ZaScoolarZ

Esti adolescent? Hi5! Ai 9 ponturi de la noi!

Educă-ți în fiecare zi.

Educaţia este ceea ce supravieţuieşte după ce tot ce a fost învăţat a fost uitat – Burrhus Frederic Skinner

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on linkedin
adult-beautiful-cabinet-355000

Esti adolescent? Hi5! Ai 9 ponturi de la noi!

Esti acolo. Toata lumea se uita la tine, iar tu nu stii raspunsul. Oare ce o sa zica profesorul, sau parintii cand o sa iei nota mica? Oare o sa rada de tine si colegii cu care esti prieten? Dar stai ca tie nu-ti pasa de parerea altora. Dar totusi daca nu o sa treci bacul dupa ce o sa faci? Ce faci cu viata ta? De ce nu ai putut si tu sa inveti ieri si te-ai uitat toata ziua la seriale? Daca viitoare o sa inveti si o sa-i faci tu mandru pe cei din jur, nu? Dar nici sa iei o nota prea mare, ca dupa poate cred astia ca esti tocilar, si na, n-ar fi prea fain ca nu e stilul tau. 

Asta poate fi o mica serie de ganduri a unui elev oarecare care este scos la tabla. Un elev invatat sa alerge dupa validari de orice fel. Dupa cum observati in acest mic scenariu nu se pune nicio secunda accentul pe ceea ce-si doreste propriul sine. Oare de ce miram ca tinerii adulti sufera de anxietate, se afla intr-o concurenta acerba cu ceilalti si se inchid in ei. Haideti sa facem un exercitiu de imaginatie, oare in ce se transforma acesti tineri, oare nu in niste adulti plini de judecati la adresa lor, cu o frica indrozitoare de esec si asa mai departe? Oare nu se tranforma in cei de la care invata?

Societatea are tendinta de a lua efectele extreme de rebeliune si sa le arate cu degetul. Tocmai de aceea eu as prefera sa le luam exemple simple, ce pot parea banale, pentru a demonstra cata presiune se arunca pe umerii unor suflete tinere, neformate, care au nevoie de sustinere si care au un potential extraordinar de intelegere al vietii.

Ca sa schimbam cheia grava, noi iti oferim cateva pont-uri, tie ca adolescent, care-ti vor servi in calatoria ta.

  1. Procesul de invatare este continuu, nu incepe si nici nu se termina odata cu scoala, poate asimilezi informatia intr-un mod diferit in functie de tipul de invatare pe care il ai ( vizual, auditiv, kinestezic, senzitiv). Informeaza-te si vezi ce ti se potriveste. Sa stii ce sa ceri profesorilor tai.
  2. Dedica mai mult timp subiectelor cu care rezonezi. Iti place sa citesti despre….? Pur si simplu fa-o, desi poate parea ciudat si fara viitor. Ai incredere in propria intuitie.
  3. Exprima-te creativ. Scrie, deseneaza, canta. Este extraordinar sa te manifesti in modul in care corpul tau te conduce. Asa te descoperi pe tine si iti exprimi si emotiile.
  4. Traieste emotiile si exprima-le intr-un mod constructiv. Cum poti face asta? Inscrie-te la un curs de actorie. Jocurile de rol te ajuta sa eliberezi emotiile suprimate. O alta varianta sunt jocurile de inteligenta emotionala. Vezi EQ game.
  5. Autoanaliza. Ti-e frica de ceva? Vezi de ce? Vezi de unde provine frica? Ce persoane din familie, dintre prietenii sau colegii tai o mai are?
  6. Fii sincer cu tine. Actiunea care urmeaza sa o faci e pentru tine sau pentru a impresiona pe cei din jurul tau?
  7. Nu cauta validari. Asuma-ti propriile decizii, raspunsul este in tine, nu la cei din jurul tau.
  8. Cere sfatul celor mai experimentati ca tine, dar preia doar cu ce rezonezi.
  9. Stop self punishment! Ai luat o nota mica?  Nu te autopedepsi.

!!!!YOU ARE  PERFECT!!!!

semnat,

an original Za scoolar NAMED AND AGED as Paval Silvia

 

Te-au inspirat aceste rânduri? Dă un Nu se știe cine are nevoie de ele!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on linkedin

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Hei! Cititul nu e niciodată ''prea mult''! Continuă lectura în BLOG-ul Ză scoolărșilor:

Self love

Acest subiect este unul dintre cele mai problematice când vine vorba de adolescenți sau de persoane care se trezesc, se uită în oglindă și ar

Read More »

Orice om capătă doua feluri de educaţie: una pe care i-o dau alţii, alta, mult mai însemnată, pe care şi-o dă el însuşi. – Samuel Smiles