ZaScoolarZ

Facultatea, alegere personală sau influențată de cei din jur?

Educă-ți inima,, mintea,, și emoțiile în fiecare zi.

Educaţia este ceea ce supravieţuieşte după ce tot ce a fost învăţat a fost uitat – Burrhus Frederic Skinner

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on linkedin
Illustration by Jeannie Phan

Facultatea, alegere personală sau influențată de cei din jur?

Facultatea, alegere personală sau influențată de cei din jur?

 După ce 12 ani de școală s-au scurs inimaginabil de repede (sau nu, depinde de fiecare caz), elevul, proaspăt absolvent al liceului, se confruntă cu o decizie extrem de importantă, și anume alegerea facultății. Mulți dintre elevi știu deja ce vor să urmeze (în general, din clasa a 11-a, moment în care mulți dintre ei încep să se pregătească pentru admiteri). Alții caută, se interesează, nu sunt deloc siguri de deciziile lor și nu au idee dacă au făcut alegerea potrivită, sau nu.

            M-am gândit să fac o listă cu ceea ce consider eu că noi, adolescenții, facem greșit în momentul în care ne alegem o facultate. Ori ceea ce fac greșit cei din jurul nostru.

1. Mulți vor să urmeze o facultate doar pentru că „e la modă”.

            Întâlnim cazuri în jurul nostru de studenți care sunt intrați la unele facultăți (în general, cele cu dosar) doar pentru că vor să fie și ei asemenea celorlați, să urmeze o facultate, și nu pentru că sunt interesați de ceea ce studiază sau pentru că-și doresc să aprofundeze anumite cunoștințe, la alt nivel. În același timp, sunt și aceia care se înscriu la o facultate doar pentru că tendința generației din care provin e spre acea facultate.

            E total eronat să crezi că dacă mulți dintre prietenii tăi se înscriu la acea facultate înseamnă că e alegerea potrivită pentru tine și că acolo îți e locul. La fel de greșit e și să te înscrii la o facultate doar pentru că nu ai idee unde să te duci și nu vrei să rămâi acasă.

2. Oricine altcineva, în afară de tine, decide să te duci la acea facultate.

            Deși ar trebui să fie o alegere strict personală, iar fiecare adolescent să decidă ce consideră că este potrivit pentru el, foarte multe cazuri arată că nu este așa. Sunt mulți părinți care își influențează copiii în legătura cu această decizie, convingându-i că acea facultate e cea mai potrivită și că acolo le este locul. Din păcate, în majoritatea cazurilor, acești părinți nu țin cont deloc de aptitudinile copilului, de ceea ce își dorește el să devină și ce l-ar face cu adevărat fericit. În general, sunt de fapt doar dorințe neconcretizate ale părinților, aspirații pe care ei nu au reușit să le ducă până la capăt, să le îndeplinească, proiectându-le astfel asupra copiilor și dorindu-și ca aceștia să devină mai buni decât au putut fi ei.

            Însă gândirea de felul ăsta e total greșită. Părintele ar trebui să fie atent la nevoile copilului, să-l cunoască și să înțeleagă ce aptitudini are și spre ce trebuie să se îndrepte. În acest fel, îi poate da sfaturi pertinente și îl poate încuraja în legătura cu deciziile pe care el însuși le va face, fără a fi influențat sau fără a-i fi impusă o anumită facultate.

            Dacă, de exemplu, adolescentul este talentat la muzică și se descurcă mai bine la materiile umane decât la cele reale, care implică mai mult imaginația decât rațiunea, este mai mult decât clar că el trebuie să se înscrie la o facultate unde i se va dezvolta mai mult pasiunea și îi va fi pus în valoare talentul artistic pe care îl deține. Totuși, părinții lui cred că e mai bine să urmeze medicina, pentru că e o facultate de prestigiu și veniturile ar fi mai sigure. Rezultatul? Un viitor student nefericit, pentru care facultatea ar deveni un calvar, respectiv meseria pe care o va practica. Nu se va regăsi și nu va simți că aparține acelor locuri. Și probabil nu va înțelege de ce.

3. „Dacă mă duc la acea facultate, voi ieși cu un salariu mult mai bun și cu șanse mai mari de angajare.”

            Vă sună cunoscută fraza de mai sus? Mie da. S-a creat o tendință total greșită de a încuraja elevul spre anumite facultăți doar pentru că auzim în jurul nostru de reușitele altora la acele facultăți. Ni se pare că succesul lor poate fi și al nostru dacă urmăm aceeași facultate. Și credem că dacă alegem ceea ce au ales alții, vor fi și pentru noi multiple posibilități de angajare și eventual, din start, un job foarte bine plătit.

            Adevărul e că, în orice domeniu ai merge, dacă ești cu adevărat bun, reușești să te afirmi. Contează ca pe timpul facultății să te implici în mai multe activități (fie că este voluntariat, fie că e vorba de anumite proiecte), să capeți cât mai multă experiență și să îți placă. În momentul în care ești mulțumit de alegerea pe care ai facut-o, automat vor veni și celelalte satisfacții (materiale), pentru că orice ai face, dacă duci până la capăt acea sarcină cu plăcere, ești de zeci de ori mai avantajat decât o persoană care lucrează doar pentru că „trebuie” și doar pentru a avea un venit sigur.

4. Nu te cunoști suficient de bine și nu știi ce potențial ai.

            Mulți dintre adolescenți nu știu care sunt atuurile lor și la ce se pricep mai bine. În consecință, facultățile la care se înscriu n-au uneori nici cea mai mică legătura cu talentul pe care îl au, ori cu materia la care se pricep cel mai bine. E nevoie să înveți să fii sincer cu tine și să analizezi (tot cu sinceritate) ce crezi că ți s-ar potrivi și unde consideri că te descurci cel mai bine.

            Cu toate că sunt la un profil real, am știut mereu (uneori poate am avut dubii, recunosc) că după ce termin liceul, trebuie să mă îndrept spre ceva uman. Nu am excelat niciodată la matematică și ceea ce alții înțelegeau imediat, la mine dura până puneam informațiile cap la cap (eventual trebuia să imi fie reexplicat). Am avut norocul (și am) să fiu crescută de niște părinți care m-au susținut necondiționat și m-au ajutat să înțeleg că e mai important să îmi urmăresc pasiunea decât să aleg domenii în care nu m-aș fi regăsit și mi-ar fi displăcut total.

5. Consideri că e obligatoriu să te duci la facultate și de aceea alegi una la întâmplare.

            Nu. Nu e obligatoriu să devii student, deci nu e necesar să fii admis la o facultate doar pentru că vezi că în jurul tău toți aleg să meargă mai departe. Mulți dintre tineri se înscriu la unele despre care n-au habar nimic, doar pentru a fi „studenți” și a pleca în alte orașe. Mai ales pentru că nu vor să rateze „viața de student” și tot ce cred ei că presupune aceasta: distracție, cluburi, ieșiri.

            Este recomandat să te înscrii la o facultate, să încerci să faci ceva mai mult pentru tine, să te dezvolți. Dar dacă alegi, spre exemplu, să stai un an acasă în condițiile în care vrei să-ți analizezi opțiunile, dorințele și eventual să lucrezi pentru îndeplinirea lor, nu faci absolut nimic greșit.

            Dacă te confrunți și tu cu această problemă și nu știi ce decizie să iei, îți doresc succes și sper că vei alege ce e mai bine pentru tine!

Te-au inspirat aceste rânduri? Dă un Nu se știe cine are nevoie de ele!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on linkedin

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Hei! Cititul nu e niciodată ''prea mult''! Continuă lectura în BLOG-ul Ză scoolărșilor:

Self love

Acest subiect este unul dintre cele mai problematice când vine vorba de adolescenți sau de persoane care se trezesc, se uită în oglindă și ar

Read More »

Orice om capătă doua feluri de educaţie: una pe care i-o dau alţii, alta, mult mai însemnată, pe care şi-o dă el însuşi. – Samuel Smiles