ZaScoolarZ

Dă viu grai creativității tale

Educă-ți în fiecare zi.

Educaţia este ceea ce supravieţuieşte după ce tot ce a fost învăţat a fost uitat – Burrhus Frederic Skinner

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on linkedin
75580450_543596933131674_6191301524480589824_n

Dă viu grai creativității tale

Ai pățit să ai o sămânță de creativitate în sufletul tău și să nu o poți folosi? Probabil ai auzit și tu expresia “dă și tu la Medicină să nu mori de foame”. Ei bine, astăzi demontăm aceste mituri și îți arătăm că propria ta creativitate este cheia unei vieți fericite și împlinite. 

Experiența mea 

Niciodată nu am fost genul de om care să fie pasionat de științele exacte. Când eram mică doream să fiu profesoară de sport, dar timpurile s-au schimbat și viața m-a adus în zona artei. Menționez că nu doar arta este considerată creativitate. Creativitatea este sentimentul pe care îl simți atunci când, cu toată ființa ta, crezi în ceva și îți dorești ca acel ceva să ajungă la oameni prin intermediul emoțiilor. Creativitate este și atunci când nu ai ceapă pentru paste și folosești usturoi. 

Ca să ne reîntoarcem, viața m-a adus în domeniul artei, lucru care la început nu era văzut neapărat bine de familia și de către unii dintre prietenii mei. Cred că nu sunt singura care a auzit de nenumărate ori expresia: “Nu merge la Arte că o să mori de foame”. Nimic mai eronat și greșit. Vreau să zic faptul că arta și creativitatea îmi aduc cea mai mare fericire în viață. 

Am fost dintotdeauna foarte pasionată de fotografie, dar nu credeam niciodată că o să pot ajunge undeva cu asta. A venit ziua în care mi-am cumpărat o cameră foto și restul e istorie. La început, trebuie să recunosc, nu aveam încredere în mine și consideram că nu transmit nimic prin creativitatea fotografiei mele. Ce mi-a dat mie cel mai mare boost a fost o singură zi în Iași în care am ieșit cu un prieten fotograf să facem niște poze. Jur că muream de rușine când vedeam profesionalismul lui, dar am zis așa: tu de ce nu încerci? Ei bine, am încercat și mi-a ieșit. 

poză din ziua în care am prins încredere la celălalt capăt al țării, la Iași

Ăsta e secretul meu. Nu am nu știu ce aparatură, dar am avut oameni în jurul meu care m-au sprijinit și care m-au susținut de când eram pe la începuturi. Take baby steps. După ziua aceea în care am prins încredere și am trecut peste absolut orice rușine, m-am documentat și m-am inspirat de pe multe postări și ședințe foto ale prietenilor mei și nu numai. După ce am prins această încredere, mi-am luat câțiva prieteni și camera cu mine și am mers pe acoperișul de la unul dintre mall-urile din Timișoara, am găsit niște coșuri de cumpărături și am făcut niște poze pe care le-am postat. Aceea a fost prima mea ședință foto. 

poză din cadrul primei mele ședințe foto

Am primit ATÂT feedback bun, încât am continuat regulat cu asta, iar acum primesc foarte multe mesaje în care lumea îmi spune cât de mult le place ceea ce fac. Toată această poveste are scopul de a dovedi că niciodată nu trebuie să te lași și să muncești constant pentru a obține creativitatea la care tânjești. 

Voi aduce în atenția ta clișeul doar dacă faci ceea ce îți place vei avea o viață fericită. Activez în numeroase domenii, de la partea de leadership și de coordonarea unei echipe mari până la fotografierea prietenilor mei. Sunt președinta Consiliului Județean al Elevilor Timiș, care este ca și un vis împlinit pentru mine. De ce este asta relevant? Pentru că mă simt împlinită. Pe lângă școală, în fiecare zi stau până seara și lucrez pentru un scop în care cred, apărarea elevilor. 

Absolut tot ceea ce am făcut, fac și voi face are un procent ridicat de creativitate. De ce? Pentru că treaba mea este să ajung la oameni. Oamenii vor ajunge și ei înapoi la informația mea dacă aceasta este diferită, creativă și inedită. Lumea deja s-a plictisit de banal, s-a plictisit de rutina zilnică de la școală, facultate și servici: aici intervenim noi. 

Cum pot ajunge la oameni în mod creativ? 

Simplu: te gândești cum dorești tu să primești o informație sau un servici. Fiecare informație pe care o procuri are un grup țintă. Acum vine întrebarea: ce este un grup țintă? Este categoria de oameni cărora te adresezi și care au nevoie de creativitatea ta. Creativitatea se extinde în absolut toate domeniile, așa că este destul de accesibil să te gândești la câteva soluții: 

  • identifică nevoile persoanelor cărora te adresezi și gândește-te la o abordare diferită 
  • nu ține cont de expresiile de genul “artiștii mor de foame” 
  • clișeic, dar work hard 
  • identifică sursele și partenerii pe care îi poți apropia de proiectul tău creativ 
  • inspiră-te din surse diferite 
  • găsește suport în prietenii tăi 

Consider că sentimentul de creativitate este în fiecare dintre noi și trebuie scos la iveală prin multă muncă și dedicare, iar pe lângă asta consider că este important și să fim și plini de încredere în noi, pentru a avea convingerea că totul va fi bine și pentru a trăi o viață împlinită. 

Te-au inspirat aceste rânduri? Dă un share! Nu se știe cine are nevoie de ele!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on linkedin

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Hei! Cititul nu e niciodată ''prea mult''! Continuă lectura în BLOG-ul Ză scoolărșilor:

Self love

Acest subiect este unul dintre cele mai problematice când vine vorba de adolescenți sau de persoane care se trezesc, se uită în oglindă și ar

Read More »

Orice om capătă doua feluri de educaţie: una pe care i-o dau alţii, alta, mult mai însemnată, pe care şi-o dă el însuşi. – Samuel Smiles