ZaScoolarZ

Fii propriul tău avocat

Educă-ți în fiecare zi.

Educaţia este ceea ce supravieţuieşte după ce tot ce a fost învăţat a fost uitat – Burrhus Frederic Skinner

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on linkedin
74309128_429195211019069_6629549168341811200_n

Fii propriul tău avocat

Ești și tu unul dintre oamenii care are ceva de zis și îi e frică să fie cu adevărat el? De fiecare dată când ai ceva de zis, este extrem de important să te ridici și să îți spui opinia.  

Niciodată nu vei fi 100% sigur că această opinie a ta va fi ascultată sau luată în serios. Toată această poveste cu spusul de opinie vine de la nevoia noastră de a ne afirma și de a lupta. Ne-am născut niște luptători și facem orice ca să ne atingem scopurile și idealurile. Ieșim în stradă, apărem în presă, ne facem văzuți. De ce? Pentru că noi credem în ceva. 

Scop

Atunci când tu crezi în ceva, când ai o viziune, un scop, nu lăsa pe absolut nimeni să îți stea în cale. Găsește-ți resursele necesare și nu te lăsa când cineva te descurajează sau când simți că opinia ta nu este ascultată. Momentul în care nimeni nu te ascultă ar trebui să fie motivația ta numărul 1, pentru că acel moment este unul în care vrei să fi și mai vocal și să îți aduni oameni în jurul tău care cred în viziunea ta.  

Este foarte important să îți aduni o echipă în jurul tău, o echipă care să te sprijine din mai multe puncte de vedere, dar cel mai important, din punct de vedere moral. Unul din secretele unui luptător bun este psihicul de fier. E esențial să nu ai foarte des momente în care să vrei să renunți, tot scopul tău fiind astfel spulberat.  

Experiența mea

Din cadrul activității mele de reprezentare a elevilor în cadrul CJE Timiș am învățat foarte multe în ceea ce privește cum să fiu propriul meu avocat și cum să mă lupt pentru ceea ce cred. Am auzit de câteva ori spunându-mi-se: “Reprezinți elevii, înseamnă că profesorii tăi te iubesc și sunt mândrii de ceea ce faci”. Nimic mai greșit, am certuri regulate cu profesorii mei, pe foarte multe teme: de la “de ce aperi doar drepturile și nu le bagi în cap odată și obligațiile” până la “nu mă interesează de unde ai motivări, nu te mai las să pleci de la școală”. Dacă ai curajul să te ridici din bancă, nu vei fi plăcut de către unii oameni.   

Oamenilor nu le place să audă adevărul. Le spui ce ai de spus, te impui și faci totul ca la carte, omul cu care vorbești își dă seama că nu are dreptate, așa că ripostează.  

Cum poți să îți faci vocea auzită? 

  • găsește-ți oameni care să te susțină 
  • informează-te (când o să vii cu argumente foarte bine plasate, ai cel mai mare avantaj) 
  • treci de orice frică și gândește-te că astfel poți face o schimbare 
  • fii cât mai vocal, creează petiții, proteste, fă-te vizibil 
  • stabilește-ți clar obiectivul și luptă pentru el 

Nu te mai gândi la frică, gândește-te pentru cine lupți! 

Te-au inspirat aceste rânduri? Dă un share! Nu se știe cine are nevoie de ele!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on linkedin

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Hei! Cititul nu e niciodată ''prea mult''! Continuă lectura în BLOG-ul Ză scoolărșilor:

Self love

Acest subiect este unul dintre cele mai problematice când vine vorba de adolescenți sau de persoane care se trezesc, se uită în oglindă și ar

Read More »

Orice om capătă doua feluri de educaţie: una pe care i-o dau alţii, alta, mult mai însemnată, pe care şi-o dă el însuşi. – Samuel Smiles