ZaScoolarZ

Dacă te simţi urâtă, asta e pentru tine

Educă-ți inima,, mintea,, și emoțiile în fiecare zi.

Educaţia este ceea ce supravieţuieşte după ce tot ce a fost învăţat a fost uitat – Burrhus Frederic Skinner

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on linkedin
Artist: Karolina Koryl

Dacă te simţi urâtă, asta e pentru tine

Hey! Lasă puţin oglindă şi perfecţiunea deoparte. Am ceva să-ţi spun.

Ştiu ce simţi. Aham, exact. Cunosc sentimentul care te copleşeşte, care te face să crezi că nu eşti destul de bună, destul de frumoasă, că nu te numeri printre cele mai populare fete din liceu. Că eşti insuficientă.

Fii serioasă! Tu ştii ce le face atât de populare? Faptul că sunt toate la fel, că se copiază, se urmează – că într-o turmă sfântă, cu reguli stricte şi absurde. Iar tu nu eşti aşa. Nu e cazul să îţi spun eu că oamenii puternici, cu personalitate, diferiţi – au speriat dintotdeauna lumea şi au fost marginalizaţi.

La ce te gândeşti când îţi spui că nu eşti suficient de frumoasă? La problemele cu tenul? La kilogramele în plus sau în minus? La formele tale?

Ok. Sentimentele nu sunt raţionale, prin definiţie, aşa că n-are rost să vorbim despre asta. Poţi să simţi ce doreşti, dar îţi sugerez să faci efortul de a-ţi trece sentimentele şi prin filtrul raţiunii (la un moment dat, când te simţi pregătită).

Pentru că trebuie să înţelegi tu, singură, că sunt sentimente trecătoare, născute prin comparaţii inevitabile, dar care nu merită atât de multă atenţie câte le dai.

Dincolo de hainele pe care le porţi, ai un interior frumos.

Artist: Karolina Koryl                                                               Artist: Karolina Koryl

Cele mai frumoase calităţi şi trăsături sunt cele care nu se văd uşor, la suprafaţă.

Şi poate n-ai vrea să vezi câte ascund în interior…fetele populare şi frumoase ale liceului. Nici n-ai vrea să duci lupta lor.

Bla, bla,bla, chestii clişeistice pe care le-ai mai auzit şi acasă, nu? Păi chiar să fie toată lumea nebună?

Eu cred că şi clişeele astea ascund ceva adevăr, că de-acolo au izvorât. Lumea nu se opreşte la tenul tău cu probleme, nici la kilogramele în plus. Pentru că nu asta eşti tu. Dar ai vrea, dacă ai putea, să devii spectaculoasă prin ceea ce ai – şi să fii plăcută pentru asta.

Eu am cunoscut fete grăsuţe superbe. Şi cred că şi tu. Nu înţelegi cum, dar sunt printre cele mai populare, mai iubite şi mai relaxate, nu îşi fac o mulţime de complexe pentru cum arată corpul lor, iar asta le face să radieze. O să-nţelegi ce spun, mai târziu.

De fiecare dată când te întrebi,, oare sunt urâtă’’, aminteşte-ţi că frumuseţea are definită pe care i-o dai tu. Dacă te simţi urâtă…poţi deveni urâtă. Urâtă poţi fi în relaţia cu persoană nepotrivită, urâtă devii atunci când crezi asta. Dacă ai probleme cu tenul nu eşti urâtă, e o etapă perfect normală. Va trece şi toate vor reveni la normal.

NU, nu eşti urâtă. Totul ţine de cuvintele, părerile şi comparaţiile pe care le accepţi tu. Aşa că ignora vocile colegilor care îţi propun tratamente pentru ten, machiajul excesiv şi alte trucuri ieftine pentru a te încadra în noţiunea lor despre frumuseţe.

Eşti deja frumoasă!

Şi chiar aş vrea să înţelegi asta. Şi să mă crezi pe cuvânt. Pentru că îţi vorbesc din postura fetei care a stat în ultima bancă, preocupată de o mulţime de alte activităţi, niciodată de opiniile colegilor despre ce înseamnă frumos.  Ah, şi nici nu aveam idee ce e cu fondul de ten, îţi dai seama? Toate ,,defectele’’ erau la vedere. Şi nu erau puţine. Dar noroc că-s trecătoare, asta e tot ce trebuie să ştii.

Trebuie doar să lucrezi puţin la capitolul stima de sine. Să respiri, să nu mai cauţi soluţii în oglindă, ci în interiorul tău, şi să înţelegi că sunt o mulţime de persoane care te plac, fără ca tu măcar să ştii asta.

                                                           Artist: Karolina Koryl

Te rog să nu te mai împiedici în modelele care apar în reviste, în chipurile lor perfecte, în tot ce se vinde. Pentru că eşti smart enough să ştii că ai putea fi chiar tu expertul în programe de înfrumuseţare şi ai putea vedea cum arată, de fapt, în realitate aceste fete.

E ok, nu e vina ta. Tiparele frumuseţii ne fură şi ne pun pe gânduri. Dar trebuie să gândim puţin mai departe. Ce e dincolo de ele? Suntem noi, cu o mulţime de calităţi şi date extraordinare, care putem face lumea să ne cadă la picioare – şi fără să avem un ten perfect, şi fără să avem formele perfect conturate, şi fără să avem 1,80.

Doar că nu trebuie să ţi le spun eu, e obligatoriu să îţi dai tu o şansă şi să faci asta. Să te concentrezi pe ce crezi că te face extraordinară, nu pe micile probleme  – care sunt trecătoare, oricum.

Nu ştiu dacă ai văzut filmul I feel pretty, dar ţi-l recomand. O să îţi schimbe total percepţia asupra frumuseţii şi te va învăţa cum să cucereşti lumea, la propriu, alegând să te iubeşti.

Tot ce crezi despre frumuseţe e strâns legat de stimă de sine. Iar aici trebuie să lucrezi singură.

Cercetătorii australieni au ajuns la concluzia că, în toată povestea despre frumuseţea, factorul definitoriu  e felul cum alege fiecare să se privească.

Aşa, şi? Mă laşi cu cercetătorii australieni?

Ok, no offence! Dar să ştii că şi cercetătorii australieni au avut coşuri, kilograme în plus şi, te asigur, n-au fost printre adolescenţii populari şi perfecţi ai liceului. Dar frumuseţea divelor de pe culoarele şcolii a pălit, la fel şi a cercetătorilor. Diferenţa dintre ei e că…de cercetători încă auzim vorbindu-se, chiar şi dincolo de rujul roşu.

Pentru că au înţeles că frumoşi suntem aşa cum ne dorim, prin felul în care alegem să ne evidenţiem şi să atragem atenţia. Habar nu ai câtă popularitate poţi atrage fiind tu, pur şi simplu. Şi-ţi mai spun un secret: chiar dacă nu crezi, băieţii te plac maxim pentru ce eşti, doar că nu se grăbesc să îţi spună asta, n-ar mai fi la fel de cool în faţa colegilor.

O să-ţi sune super absurd, dar e atât de adevărat. Cei mai mulţi băieţi te apreciază pentru ce faci şi ceea ce eşti, nu pentru cum arăţi. Nu-ţi mai spun că au spus-o psihologii, ca să nu te superi. Ţi-o spun eu, chiar aşa e. I-ai câştiga de partea ta de o mie de ori mai repede printr-un proiect fain, decât printr-un machiaj sofisticat.

Ce naiba e cu frumuseţea asta? Eşti frumoasă. Te rog spune-mi ce înseamnă urât, eu n-am cunoscut decât foarte puţini oameni urâţi – iar urâţenia lor era pe interior, în lipsa de caracter şi cuvintele aruncate, nu pe faţă, nu în formele corpului.

Hai, vreau s-aud că am avut dreptate! Te rog! Gata, acum te poţi întoarce în oglindă. Big hugs!

De fiecare dată când te întrebi , aminteşte-ţi că frumuseţea are definiția pe care i-o dai tu.

Te-au inspirat aceste rânduri? Dă un Nu se știe cine are nevoie de ele!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on linkedin

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Hei! Cititul nu e niciodată ''prea mult''! Continuă lectura în BLOG-ul Ză scoolărșilor:

Self love

Acest subiect este unul dintre cele mai problematice când vine vorba de adolescenți sau de persoane care se trezesc, se uită în oglindă și ar

Read More »

Orice om capătă doua feluri de educaţie: una pe care i-o dau alţii, alta, mult mai însemnată, pe care şi-o dă el însuşi. – Samuel Smiles