ZaScoolarZ

Cum să transformi călătoria într-o sursă de informare?

Educă-ți în fiecare zi.

Educaţia este ceea ce supravieţuieşte după ce tot ce a fost învăţat a fost uitat – Burrhus Frederic Skinner

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on linkedin
70960083_512907456209035_6821928871017840640_n

Cum să transformi călătoria într-o sursă de informare?

Mulți dintre noi abia așteaptă acel moment din an, sau acele momente, în care vor putea călători. Uneori ne gândim cu luni întregi înainte la itinerar, ne facem planuri, cumpărăm bilete, apoi ajungem în ziua în care, fericiți, ne facem bagajele. Dar oare plecăm în acea călătorie cu unicul scop de a ne relaxa, sau poate că, realizăm faptul că pe lângă o stare de totală detașare de stres, de griji, o atitudine relaxată, putem să beneficiem și de alte lucruri de pe urma unei călătorii?

Cât eram mai mică, n-am înțeles asta și probabil mulți copii nu o fac, dar apoi, odată ce ne maturizăm, începem să înțelegem că a călători nu presupune numai relaxare.

Odată ce pleci undeva, într-un loc nou, străin ție, cu siguranță vei avea șansa să descoperi ceva necunoscut, ceva diferit față de ceea ce erai obișnuit să cunoști. Poate că este vorba despre oameni, poate este vorba despre mâncare, poate este vorba de tradiții sau poate că un loc anume are atâta istorie în el încât, doar privindu-l, te copleșește.

Dar călătoria e și o sursă inepuizabilă de informare, de cunoaștere absolută.

Putem observa locurile, clădirile, arhitectura, putem să ne plimbăm pe străzi întortocheate și ne putem pierde, dar oare cum putem să învățăm mai multe, călătorind?

  1. De îndată ce ai văzut acea clădire, acel spațiu, acel muzeu etc, poți căuta pe Google informații despre istoric, despre arhitectură, despre anul înfiițării, despre tot ce te interesează, de fapt. În felul acesta, e ușor să afli informații despre care nici nu bănuiai și să te documentezi în legătură cu tot ce ai văzut. Poți povesti apoi mai ușor despre acel loc, având deja conturat în minte, ca o fotografie, obiectivul turistic, iar pe lângă, numeroase date și informații.
  2. De obicei, în aproape toate clădirile binecunoscute, sunt afișate panouri cu informații, care s-ar putea să cuprindă aproape tot ce te interesează, date istorice, geografice, politice etc. Caută-le, privește-le, citește cu atenție și ia-ți de acolo, în liniște, toate informațiile de care crezi că ai nevoie.
  3. De multe ori, vei găsi afișat, în dreptul unor obiective turistice, coduri QR. Ce sunt acelea? Un cod de bare care, printr-o simplă scanare cu telefonul sau tableta, îți va afișa anumite informații despre punctul turistic pe care tocmai l-ai vizitat sau umrează să-l vizitezi.
  4. Poți face fotografii, mai ales dacă ești într-o încăpere care îți permite asta. De exemplu, dacă ești la o expoziție de pictură unde sunt scrise doar numele pictorului și titlul lucrării, nimic legat de compoziție, poți să fotografiezi (dacă, repet, îți este permis) și apoi, vizualizând fotografiile, să cauți informații în funcție de titlu și de autor. La fel cum poți fotografia diferite clădiri și monumente, iar mai apoi, în funcție de poze, să cauți informații legate de acele locuri. Însă, chiar dacă faci numeroase poze, nu uita să trăiești momentul, să te bucuri de aerul și de atmosfera de acolo, să respiri cu întregul corp, să zâmbești, să privești tot ce ai în jur, să fii mulțumit că ai ajuns acolo, să te simți tu însuți acolo.
  5. Chiar înainte de a pleca într-o călătorie poți face puțin exercițiu de documentare: vei putea căuta informații despre vreme, mai precis despre clima acelui loc, vei putea căuta informații geografice (ce se află pe lângă acea locație, ce forme de relief sunt etc), găsești cu ușurință date despre tradițiile și obiceiurile locuitorilor, despre mâncarea lor tradițională, despre locurile unde se mănâncă bine și mai avantajos ca preț.
  6. Cunoaște oamenii acelor locuri în care călătorești, localnicii, și vei învăța mai multe lucruri decât ai crede, pentru că ei viețuiesc acolo și sunt o sursă inepuizabilă de informații despre acele locuri. Ei știu istorie, geografie, știu cele mai frumoase locuri pe care le-ai putea vizita, te pot îndruma unde poți mânca și ce mâncare ar trebui să încerci, îți pot oferi informații prețioase în legătura cu transportul, cu cazările. Tot de la ei poți afla despre credințele lor, despre religie, despre cum viețuiesc, despre cum înțeleg ei viața și existența și cred că e cel mai frumos mod de a învăța într-o călătorie: să cunoști locuitorii acelor locuri, să-i asculți, să-i înțelegi, să le pui întrebări și ei să te ajute, ba chiar să-ți arate moduri de viață, să-ți spună cum trăiesc, să îți povestească despre anumite monumente, muzee, clădiri. În plus, poți învăța cuvinte din limba lor, care s-ar putea să-ți pară necunoscute inițial, dar, mergând la magazine, la restaurante, la localuri, fiind nevoit să socializezi, fără îndoială că vei înțelege cum să spui „Bună ziua!”, „Vă rog!”, „Mulțumesc!” și „La revedere!”. În plus, s-a dovedit că învățarea unor noi cuvinte dintr-o limbă străină te ajută să-ți îmbunătățești capacitatea creierului.
  7. Informațiile le poți culege de pe străzi: poți asista la ceremonii de-ale lor care se desfășoară prin preajmă, la nunți, chiar la înmormântări dacă vizitezi o țară precum India.
  8. Poți cumpăra pliante sau le poți găsi gratis la unele obiective turistice, iar, citindu-le, vei afla o sumedenie de informații utile. În plus, le poți păstra ca amintire.
  9. Și, nu în ultimul rând, vei putea să afli informații nu numai despre ceea ce vezi împrejurul tău, despre monumente și cultură, ci și despre tine, în funcție de cum te raportezi la tot ceea ce este nou, necunoscut și poate, pe alocuri, ambiguu. Te vei cunoaște și te vei înțelege mai bine, mai ales când vei vedea și alte moduri de viață, în care poate te vei regăsi sau nu, dar vei ști poate, după, cum ești și cine ești cu adevărat.

Nu-i așa că acum ai vrea să-ți împachetezi din lucruri și să pornești într-o călătorie în care nu numai că te vei bucura de priveliști, de cultură, de obiceiuri și de tradiții, ci vei și învăța despre tot ceea ce ai văzut? Vei simți mai mult, vei încerca să înțelegi locuitorii, să vorbești cu ei, să îi privești, vei fotografia nu numai cu aparatul de fotografiat, ci și cu inima și cu ochii priveliști pe care o să ți le amintești când ți se va face dor și când vei vrea să fii din nou acolo.

Vei pleca într-o călătorie nu numai pentru a te relaxa și pentru a te detașa de grijile cotidine, ci și pentru a simți, a trăi, a înțelege și a afla, mai departe de tot ceea ce cunoști lângă de tine, aproape, undeva unde legile nescrise sunt aceleași și parcă diferă într-o anumită măsură.

 

Te-au inspirat aceste rânduri? Dă un share! Nu se știe cine are nevoie de ele!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on linkedin

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Hei! Cititul nu e niciodată ''prea mult''! Continuă lectura în BLOG-ul Ză scoolărșilor:

Self love

Acest subiect este unul dintre cele mai problematice când vine vorba de adolescenți sau de persoane care se trezesc, se uită în oglindă și ar

Read More »

Orice om capătă doua feluri de educaţie: una pe care i-o dau alţii, alta, mult mai însemnată, pe care şi-o dă el însuşi. – Samuel Smiles