ZaScoolarZ

Cum faci să funcționeze relația cu un narcisist. Învață să îl înțelegi

Educă-ți în fiecare zi.

Educaţia este ceea ce supravieţuieşte după ce tot ce a fost învăţat a fost uitat – Burrhus Frederic Skinner

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on linkedin
narcisist

Cum faci să funcționeze relația cu un narcisist. Învață să îl înțelegi

Ce este narcisismul?

În primul rând ar trebui să încetăm a mai clasifica personalitatea unui narcisist ca fiind doar negativă. Narcisismul înseamnă mai mult decât lipsă de empatie și dorință de a fi în mijlocul atenției. Această trăsătură de caracter poate fi regăsită la mai mulți dintre noi decât am fi crezut.

Ea presupune și capacitatea de a ne vedea pe noi înșine în mod pozitiv, ceea ce duce la o mai bună încredere în sine. Faptul că ne putem vedea pe noi drept un pic mai speciali nu ne poate face rău. Din contra. Ne ajută la sporirea încrederii în noi. Și ne motivează astfel încât să ne asumăm riscuri pe care altfel nu am avea curajul să ni le luăm.

Este atât de ușor să etichetăm drept narcisist pe cineva care petrece mai mult timp cu el însuși, care se iubește pe sine și care se gândește intens la cariera sa. Dar narcisismul este un lucru mult mai complex decât pare. Nu este neapărat un surplus de stimă de sine. Ci este mai degrabă o “foame” de apreciere continuă sau de admirație din partea celorlalți.

Aceste trăsături se pot dovedi a fi foarte dăunătoare în legăturile pe care le avem

Fie că este vorba de relații de dragoste, familiale sau profesionale. Relația cu un narcisist nu va fi niciodată una ușoară. Cel mai obișnuit sfat pe care îl poți primi este de a te retrage dintr-o asemenea legătură și de a trece mai departe. Cu toate acestea, unele persoane nu pot vedea despărțirea ca pe o opțiune. Specialiștii susțin faptul că este posibil să fii împreună cu un narcisist, dar acea relație te va seca de putere.

Se impun sacrificii mari de partea ta și se poate ca celălalt nici măcar să nu observe asta. Acum, tu trebuie să decizi dacă merită efortul și timpul tău. Sau dacă mai bine îți iei la revedere și mergi pe un alt drum.

Trebuie să știi că relația cu un narcisist te poate aduce într-o situație dureroasă, în care te vei putea confrunta cu următoarele lucruri:

– Lipsă de încredere

– Perfecționism extrem

– Dificultate de a te încrede și de a relaționa cu cei din jur

– Dicultate în a alege relații sănătoase

– Autocritică excesivă

– Tulburări emoționale

– Lipsă de energie

Cum poți identifica un narcisist?

relația cu un narcisist

Dacă te simți minimalizat, dat la o parte sau folosit, atunci se poate să te afli în prezența unuia dintre cele aproximativ 150 de milioane de narcisiști din toată lumea. Aceste persoane sunt caracterizate de lipsa de empatie. Ele au nevoie constantă să câștige, să se simtă superioare și să fie în centrul atenției. Dar de ce fac asta? Răspunsul indică faptul că eul lor nu este complet format.

În ciuda aurei lor constante de superioritate și putere, narcisiștii se simt complexați și goi în adâncul lor. Și pentru că aceste lucruri îi sperie, preferă să se ascundă după o fațadă, să nege că ar avea probleme. Ei se așteaptă ca ceilalți să îi admire în mod constant. Iar dacă așteptările le sunt înșelate, se vor înfuria și te vor face pe tine să te simți depreciat.

Poți face un narcisist să își dea seama că greșește?

Persoanele care se iubesc pe sine mai mult decât orice altceva se axează pe imagine, câștig, putere și dominare. Ele sunt cumplit de speriate de faptul că trebuie să-și arate complexele, lipsa de putere sau insuccesele. Prin urmare, devin foarte bune în jocul lor de a părea deasupra tuturor. Cum poți să îi arăți unui asemenea om că ceea ce face nu e bine? Atacă cu armele tale, pe care el nu le deține. Folosește-te de concepte precum egalitate, empatie, compasiune și corectitudine. Oricare ar fi valorile tale cele mai profunde, susține-le și nu te lăsa mai prejos.

Cum te poți proteja de un narcisist distructiv?

Nu există doar un singur tip de narcisist. Unii sunt însetați de putere și dominatori. Alții sunt șarmanți la prima vedere, dar nu ezită să te lovească când nu te aștepți. De asemenea, există narcisiști manipulatori evidenți. Dar există și cei care se prefac a fi victime ca să te sensibilizeze și să obțină de la tine ceea ce vor.

Însă indiferent cu ce tip de narcisist te vei întâlni, există opțiunea de a-l evita sau de a-l confrunta. Cu toate că referitor la ultima variantă, mai bine îți pui întrebarea dacă se merită să faci asta. Gândește-te că cei care au această personalitate pot încerca chiar să se răzbune.

Cum te vindeci de pe urma unei relații cu un narcisist?

În primul rând, încearcă să înțelegi. Chiar dacă te-a rănit, te-a înșelat sau te-a manipulat, persoana în cauză doar a încercat să își satisfacă o nevoie. Aceste nevoi ale narcisiștilor pot fi mult mai primitive. Prin urmare ei vor folosi tactici mai
dăunătoare pentru a și le împlini. Dar dacă ne gândim mai bine, nu trebuie să o luăm în mod personal.

În al doilea rând, fă pentru tine ceea ce un narcisist nu ar putea face. Respectă-te și iubește-te cu adevărat. Evident că gustul amar pe care îl ai după relația cu cineva de genul este un lucru normal. A simți ceea ce simți nu este rău. Dar cel puțin nu pica mai tare în capcana pe care ți-a creat-o partenerul atâta vreme cât erați împreună.

În al treilea rând, învață din propria experiență. De acum probabil vei ști să faci diferența dintre o relație sănătoasă și una nesănătoasă. Nu repeta eroarea.

În cele din urmă, începe să ai mai multă grijă de tine și de emoțiile tale. Iubirea de sine, stima de sine și încrederea în sine nu sunt trăsături narcisiste. Pot fi așa doar dacă sunt duse la extrem. Este esențial să au un stil de viață sănătos și să trăiești în armonie cu tine și cu alegerile tale.

3 modalități de a face să funcționeze relația cu un narcisist

A iubi un narcisist poate fi la fel de dificil, pe cât poate fi de merituos. De obicei ți se va spune că fugi cât te țin picioarele. Dar dacă iubești cu adevărat, poate vrei să știi cum poți face relația să dureze. Evident că nu ai de unde să știi sigur cât va dura sau dacă va fi mai bine, însă este un pas mai departe.

1. Susține comportamentul pozitiv

Dacă ești într-o relație stabilă cu un narcisist, un lucru este vital. Probabil deja recunoști când stima de sine a partenerului chiar trebuie susținută. Nu ai de ce să-i mai spui că este cel mai tare, deoarece este evident că o știe și singur. În schimb, lăudându-i un anumit comportament care l-a ajutat să se descurce la muncă sau în relația cu copiii, l-ar putea aduce la emoții mai umane. Și chiar i-ar putea întări stima de sine, dacă de fapt în adâncul lui aceasta i-a fost blazată.

2. Practică mindfulnessul(înțelegerea)

Dacă nu ai ajuns la nici o îmbunătățire cu mindfulnessul adresat unui narcisist, atunci ție cel puțin îți poate fi de mare folos. Studiile arată că practicile acestea pot ajuta unele persoane narcisiste. Mai ales în zone în care schimbările comportamentale pot face diferența. Însă, unii dintre acești indivizi pot reacționa rău când li se spune să devină mai înțelegători. Așa că mai bine practică asta cu tine însuți. Și poate asta vă va ajuta pe amândoi în egală măsură.

3. Fii sincer cu tine

Gândește-te mai bine la motivele pentru care îl iubești pe celălalt. Apoi fă o listă cu lucrurile care nu îți plac la el. Pe urmă adresează-ti aceste două întrebări:

  1. Ceea ce iubesc la el/ea poate înlocui ceea ce îi lipsește?
  2. Pot trăi cu lucrurile care nu îmi plac la el/ea?

Trebuie să-ți pui aceste întrebări deoarece în timp ce unele lucruri pot și se vor schimba cu timpul, altele pe care le detești vor rămâne mereu acolo, odată cu partenerul din viața ta.

Și totuși, ca o concluzie la acest articol, nu ar trebui să marginalizăm narcisiștii doar pentru că nu sunt ca noi. Mai întâi ar trebui să învățăm să-i înțelegem. Și în loc de a critica unele părți ale personalității lor, am putea să îi apreciem și să luăm de la ei unele aspecte ce ne-ar putea ajuta în viață.

Te-au inspirat aceste rânduri? Dă un share! Nu se știe cine are nevoie de ele!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on linkedin

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Hei! Cititul nu e niciodată ''prea mult''! Continuă lectura în BLOG-ul Ză scoolărșilor:

Self love

Acest subiect este unul dintre cele mai problematice când vine vorba de adolescenți sau de persoane care se trezesc, se uită în oglindă și ar

Read More »

Orice om capătă doua feluri de educaţie: una pe care i-o dau alţii, alta, mult mai însemnată, pe care şi-o dă el însuşi. – Samuel Smiles