ZaScoolarZ

Frica de judecată văzută prin ochii unui adolescent

Educă-ți în fiecare zi.

Educaţia este ceea ce supravieţuieşte după ce tot ce a fost învăţat a fost uitat – Burrhus Frederic Skinner

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on linkedin
78969429_858617431260335_8122188073367764992_n

Frica de judecată văzută prin ochii unui adolescent

Cred că nu sunt singura care aude destul de des din partea profesorilor și/sau părinților sintagma: “Tu de ce nu ai învățat la fel de bine ca X?”, “X a putut să ia 10, tu de ce nu?”. Frica de judecată este una dintre cele mai grave probleme cu care adolescenții de azi se confruntă. 

Cum?

Există mai multe tipuri de judecată, una care vine din parte adulților și ne setează anumite obiective pe care trebuie să le atingem (chiar dacă nu ne dorim acest lucru), judecata care vine din partea colegilor sau prietenilor noștri și auto judecata. 

Judecata din partea adulților

Din păcate, mulți dintre adulți încă au fărâme din gândirea de tip comunistă implantată în cap. După 30 de ani de la Revoluție, încă ne aflăm din păcate într-o perioadă de tranziție care nu a apucat încă să schimbe toate mentalitățile. Unii adulți ne impun un tip de gândire, acela de a sta în banca ta. Dacă ai curajul să-ți spui opinia, garantez că unii vor sări în capul tău și îți vor spune simplu, într-un cuvânt: “Taci!”. Experimentez asta pe propria piele, zilnic. Activitatea de reprezentare a elevilor în care sunt foarte implicată mă face să mă confrunt poate prea des cu această problemă. Când spun unui profesor: “Știți, nu aveați voie să faceți asta, încalcă un drept”, încep să apară discuții și judecată din partea acestora. Adulții nu cred că noi, adolescenții, suntem în stare să ne documentăm, să ne informăm și să ne apărăm.

Chiar dacă ești judecat de către adulți, ai încredere în cunoștințele pe care tu le ai. Dacă un adult îți spune că nu ești capabil să ai o opinie și să te informezi, treci peste judecata sa și motivează-te, înarmează-te cu argumente pentru a câștiga lupta.

Judecata din partea prietenilor/colegilor

Acest tip de judecată este, după părerea mea, al doilea cel mai dăunător și periculos. Da, prietenii tăi sunt de aceeași vârstă cu tine, dar pot avea păreri ATÂT de diferite. Trăim timpuri care ne permit să fim diametral opuși unul cu celălalt, dar uneori această opoziție duce și la aspecte negative. Cercul nostru de prieteni este posibil să aibă unele standarde sau unele persoane care vor fi întotdeauna acolo ca să ne judece. Poate ne judecă în glumă, dar noi o luăm serios și suntem afectați pe o perioadă lungă de timp. Da, unii o fac doar în glumă, dar când ajungi acasă și te gândești încă odată la ce ți-a zis prietenul tău apare frica aceasta de judecată, care se extrapolează foarte mult pe decursul a puțin timp. 

Există concepte de tipul “fii la fel ca și mine”. Dacă ai curajul să te afirmi și să îți spui părerea riști să fii judecat, riști să fii luat la răspundere. Frica aceasta care se naște în tine reprezintă apoi un mecanism de închidere în sine, ajungând să te judeci tu pe tine.

Auto judecata

Acest tip de judecată este din punctul meu de vedere cel mai dăunător: ești dur cu tine, standardele impuse de alții devin și mai greu de atins pentru că ai o dorință arzătoare să te integrezi. Personal, mă judec foarte dur. Sunt dură cu mine și uneori asta nu duce la lucruri bune. Realizez că am responsabilități mari și că eu trebuie să le fac pe toate. Ei bine, când nu reușesc să fac lucrurile imposibile pe care mi le propun, intervine auto judecata. Sunt de acord cu afirmația “Singura persoană care ar trebui să te judece ești tu însuți”, dar, când această părere despre tine devine una negativă, ești dur cu tine, ajungi în punctul în care ai o relație toxică cu tine și îți este frică de propriile tale gânduri. 

Frica de judecată se poate naște în fiecare dintre noi, dar se poate combate realizând cât de mult contează să te valorifici, să te iubești și să-ți dai seama că doar tu poți face bine ceea ce ți-ai propus de atât de multă vreme.

Te-au inspirat aceste rânduri? Dă un share! Nu se știe cine are nevoie de ele!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on linkedin

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Hei! Cititul nu e niciodată ''prea mult''! Continuă lectura în BLOG-ul Ză scoolărșilor:

Self love

Acest subiect este unul dintre cele mai problematice când vine vorba de adolescenți sau de persoane care se trezesc, se uită în oglindă și ar

Read More »

Orice om capătă doua feluri de educaţie: una pe care i-o dau alţii, alta, mult mai însemnată, pe care şi-o dă el însuşi. – Samuel Smiles