ZaScoolarZ

Eşti plin de idei extraordinare…dar şcoala îţi pune piedici?

Educă-ți inima,, mintea,, și emoțiile în fiecare zi.

Educaţia este ceea ce supravieţuieşte după ce tot ce a fost învăţat a fost uitat – Burrhus Frederic Skinner

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on linkedin
Artwork: Pietro Tenuta

Eşti plin de idei extraordinare…dar şcoala îţi pune piedici?

Eşti plin de idei …dar şcoala îţi pune piedici? Ştiu ce zici .

Tu ai cel puţin o idee excelentă, un plan bun, dar până să ajungi să îl concretizezi trebuie să te descurci cu şcoala, pentru că..deh, asta e mersul.

Profesorii îţi spun că notele te fac om mare, nu visele stupide, colegii aleargă în stânga şi-n dreapta să îşi mărească mediile şi să intre în graţiile cui trebuie, părinţii îţi reproşează, probabil, că nu îţi vezi de şcoală şi pierzi timp cu idei stupide.

Ce să zic, aici nu mă pronunţ, eu am o pereche de părinţi care au fost de partea mea mereu, au înţeles, studiat şi susţinut ideile mele, planurile şi perspectivele mele, niciodată pe ale profesoarei de franceză, care mă ţinea numai în 7, orice aş fi făcut, doar pentru că nu mă plăcea. Dacă şi părinţii tăi sunt aşa, e super. Dacă nu, oricum eu te înţeleg la partea cu profesorii.

Artwork: Patricia Leda

Profesorii nu se îngrămădesc să te susţină, dar s-ar urca pe un piedestal să îţi spună cât greşeşti. Mie, profesoara de franceză mi-a spus să nu îndrăznesc să dau bacul la franceză, pentru că nu-l iau.

L-am dat şi l-am şi luat. Cu 9,50. Pentru că nu mi-a fost frică. Ştiam că era suficient să nu-i placă revolta mea ca să-mi spună astfel de lucruri.

Ea e încă acolo, blocată în frustrări, eu zbor. Şi tu cred că vei face la fel.

Eu vreau să îţi spun doar atât: nu renunţa la planurile tale. Spiritul tău antreprenorial o să te conducă exact acolo unde ai nevoie. Ah, cu şcoala e mai dificil? Atunci e momentul să te organizezi puţin,aşa încât să le împaci şi să ajungi unde îţi doreşti.

 

Artwork: Patricia Leda

Uite ce-ţi propun:

1.Organizează-te puţin.
Poate vrei ca şcoala să se termine mai repede, să nu te mai bată la cap cu anii de la istorie, să ai mai mult timp pentru ce îţi doreşti, dar, evident, să nu mai auzi că nu înveţi suficient.

Organizează-te, fă-ţi un calendar fix, încearcă să îţi formezi o rutină, iar aşa vei reuşi să treci prin toate. Simplifica lucrurile la şcoală, axează-te pe ceea ce ai nevoie pentru marele examen şi împarte-ţi timpul liber în două: şcoală şi planurile tale. Începe cu ce îţi palce mai mult, evident, însă respecta programul pe care ţi-l faci.
Da, asta e, trebuie să ajungi şi la absolvire. Până acolo…construieşte-ţi podul succesului.

2.Priveşte totul constructiv.
Data viitoare când simţi nevoia să te plângi de orele plictisitoare, priveşte totul altfel. Caută în fiecare curs ceva care să te ajute în construirea planului tău de afacere.

Artwork: Patricia Leda

Te asigur că vei găsi. În plus, poţi veni cu idei şi, dacă ai puţin noroc, îţi vor fi acceptate, iar orele vor deveni mai interesante şi profesorii te vor aprecia mai mult.

Nu că ai avea nevoie, dar pentru că asta te va ajuta să rămâi concentrat pe planurile tale, fără să mai auzi reproşuri. Economia te-ar putea ajuta să înţelegi mai bine cum să îţi gestionezi financiar ideile.

Când totul devină boring, pune întrebări. Şi vei transforma ora într-o şedinţă de coaching gratuită, din care vei ieşi cu informaţii care te interesează.                                                                Artwork: Patricia Leda

3.Propune un concurs de proiecte
Uite cum m-am gândit eu să fac şcoala mai interesantă şi să scot puţin din rutină sistemul. În măsura în care ne permitem, evident. Propune proiecte pentru fiecare materie la care ştii că eşti în urmă şi nu ritmul nu e cel dorit.

Trebuie să înveţi să faci lucrurile în avantajul tău.

Romanele de la limba romana pot deveni procese în care să vă împărţiţi în avocaţii apărării şi ai acuzării unui personaj, iar dezbaterea va face oră mai interesantă, timp în care veţi face schimb de informaţii interesante şi utile mai departe. De transcris rezumate din culegerile standard…ştiu, ne-am cam săturat cu toţii.

Organizează în liceu un concurs de proiecte creative, un concurs de idei, cunoaşte oameni ca tine şi faceţi împreună ceva. Să ştii că poate sună nerealist, dar eu îţi confirm că este 100% posibil şi realist – şi în plus o să fie distractiv, iar învăţarea în grup e excelentă. Studiul se reduce la jumătate, schimbaţi informaţii, iar tu înveţi şi munca în echipă, lucru esenţial pentru un viitor lider.

În final, vrei nu vrei…bac-ul trebuie să-l dai, să-l iei, să îţi vezi de drum. Dar, oricât de îngrozitor de plictisitor ar părea totul până acolo, sunt sigură că you can make it better. Doar de-asta eşti plin de idei.

Nu lăsa asta să îţi distrugă visul. Foloseşte şcoală ca pe un must do pentru realizarea planurilor ulterioare, ia tot ce poţi mai bun de acolo şi transformă regulile în comori de care să te foloseşti pentru a te ridica.

Încearcă să găseşti şi profesorul care să creadă în ideile tale, sigur există, cercetează atent. Uite, pe scurt, mama a predat muzica un singur an la liceu.

După o viaţă în care n-a vrut să iasă din lumea ei boema şi să intre în sistemul rigid, a făcut-o. Doar pentru un an, din dorinţa de a schimba ceva.

N-a reuşit la nivel înalt, însă a reuşit să schimbe oamenii din liceu. Copiatul notelor muzicale în caiet şi înlocuirea orelor de muzică, permanent, cu cele de matematică, a vrut şi a reuşit să le transforme în ore autentice de creaţie.

Clasele s-au transformat în garaje de repetiţii, rebelii şi-au format trupe – care cânta şi astăzi, oameni creativi au găsit susţinere în cineva, pentru proiectele lor, iar tonusul elevilor s-a schimbat. Şi cancelaria a organizat o şedinţă în care a mustrat-o pe maică-mea pentru că acceptă băieţii cu părul lung şi cu chitara în ore, dar ea şi-a dus proiectul la capăt şi a plecat din liceu.

A lăsat o urmă de curaj, a deschis libertatea de exprimare şi a oferit elevilor încrederea că sunt perfecţi aşa cum sunt. Câtă vreme ştiu ce vor şi muncesc pentru asta.

Tu nu eşti ce îţi spune profesoara de matematică, nici notă pe care ţi-o dă profesorul de fizică, cu atât mai puţin părerea profesoarei de geografie. Tu eşti cine ştii tu că eşti, asta e esenţial: să ştii cine eşti, să te cauţi, să te cunoşti tot mai bine, să nu laşi şcoala să te împiedice din a-ţi urma planurile, dar să ştii să te foloseşti de ea şi să rămâi prins în joc până când nu mai depinzi de ea.

Hai, că poţi, eu cred în tine! Eşti oricine îţi doreşti. 

Eşti oricine îţi

Te-au inspirat aceste rânduri? Dă un Nu se știe cine are nevoie de ele!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on linkedin

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Hei! Cititul nu e niciodată ''prea mult''! Continuă lectura în BLOG-ul Ză scoolărșilor:

Self love

Acest subiect este unul dintre cele mai problematice când vine vorba de adolescenți sau de persoane care se trezesc, se uită în oglindă și ar

Read More »

Orice om capătă doua feluri de educaţie: una pe care i-o dau alţii, alta, mult mai însemnată, pe care şi-o dă el însuşi. – Samuel Smiles