ZaScoolarZ

Curajul vs Frica

Educă-ți inima,, mintea,, și emoțiile în fiecare zi.

Educaţia este ceea ce supravieţuieşte după ce tot ce a fost învăţat a fost uitat – Burrhus Frederic Skinner

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on linkedin
0

Curajul vs Frica

Azi vreau să vorbim despre ce poate face curajul pentru tine.

Curajul te poate ajuta să realizezi ceea ce îţi doreşti. Indiferent ce ar înseamnă asta. Poţi obţine colaborarea pe care ţi-o doreşti, poţi intra în vorbă cu persoana care contează atât de mult pentru tine sau pe care îţi doreşti să o cunoşti mai bine. Poţi demara planul pe care l-ai pus în aşteptare.Poţi reuşi în ceea ce crezi că nu ai nici măcar o şansă.
Da, curajul se afla în spatele tuturor acestor lucruri. Iar în spatele nerealizării lor se afla frică. Adică senzaţia de gol în stomac, credinţa totală că nu vei putea, groază că vor râde ceilalţi, că te vor critica, judeca. Între frică şi curaj se afla dorinţele tale. Acolo pendulează ele şi tot acolo pendulezi şi tu: între aş vrea… dar nu îndrăznesc.

Frica guvernează tot ceea ce nu faci pentru că (aici vei completa tu motivele şi explicaţiile cele mai negre pe care ţi le oferi singur), iar curajul guvernează tot ceea ce te bucură (aici te rog să completezi planurile tale, viziunea ta despre reuşita, efectele pe care doreşti ca munca, planurile şi dorinţele tale să le aibă).

Frica şi curajul sunt o pereche foarte puternică, iar forţa ei vine tocmai din procentul de egalitate pe care îl oferim ambelor…atunci când cântărim o decizie. Însă…cu cât oferim mai multă putere acestora, ca echipa, cu atât mai mult vom zace în procrastinare, în amânarea conştientă şi inconştienţa, în nesiguranţă.

curajIdeal este să împuternicim una dintre cele două componente ale echipei: teamă sau curajul. Evident că vom împuternici teamă, e prima tendinţă. Renunţ, mi-e teamă, scap de o corvoadă, măcar nu mă mai stresez. Hai să recunoaştem, e cea mai frecventă alegere.

Dar eu vreau să îţi propun altceva: riscul. Riscul e roata care pune în mişcare dorinţele şi le mută de la teamă către curaj. Îţi propun să rişti, să mergi pe roata, să accepţi gândul că poate vei pierde, poate teamă este fondată.
Dar şi gândul că poate vei reuşi, te vei bucura de ceea ce îţi doreşti, vei simţi ceea ce visezi. Când ai o dorinţă, de cele mai multe ori ai şi talentul necesar pentru a o pune în aplicare. Ai toate resursele. Doar că nu prea idee cum să lucrezi cu ele. Aici începe lecţia.
Înlocuieşte teama cu riscul şi vezi ce iese. Din eşec vei învăţa tot ce trebuie să faci mai departe. Din succes vei învăţa cum să îţi foloseşti talentul şi să îl transformi în instrument educativ pentru ceilalţi.

Nu te mai gândi că alţii fac deja ceea ce faci tu, că piaţa e plină. E loc pentru fiecare vis, pentru că fiecare vis e unic şi aduce măcar o virgulă nouă. Unicitatea. Putem picta toţi un peisaj de iarnă, fiecare îl va picta diferit – şi la fel de frumos. Pentru că a pus propriul concept şi propria simţire în acel lucru. Putem juca acelaşi rol, fiecare spectacol ar deveni unic prin nota unică pe care o oferim personajului. Putem face orice…cu toţii…şi cu toţii o vom face diferit.

Oricine ar începe să compare…nu ar face decât să trăiască într-o mare prejudecată. Iar prejudecata celorlalţi nu trebuie să te oprească pe tine din a trăi aşa cum îţi doreşti. Ne-am obişnuit atât de mult să ni se spună ce e bine şi ce nu…încât am ajuns să ne oprim din a acţiona. De ce? De teamă că “nu e bine”. Fără să ne întrebăm ce e bine, ce e e rău.
curaj si fricaCursul de fenomenologie de la facultatea de filosofie mi-a fost primul contact cu perspectiva reală, pură, asupra a ceea ce suntem, a ce e viaţa şi ce putem face, de fapt. În 2014. Atunci am înţeles că putem face lucrurile bine…doar concentrându-ne pe ceea ce ne dorim să facem şi să simţim, nu pe ceea ce ne dorim să demonstrăm celorlalţi. Când am înţeles asta…am înţeles şi că trebuie să mă concentrez să construiesc visul cu resursele pe care le am, nu să mă uit ce resurse au ceilalţi şi cum arată visul lor.

Şi..ce să vezi, a funcţionat.

Frică moare atunci când facem, fără să ştim, poate, prea multe despre ce facem. Ne avântam, învăţăm din nevoie, ne adaptăm şi reuşim sau nu ne adaptăm – şi înţelegem că nu era locul nostru.

Curajul apare atunci când ştim că eşecul nostru nu va fi un dezastru natural. Ci doar o încercare pe care trebuie să o îmbunătăţim şi să o repetăm.

Fă un pas mic. Învinge-ţi astăzi cea mai mică frică a ta. Mâine una mai mare, poimâine pe cea mai mare. Vezi ce se întâmplă. Şi anunţă-mă şi pe mine, te rog!

Frica guvernează tot ceea ce nu faci, iar guvernează tot ceea ce te bucură.

Te-au inspirat aceste rânduri? Dă un Nu se știe cine are nevoie de ele!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on linkedin

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Hei! Cititul nu e niciodată ''prea mult''! Continuă lectura în BLOG-ul Ză scoolărșilor:

Self love

Acest subiect este unul dintre cele mai problematice când vine vorba de adolescenți sau de persoane care se trezesc, se uită în oglindă și ar

Read More »

Orice om capătă doua feluri de educaţie: una pe care i-o dau alţii, alta, mult mai însemnată, pe care şi-o dă el însuşi. – Samuel Smiles