ZaScoolarZ

Cum ne putem descoperi pasiunile?

Educă-ți în fiecare zi.

Educaţia este ceea ce supravieţuieşte după ce tot ce a fost învăţat a fost uitat – Burrhus Frederic Skinner

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on linkedin
3a095c164d6414c5e09ac70b0f8202f4

Cum ne putem descoperi pasiunile?

Salut, sunt Ada și sunt pasionată de cuvinte, tocmai de aceea mă aflu aici și vă scriu vouă. Dar astăzi vreau să vorbim puțin mai mult de pasiuni, pentru că vreau să cred că aproape fiecare om crede în ceva anume și îi place să facă o anumită activitate, chiar dacă nu o numește neapărat pasiune.

Eu sunt din categoria celor care au încercat să facă destul de multe lucruri, dar nu suficiente, din punctul meu de vedere, întotdeauna e loc de mai multe. Am mers la dansuri moderne ceva timp, nu neapărat că m-ar fi pasionat, deși nu înțelegeam asta la momentul respectiv, dar îmi plăcea atmosfera de acolo, faptul că socializam cu persoane (copii și mai târziu adolescenți) de vârsta mea, în plus, era un mijloc potrivit și distractiv de a face mișcare. Am încercat și dansurile populare, mai mult ca opțional pe care l-am avut în clasa I.

Apoi, am dorit să învăț să cânt la un instrument, dar acum, când m-am maturizat, am înțeles că am avut mereu în cap ideea că aș vrea să știu să cânt la ceva doar pentru că mi se părea că aș fi fost mai interesantă și încercam să îi copiez pe ceilalți, care deja știau să o facă și de obicei, la serbările școlare, erau în centrul atenției. Așa că la grădiniță m-am înscris la vioară, dar am renunțat după câteva ore, susținând că mă deranjează faptul că trebuie să stau în picioare prea mult. Apoi, tatăl meu a încercat să mă învețe să cânt la orgă, au fost câteva tentative eșuate, a reușit să mă învețe o mică parte din melodia mea preferată de la momentul acela, apoi vreo 2 melodii din copilărie, dar am știut clar că și dorința de a cânta la orgă provenea tot de la ideea de a arăta prietenilor, colegilor că fac ceva special, nicidecum nu era legat de a fi pasionată de asta și nici talentată.

Am încercat și diferite sporturi, cum ar fi atletismul, unde am mers câteva zile/săptămâni (nu mai rețin exact), dar am renunțat pentru că alergam pe afară, mi se părea prea frig și prea obositor, îmi displăcea complet febra musculară și am înțeles, din nou, că a fost o încercare eșuată. Am mers și la badminton o perioadă, acolo mi-a plăcut mai mult, era un fel de deconectare după o zi stresantă la școală, dar la fel ca-ntotdeauna, am renunțat după ceva timp și nu-mi mai amintesc exact de ce.

Mi s-a născut în minte ideea de a face canto, dar nu am concretizat-o urmând anumite cursuri, ci doar intram pe youtube și căutam lecții de karaoke, dar la fel, a dispărut la fel de ușor cum a apărut. Și probabil că ar mai fi fost și alte activități pe care le-aș fi încercat dacă nu aș fi descoperit că de undeva, dintr-un loc necunoscut, am simțit chemarea cuvântului. Am descoperit că pot scrie poezii, pot scrie proză, mă îndrăgostesc de cărți și mă pierd printre filele lor, mă regăsesc mai apoi, după mă pierd iarăși. Și am rămas fidelă cărților, versurilor, cuvintelor, tuturor rândurilor pe care le scot dinăuntrul meu de fiecare dată când simt că sunt plină de cuvinte și că oricând aș putea exploda.

Illustration by: Barbara McClintock

Totuși, sunt convinsă că sunt printre voi persoane care nu știu dacă au o pasiune, le e teamă să încerce sau poate că au mai multe pasiuni, ceea ce mi se pare grozav. Totuși, cum procedăm în cazul în care nu reușim să aflăm care este pasiunea noastră?

1. Încercați cât mai multe lucruri. Înscrieți-vă la diferite activități. Să realizați care e activitatea voastră preferată nu e tocmai ușor, mai ales dacă nu ați avut o perioadă îndelungată de timp una. Dar trebuie să fiți dispuși să încercați și să riscați, s-ar putea să nu vă placă, s-ar putea să nu vă simțiți bine făcând ceva anume, însă nu-i nimic, ați fost deschiși către noi activități și experiențe și asta, cred eu, contează foarte mult când vine vorba de pasiuni. Nu cred că se trezește nimeni într-o dimineață și își spune că tocmai a realizat ce pasiune are, ci cu siguranță încearcă o suită de activități înainte de a ști.

2. Concentrați-vă pe ceea ce vă place. Faceți din asta o pasiune. Poate că n-o să realizați din prima că asta vă doriți să faceți și că vă place. Câteodată e greu, de cele mai multe ori de fapt, iar pasiunile implică muncă. Dacă ești pasionat de ceea ce faci nu înseamnă că întotdeauna vei avea același spor și vei simți aceeași chemare înspre pasiune. Mi se întâmplă să fiu în pană de idei despre ce aș putea să scriu, am câteodată blocaje și nu mi-e mereu ușor, dar cu toate astea știu că-mi place, că mă face fericită și că obțin satisfacții majore.

3. Oferă o perioadă mai lungă activității pe care tocmai ai inceput-o și nu renunța din prima. S-ar putea să fii cu adevărat pasionat și să te descurci de minune să cânți la chitară, de exemplu. Dar dacă renunți de îndată ce ai început sau la o perioadă destul de scurtă, doar pentru că ți se pare dificil și necesită să consumi destul de mult timp, atunci nu vei avea șansa să știi cu adevărat dacă e pasiune sau dacă e ceva trecător.

4. Învață-te să te cunoști, să te descoperi, să afli ceea ce îți place cu adevărat. Ca să știi ceea ce te face cu adevărat fericit și pentru a reuși să dezvolți o pasiune, trebuie să te cunoști mai întâi, pentru că e destul de important asta. Până nu am înțeles că sunt datoare, față de mine și față de ceea ce pot face, să îmi dezvolt pasiunea, nu am realizat că eu chiar fac parte, aparțin pasiunii de care vă scriam mai sus, adică scrisului. De aceea e important să descoperiți ceea ce vă place, ceea ce vă face fericiți, vă oferă încredere în propriile puteri. Iar dacă nu reușiți de unul singur, puteți conta pe ajutorul părinților, al prietenilor și chiar al unora dintre profesori, care vă cunosc mai bine și care ar ști ce sfaturi să vă dea. 

Te-au inspirat aceste rânduri? Dă un share! Nu se știe cine are nevoie de ele!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on linkedin

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Hei! Cititul nu e niciodată ''prea mult''! Continuă lectura în BLOG-ul Ză scoolărșilor:

Self love

Acest subiect este unul dintre cele mai problematice când vine vorba de adolescenți sau de persoane care se trezesc, se uită în oglindă și ar

Read More »

Orice om capătă doua feluri de educaţie: una pe care i-o dau alţii, alta, mult mai însemnată, pe care şi-o dă el însuşi. – Samuel Smiles