ZaScoolarZ

Împrietenește-te cu Pământul! 10 sfaturi simple!

Educă-ți în fiecare zi.

Educaţia este ceea ce supravieţuieşte după ce tot ce a fost învăţat a fost uitat – Burrhus Frederic Skinner

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on linkedin
79549_green

Împrietenește-te cu Pământul! 10 sfaturi simple!

Nu știu dacă ți-a trecut pe la urechi, dar de data asta Pământul are nevoie de ajutorul tău.

 

Știai că  prin câteva alegeri și deprinderi simple poți construi un comportament benefic atât Pământului, cât și sănătății tale și a celor dragi ție?

Primul beneficiu al unui comportament prietenos cu mediul, este îmbunătățirea calității vieții. Nu doar că starea emoțională se va îmbunătăți semnificativ, dar și cea fizică.

Îți prezint acești pași simpli pe care i-am făcut chiar eu, împreună cu cei dragi și nu doar că viața noastră s-a schimbat în bine, dar ne simțim într-un mare fel atunci când simțim că îi mulțumim Pământului prin micile noastre acțiuni.

Aceste deprinderi sunt simple și chiar un copil le poate face. Chiar e indicat să te implici împreună cu copii tăi (dacă ai, bineînțeles), acolo unde este cazul și vei fi surprins(ă) cât de implicați și entuziasmați vor fi.

 Haide să începem!

  1. Folosește două recipiente de colectare a gunoiului. Unul pentru gunoi menajer, iar altul pentru tot ce este uscat: plastice, metal, hartie. Majoritatea companiilor de colectare, colectează astfel. Dacă doriți să le colectați pe sortimente e și mai bine. Însă cred că două recipiente de colectare e un început foarte bun.

  2. Utilizează pungi de gunoi biodegradabile, le puteți găsi în magazinele mari. Noi le cumpărăm de la Mega Image, de la secțiunea Eco, însă nu înseamnă că nu sunt și alte surse.

3. Folosește șampon și săpun uscat, în loc de cele lichide care vin în recipiente de plastic. Aceste săpunuri le puteți găsi la micii producători de peste tot în țară. De exemplu cel mai bun săpun solid l-am găsit la o doamnă, întâmplător pe stradă. Le făcea în casă. O altă sursă unde puteți găsi săpunuri și sampoane solide este branduri delairina.ro. Le-am testat și sunt plăcute, iar experiența de cumpărare e foarte faină. De asemnea, cel mai bun sampon testat de mine a fost cel de la Aleverde, pe care îl găsiți în general la DM, însă nu aduc tot timpul. Partea bună e că sunt soluții.

Sursă foto: www.delairina.ro

4. Achiziționează și folosește sacoșa de pânză. Cu maxim trei sacoșe de pânză puteți face cumpărături ani buni de zile. Știați că rata de utilizare a unei sacoșe de plastic este de maxim 12 minute, iar mai apoi este transformată în deșeu de cele mai multe ori? Tocmai de aceea m-am apucat de crearea unor sacoșe care să răspundă cu adevărat nevoilor „de la piață”.

 

 

Sursă foto: instagram @pavalsilvia

5. Evită ambalajul de plastic. Ambalajele de plastic contribuie la cea mai mare sursă de poluare de plastic din lume. Așadar, orice alegere marcată la renunțarea ambalajului de plastic poate face diferența. Alege un produs care e ambalat în hârtie sau ambalaj textil, în detrimentul celui de plastic.

 

6. Folosiți periuță de dinți din bambus. 5 miliarde de periuțe de dinți din material plastic sunt produse anual, iar cele mai multe dintre acestea vor ajunge în depozitele de deșeuri. Periuța din bambus este biodegradabilă. Același lucru se aplică și pieptenului din lemn și paielor reutilizabile din lemn sau metal. Se găsesc tot felul de astfel de seturi prietenoase cu mediul la un simplu search pe google. Eu mi-am luat periuțe din bambus de la https://thehumble.co.

 

Însă dacă vreți o sursă de unde să ajungă produsele mai rapid https://esennoua.ro este un brand românesc unde veți găsi periuțe și kit-uri foarte utile.

 

Sursă foto https://esennoua.ro

7. Alegerea unui detergent prietenos cu mediul, cu animalele și nu în ultimul rând cu tine. E adevărat că majoritatea tot în plastic sunt ambalate, însă acest plastic este deja reciclat. Conținutul nu este testat pe animale, ingredientele sunt de origine vegetală. Hainele nu se vor decolora și tu și familia ta nu veți mai purta chimicale pe haine și piele. La fel puteți alege produse prietenoase cu mediul pentru toate produsele de curățare.

 

Notă*: Poți crea chiar tu în casă acești detergenți. Dacă ești interesat(ă) ne poți scrie pentru a-ți oferi mai multe detalii. 

8. Achiziționarea unei hârtii-igienice prietenoase cu mediul, care a fost deja 100% reciclată. O găsiți tot în magazinele mari.

9. Folosiți lavete din material natural – textil, în loc de cele de plastic. Cele dintâi se pot băgă fără probleme la spălat și se pot reutiliza mult timp de acum încolo. Chiar zilele trecute i-am descoperit pe cei de la http://www.lavete.ro, ei produc aceste lavete în 100% în RO și sunt din bumbac. Le-am testat și sunt cele mai bune lavete folosite până acum.

 

10. Nu aruncați uleiul în chiuvetă. O informație pe care eu una am aflat-o târziu. Un singur litru de ulei aruncat în chiuvetă poluează cantitatea de apă (aproximativ 1 milion de litri de apă) pe care un om o consumă în 14 ani. De asemnea, uleiul odată ajuns în apele planetei va afecta viețuitoarele și bineînțeles, mediul în totalitate. O soluție este să colectați uleiul, să-l refolosiți, atât cât este posibil, iar mai apoi să vorbiți cu o firmă de colectare a uleiului. De asemnea, dacă aveți un restaurant prin apropiere, puteți discuta cu aceștia pentru că majoritatea restaurantelor au contracte cu astfel de firme.

Iată câteva din companiile care colectează uleiul utilizat: Uleiosul, MOL, Sigurecromania.

11. BONUS* Alegeți jucăriile din lemn în detrimentul celor din plastic. Plasticul poate elimina toxine chiar și sute de ani. Atunci când un copil se joacă cu o jucărie din plastic o bagă în gură, aceste toxine ajung chiar la organele lui/ei, care sunt în plin proces de creștere și sunt, astfel, vulnerabile. Pe lângă plasticul din care sunt făcute aceste jucării, mai trebuie menționat că acestea sunt tratate cu tot felul de substanțe pentru a le oferi flexibilitate și colorate adesea cu vopseluri ce conțin o cantitate mare de plumb.

Cam aceștia sunt pașii simpli, pe care poți să-i aplici pentru a face bine mediului, dar și sănătății tale. După un scurt timp vei realiza că acest stil de viață te bucură pe tine în primul rând, este mai puțin costisitor pe termen lung și te va duce încet, încet către un stil de viață sănătos.

Țin neapărat se menționez că nu e nevoie să fie totul perfect de la început. În viața mea aceste schimbări s-au produs treptat și nu m-am demoralizat în momentul în care poate am fost nevoită să cumpăr o pungă de plastic. Însă, cu fiecare zi am devenit tot mai bună la asta și am descoperit o gamă largă de soluții.

Dacă totuși cumperi plastic, reutilizează-l, găsește-i o soluție să-i lungești perioada de viață și exemplele pot continua.

 Cam asta este direcția pe care noi am adoptat-o.

 Dacă vrei să citești mai multe despre situația mediului și a industriilor care poluează masiv, poți citi acest studiu, bine documentat și explicat, CLICK AICI. 

 Vreau să-ți povestesc și despre un proiect ambitios și tare drag noua, linia de jucării produse în România, 100% din lemn și fără coloranți.

 Ne-am dorit crearea unor jucării simple, educative, care să fie bune cu starea de bine a copiilor, cât și cu mediul. Și am reușit! Până acum am lansat două jucării „Orășelul stinghiuță” și „Viața la țară”, având încă două în proces de creare.

Simpla lor lansare marchează faptul că și în România se poate! Se poate să produci un produs de calitate, fără a afecta mediul și nici pe cei care îl utilizează.

 În ceea ce privește ambalajul jucăriilor am ales să fie un săculeț din in, care poate fi reutilizat la fiecare distracție. Părinții nu trebuie să se mai chinuie cu depozitarea pieselor, iar copii nu mai trebuie să intre în contact cu ambalaje complexe, care nu le-ar face bine dacă ar fi din plastic.

 În acestă secțiune, a poți găsi cele două jucării: https://tikaboo.ro/produse/

Dacă ai ajuns până aici înseamnă că ceva în tine rezonează cu această nouă propunere de a trăi o viață conștient!

Nu e de ajuns să facem schimbări doar emoțional sau spiritual, ci și în plan fizic. Fiecare plan al nostru este un efect a ceea ce suntem, iar starea noastră de bine poate îmbunătăți, nu doar propriile relații, ci și starea de bine a celor care ne înconjoară.

Îți mulțumesc că ai citit aceste rânduri și promit că vor reveni și cu alte descoperi pe acest subiect.

 Zi frumoasă!

 

Primul beneficiu al unui comportament prietenos cu mediul, este îmbunătățirea calității vieții.

Te-au inspirat aceste rânduri? Dă un share! Nu se știe cine are nevoie de ele!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on linkedin

4 thoughts on “Împrietenește-te cu Pământul! 10 sfaturi simple!”

  1. Marioara Cosman

    Bună ziua,
    Foarte utile aceste sfaturi. Vreau să vă spun că noi folosim 2 coșuri de ,,gunoi” de mai bine de 5 ani, copii au învățat pentru început că ORICE ambalaj e reciclabil, apoi au învățat foarte repede cum stă treaba cu cele 3 containere (galben, verde și albastru). Sunt foarte bucuroși când pot ajuta și ei. În plus, din cele 11 idei, noi am ,,implementat” 😊 deja cel puțin cinci. Vă mulțumesc frumos pentru tot ce faceți, mult succes în continuare.
    Felicitări 👏👏

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Hei! Cititul nu e niciodată ''prea mult''! Continuă lectura în BLOG-ul Ză scoolărșilor:

Self love

Acest subiect este unul dintre cele mai problematice când vine vorba de adolescenți sau de persoane care se trezesc, se uită în oglindă și ar

Read More »

Orice om capătă doua feluri de educaţie: una pe care i-o dau alţii, alta, mult mai însemnată, pe care şi-o dă el însuşi. – Samuel Smiles