ZaScoolarZ

E prietenia noastră benefică pentru amândouă?

Educă-ți inima,, mintea,, și emoțiile în fiecare zi.

Educaţia este ceea ce supravieţuieşte după ce tot ce a fost învăţat a fost uitat – Burrhus Frederic Skinner

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on linkedin
The Girlfriends by Nicole Wilson

E prietenia noastră benefică pentru amândouă?

Normal că suntem prietene, dar ţi-am zis, trebuie să te schimbi şi tu puţin, să porţi şi tu altfel e haine, să pui o bluziţă mai decoltată, nişte pantaloni care să-ţi arate formele.
Te machiezi un picuţ, că nu moare nimeni de la machiaj. Unde vii aşa, vrei să râdă toţi de noi când apari îmbrăcată aşa?

Schimbă ghiozdanul ăla, arată că de tocilară. Şi pune-l doar pe un umăr, e aiurea rău să-l cari în spate… că la grădiniţă.

Dacă începi iar că te caută ai tăi, îţi sună telefonul şi vin după tine la club să te urmărească, pe bune, ne faci de râs, lasă că mergem altcândva.
Numai că ea s-a dus oricum. Doar că nu te-a mai invitat şi pe tine. De fapt…s-a dus cu celelalte colege, care sunt mai cool. Dacă mergeai şi tu, aşa cum eşti tu, se temeau că le faci de râs, că vor râde băieţii că umblă cu tine, ce fel de prietena eşti tu?

Ok. Să tragem aer în piept şi să ne oprim puţin. Prietenia asta e pe bune? Vă e benefică amândurora? Pentru că ei îi e benefică dacă tu eşti exact cum vrea ea. Dacă eşti cool, dacă faci eforturi să arăţi aşa cum ei nu îi e ruşine cu tine, dacă şi dacă. Dar beneficiile tale care sunt? Ok, prietenia nu e despre beneficii, dar e despre acceptare şi necondiţionare.

Aşadar, hai să le spunem, în contextul ăsta, beneficii. Care sunt beneficiile tale în relaţia voastră de prietenie? Că nu eşti prietenă cu tăcuţii clasei, deşi te simţi mai aproape şi pe aceeaşi lungime de ei, că eşti în gaşca şmecheră şi te place prietena ta? Stai, pardon, am zis prietenă? Păi..nu prea e prietenă.
Prietena ta adevărată ar trebui să te placă exact aşa cum eşti, nu să îţi ceară să fii altfel. Şi de ce ai atâta nevoie să intri în grupul ăsta care îşi dă atâta importanţă? Ca să nu cumva să fii fraiera clasei?

Hai să facem un mic exerciţiu.
Mergi acasă, închide uşa camerei tale şi fii sinceră cu tine. Cum eşti tu, ce îţi place cu adevărat, cum ai vrea să fii acceptată?

Artwork: Night Owl by Nicole Wilson                                                        Artwork: Night Owl by Nicole Wilson

Apoi fă o listă cu lucrurile pe care trebuie să le schimbi pentru că fetele să te placă. Vezi cam câte faci înainte să ieşi cu ea\ele, astfel încât să fii cum trebuie.
Şi încă ceva. Acum e testul suprem. Fă ce simţi, fii cum eşti, nu te mai preface că eşti cool de faţă cu ele, nu mai inventa expresii prin care să le arăţi ca şi tu poţi vorbi urât, nu te mai purta urât cu ceilalţi, doar ca să vadă ele ca şi tu poţi să fii şefa. Hai, serios. Ce-s toate astea? Nu oboseşti să îţi fie ruşine cu tine şi să te schimbi permanent…ca să fii plăcută?

În fiecare turmă e o oaie neagră. Oaia aia e, de cele mai multe ori, singura care are cu adevărat ceva de spus, dar nu spune. Pentru că vrea să fie albă, să semene cu celelalte oi, să fie recunoscută de ele, nu cumva să o mănânce lupu’. Lupul e gura lumii, o capcană tare periculoasă…care nu duce nicăieri, dar care are foarte mare putere, totuşi. Ce îi dă putere? Noi. Tu. Atunci când nu înţelegi că nu e nimic ruşinos să nu ai ultimul model de telefon, de laptop, haine de firma, clasicele şuviţe şi să vrei să citeşti.

Artwork: Tallulah Fontaine
Artwork: Tallulah Fontaine

Hai, nu mă face de râs, baga undeva cartea aia şi schimbă bluza. Şi hai să facem ceva cu unghiile astea, tragem un strat de gel. Altfel …unde vrei să ieşim?

Ah, ai făcut cumva tema la mate? Eşti o dulce dacă termini tu proiectul ăla la bio, aşa avem toate timp să mergem la petrecere în weekend.

Şi tu le faci, ca să fii fată bună şi să te placă.
Au, pe mine mă cam doare când aud astea. Şi am adolescenţi prin preajmă, îi văd şi asist la comportamentul ăsta. Unii aproape că nu mai ştiu cine sunt. Mai ales în rândul fetelor, nevoia de validare şi falsă prietenie sunt lucruri definitorii pentru a intra în grupul fetelor cool.

Dar prietenia asta îţi e benefică? Nu cumva pierzi momente importante în viaţă..din cauza ei?
Nu cumva tu nu eşti aşa…cum eşti de faţă cu ea? Nu cumva le spui părinţilor tăi că îţi e ruşine cu ei, când de fapt nu îţi e, iar apoi regreţi? Nu faci toate astea pentru că prietenia ei nu e adevărată?
Eu vorbesc din ceea ce văd în jurul meu. Şi aş vrea tare mult să înţelegi că prieten e cel în faţa căruia poţi fi, tu exact cum eşti, iar te iubeşte pentru asta. Altfel..nu prea e prieten. Prietenia voastră rezultă că nu prea e benefică pentru amândouă. Mie mi se pare că tu nici nu faci parte din grup, de fapt. Ci doar joci un rol. Opreşte-te din a-l mai juca şi vezi atunci exact cine îţi e prieten.

E prea riscant, nu? Da, aşa eşti tentată să spui. Dar e o alegere care te va ajuta să înveţi autenticitatea şi să îţi creezi legăturile şi prieteniile de o viaţă. Depinde de tine dacă vrei să sari din gaşca în gaşca jucând roluri până la epuizare – sau dacă vrei prietenii sincere şi de lungă durată.
Mi-ar plăcea să ştiu că te vei gândi la asta şi că vei face alegerile care te reprezintă. Şi că vei reciti articolul ăsta de câte ori te vei simţi confuză.

Prietena ta adevărată ar trebui să te placă exact aşa cum eşti, nu să îţi ceară să fii

Te-au inspirat aceste rânduri? Dă un Nu se știe cine are nevoie de ele!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on linkedin

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Hei! Cititul nu e niciodată ''prea mult''! Continuă lectura în BLOG-ul Ză scoolărșilor:

Self love

Acest subiect este unul dintre cele mai problematice când vine vorba de adolescenți sau de persoane care se trezesc, se uită în oglindă și ar

Read More »

Orice om capătă doua feluri de educaţie: una pe care i-o dau alţii, alta, mult mai însemnată, pe care şi-o dă el însuşi. – Samuel Smiles