabile, lucruri pe care nu le poți simți decât cu sufletul. Pentru unii oameni, iubirea înseamnă un trandafir, o bucată de ciocolată.

    Avem tendința asta nesimțită să ne ancorăm în amintiri și să uităm cu adevărat esența iubirii, uităm să ne căutăm și să ne regăsim pe noi înșine. Uităm să avem grijă de noi în favoarea a ce? În favoarea unor amintiri mai prețioase decât tot ceea ce avem noi. 

Ne pierdem luni pentru câteva ore

    De ce spun asta? Pentru că observ lucruri care se petrec pe lângă (sau în) mine care îmi confirmă proverbul “Ce e prea mult, strică”. Pentru mine, iubirea este cel mai nobil sentiment. Da, este posibil să iubești pe cineva din toată inima. Este posibil să iubești pe cineva până vei muri. Dar când această ocupație devine o obsesie și toată atenția ta se focusează doar pe acel lucru, intervine dependența.

Cum adică ești dependent?

    Când mă refer la dependența aceasta în iubire, nu vizez doar nevoia exagerată de a primi iubire. Dependența și obsesia asta sunt pentru mine două lucruri fatale, două lucruri care te împiedică în a fi tu, în tot procesul tău de dezvoltare. Exemplu simplu: te trezești și primul lucru îți verifici telefonul ca să vezi dacă ți-a scris, după probabil mergi la școală sau la job și nu te poți concentra, nu poți să ai randamentul tău 100%. Obsesia asta începe să îți roadă sufletul și dintr-o dată te trezești într-o altă lume.

    Îți creezi singur aceste gânduri. Tot ce am povestit eu până acum este cumva manifestarea pe care aceste gânduri auto impuse de tine ajung să îți creeze o lume lipsită de perspectivă, o lume în care tot ceea ce contează pentru tine sunt amintirile și detaliile pe care le găsești în viața de zi cu zi și până la urmă te duc nicăieri (been there, done that).

    Fii mai deștept decât aceste gânduri. Ia-ți puțin timp doar tu cu tine și gândește-te ce înseamnă pentru tine iubire adevărată: poate este o melodie, poate este o amintire de la un concert, poate e buchetul de flori pe care l-ai primit and so on. Analizează-te foarte atent și încearcă să te înțelegi și să îți pui următoarea întrebare: “Eu de ce am nevoie?”. Când ai un răspuns clar, gândește totul obiectiv și identifică dacă ceea ce simți este iubire adevărată sau doar o obsesie pe care ai dezvoltat-o tânjind la iubire adevărată. 

    Întrebarea cu adevărat importantă intervine acum: ce fac dacă e doar o obsesie? Pare simplu, dar este extrem de greu: pune-te pe tine pe primul loc. Realizează că ești o persoană unică, o persoană care merită ceea ce este mai bun, nu să stea toată ziua lipită de telefon în așteptarea a ce? A unei iluzii create în mintea ta. Adună-ți prieteni pregătiți să meargă în această călătorie de autodescoperire împreună cu tine și discută cu ei. Identificați împreună lucruri de care poți să te bucuri, ai o viață întreagă înaintea ta! 

Nu te ancora în lucruri superficiale, caută esența.

Te-au inspirat aceste rânduri? Dă un share! Nu se știe cine are nevoie de ele!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on linkedin

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Hei! Cititul nu e niciodată ''prea mult''! Continuă lectura în BLOG-ul Ză scoolărșilor:

Self love

Acest subiect este unul dintre cele mai problematice când vine vorba de adolescenți sau de persoane care se trezesc, se uită în oglindă și ar

Read More »

Orice om capătă doua feluri de educaţie: una pe care i-o dau alţii, alta, mult mai însemnată, pe care şi-o dă el însuşi. – Samuel Smiles