ZaScoolarZ

Cum negociem cu părinții?

Educă-ți în fiecare zi.

Educaţia este ceea ce supravieţuieşte după ce tot ce a fost învăţat a fost uitat – Burrhus Frederic Skinner

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on linkedin
Ilustraie zascoolarz negociere cu parintii

Cum negociem cu părinții?

           O relație bună cu părinții este extrem de importanta pentru sănătatea noastră mintală și pentru păstrarea armoniei într-o familie. La baza acesteia relații stau câteva aspecte care trebuie să existe de la început, cum ar fi respectul reciproc și câteva aspecte pe care trebuie să le dobândești, tu în
postura de copil, cum ar fi încrederea. Astăzi o să îți dau câteva ponturi care te vor ajuta într-o mare măsură în a avea o relație bună cu părinții tăi și cum să faci ca totul sa fie o ,,muncă în echipă” și nu o muncă a părinților contra ta.

           De ce este importantă comunicarea cu părinții?

           Comunicarea cu părinții ar trebui să fie una sinceră, fără inhibiții. Trebuie să le demonstrezi ca ești capabil de anumite lucruri, să le spui în ce direcție ai vrea să se îndrepte viitorul tău și dacă nu știi puteți discuta împreună pentru că 

părinții tăi îți vor da mereu cele mai bune sfaturi și vor vrea tot ce e mai bun pentru tine. 

           Comunicarea cu ei este primul factor ce te ajută la câștigarea încrederii, cu cât le ascunzi mai multe lucruri va fi cu atât mai rău pentru tine deoarece postura de necunoscut pe care îi vei avea îi va speria. Vor crede că nu își cunosc propriul copil și te vor ține mai din scurt și cu toții știm că nu vrem asta.

           De ce simt că nu mă înțeleg părinții?

           Simți asta pentru că în relația voastră trebuie să fie înțelegere reciprocă, nu doar dintr-o singură parte. Trebuie să înțelegi că părinții tăi au fost crescuți cu alte reguli și le este puțin greu să se adapteze la cele de acum, când trebuie să oferi copilului foarte multă libertate dar în același timp și susținere. De aceea tu trebuie să argumentezi majoritatea acțiunilor tale și să le demonstrezi că acestea nu te-au afectat sau nu te vor afecta în niciun fel.

           Cum să fac sa obțin ceea ce vreau?

           Chiar și în negociatul cu părinții există niște pași pe care trebuie să îi parcurgi pentru a-ți atinge scopul. De ce? Pentru că părinții au unele idei bine conturate, ce e bine și ce nu e bine pentru tine, și acestea nu se intersectează mereu cu ale tale, uneori ți se pare că sunt absurzi, uneori că sunt prea stricți și de aceea uneori va fi dificil pentru tine să obții de la ei anumite lucruri pe care ți le dorești. Te pot asigura că nervii, trântitul ușilor prin casă și țipatul la ei nu te ajută cu nimic, însă pașii de mai jos,
cu siguranță:

           1. Pregătește-ți terenul.

           Înainte de a cere ceva părinților asigură-te că pentru o perioadă de timp ai fost copilul perfect, că ți-ai făcut temele și ai învățat, că ai făcut mereu curat în casă și ai avut ordine în camera deoarece aceste acțiuni te vor scăpa de un posibil ,,Nu!” și de reproșurile care ți le pot aduce.

           2. Pregătește-ți argumentele pro pentru ceea ce vrei.

           Asigură-i că totul o să fie în regulă, că vei avea telefonul cu tine și că le vei răspunde mereu, că vor fi și adulți în preajma voastră dacă este vorba despre o excursie, de exemplu. Trebuie să fie siguri că tu vei fi în maximă siguranță și că vei veni acasă fix așa cum ai plecat.

           3. Explică-le motivul pentru care vrei acel lucru sau pentru care vrei să
faci acea acțiune.

           De exemplu, eu simțeam că părinții mei îmi dau prea puțină libertate și știam că nu îmi vor oferi totul pe tava dacă bat din palme. A trebuit să le explic că am crescut și că pot avea grija de mine singură, dar nu încerca să te impui și să fii nervos pentru că asta o să strice totul. Trebuie să fie o discuție pe un ton calm din care trebuie să reiasă ca motivele tale chiar sunt bune și că ești destul de matur să faci anumite lucruri.

           4. Ascultă-le puntul de vedere.

           Dacă vor să își spună punctul lor de vedere trebuie să asculți totul cu mare atenție. De multe ori o sa fii deranjat de ce îți spun dar trebuie să îți păstrezi calmul și să încerci să vezi lucrurile din perspectiva lor iar apoi să le dai argumente foarte bune. 

Cheia stă în comunicare.

           5. Trebuie să faci un compromis.

           Trebuie să lași ceva de la tine, să le spui că o sa îi ajuți prin casă la curățenie sau să le spui că o să înveți bine la școala. Ba chiar le poți aminti ceva din trecutul apropiat, de exemplu eu când am vrut să plec un weekend la București am lucrat cot la cot cu tatăl meu în jur de doua săptămâni, făceam
tot ce avea nevoie, șlefuiam uși, vopseam scările, pliveam sau prășeam în curte, orice. Astfel i-am demonstrat că merit libertatea de care am nevoie și nu m-a refuzat niciodată în privința ieșitului seara în oraș sau a călătoriilor pe care vreau să le fac. În schimb, ai grijă, nu promite ceea ce nu poți îndeplini.

           6. Ține-te de promisiunea făcută.

           Dacă nu te ții de cuvânt poți fi sigur că data viitoare nu te vor mai lasă să ieși sau să beneficiezi de libertatea de care ai nevoie deoarece își vor pierde încrederea în tine și nu o vei putea recâștigi ușor.

P. S.: Fii copilul pe care și-l doresc ca să poți obține ,,lucrurile” pe care ți le dosești!

Xoxo :*

Te-au inspirat aceste rânduri? Dă un share! Nu se știe cine are nevoie de ele!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on linkedin

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Hei! Cititul nu e niciodată ''prea mult''! Continuă lectura în BLOG-ul Ză scoolărșilor:

Self love

Acest subiect este unul dintre cele mai problematice când vine vorba de adolescenți sau de persoane care se trezesc, se uită în oglindă și ar

Read More »

Orice om capătă doua feluri de educaţie: una pe care i-o dau alţii, alta, mult mai însemnată, pe care şi-o dă el însuşi. – Samuel Smiles