ZaScoolarZ

Cum defineşti succesul?

Educă-ți inima,, mintea,, și emoțiile în fiecare zi.

Educaţia este ceea ce supravieţuieşte după ce tot ce a fost învăţat a fost uitat – Burrhus Frederic Skinner

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on linkedin
illustrator Ellen Weinstein

Cum defineşti succesul?

Salut. Ce înseamnă succesul pentru tine? Cum defineşti succesul? Când consideri că un om este de succes? Când simţi şi consideri tu…că eşti de succes?

Succesul e greu de definit. Conceptul de succes e foarte vag, nimeni nu îi poate oferi o definiţie standard, pe care să o respectăm cu toţii.

Şi tocmai aici intervine partea cea mai frumoasă. Suntem creatorii propriului succes şi autorii cu drepturi depline ai definiţiei sale. Ne putem defini succesul în funcţie de ceea ce ne face fericiţi.
Succesul este sentimentul acela de fericire, de împlinire…care îţi dă imboldul să ieşi în stradă desculţ, să dansezi, să cânţi, să strigi – chiar cu riscul de a trece drept nebun.

E sentimentul că ai reuşit. Că ai avut dreptate, că intuiţia a fost de partea ta, ca şi tu ai fost de părea ta – şi te-ai ascultat. Succesul e zâmbetul larg, e trăirea scurtă şi foarte intensă, pe care nu vrei mereu să o împărtăşeşti cu ceilalţi, că ai reuşit în cea ce ţi-ai propus.

Personal, cred că succesul înseamnă să reuşeşti în ceea ce contează pentru tine.

Nimeni nu îţi poate că eşti un om de succes sau că nu eşti…doar pentru că te încadrezi – sau nu – în nişte tipare pe care şi le-a stabilit el. Pentru unii…succesul înseamnă un cont bancar generos, pentru alţii…o familie numeroasă. Dacă întrebi primul întâlnit în drum spre muncă… probabil îţi va defini succesul ca pe un post într-o anumită companie.

Cine are dreptate? Cine greşeşte?
Nimeni  – şi toată lumea.

Oricât s-ar încerca impunerea unei definiţii clare şi  universale a succesului, acesta va rămâne discutat şi disputat la infinit. La fel ca orice lucru complex, frumos şi măreţ.
E în regulă să îţi defineşti singur succesul. E minunat că o putem face cu toţii – şi că succesul este un întreg univers emoţional, un infinit de posibilităţi şi de motive de bucurie.

Succesul nu e doar diploma de Drept pe care a obţinut-o colegul tău – pe care toată lumea ţi-l dă drept exemplu. Succesul e şi prima ta expoziţie într-un spaţiu mic, la care vine doar cel mai bun prieten. Succesul nu e doar deţinerea celei mai mari companii de tehnologie din lume, e şi primul salariu câştigat dintr-o meserie pe care ţi-ai dorit tot tipul să o urmezi.

Da, unii îţi vor spune că succesul nu înseamnă o poezie publicată într-o revistă mică, locală, ci vânzarea acelei poezii în sute de mii de exemplare. De tine depinde dacă le permiţi celorlalţi să îţi definească succesul.

Cel mai important e să îţi defineşti singur succesul, dar să o faci sincer. Mulţi oferă definiţii false ale succesului; unii pentru că se gândesc că nu vor putea niciodată să ajungă acolo unde visează, alţii pentru că se lasă influenţaţi de vocile exterioare.

Tu defineşte-ţi succesul… cu sinceritate. Cunoaşte-te, afla exact ce îţi doreşti, de unde vrei să pleci, unde vrei să ajungi – sau măcar una dintre acestea. Gândeşte-te exact ce te-ar face să te simţi împlinit şi fericit CU ADEVĂRAT. Uită de vocile exterioare, uita de barierele şi temerile că nu vei reuşi. Poate vei reuşi, poate nu, în mare parte tot de tine depinde. Uită de toate, închide ochii şi gândeşte-te ce înseamnă pentru tine succesul. Cum vei şti că ai atins succesul? Când vei simţi că eşti un tânăr de succes?

Şi vreau să te mai întreb ceva foarte important: crezi că succesul depinde de nişte reguli, de nişte cerinţe stricte? Crezi că trebuie să renunţi la visul tău pentru a atinge succesul? Dacă da, a cui definiţie a succesului este aceasta? Dacă nu, cum faci ca visul tău să fie protejat şi să fie el definiţia succesului?

Ţi-a spus cineva că succesul e al oamenilor cu picioarele pe pământ? Că nu e pentru visători? Că… de visători nu prea se alege nimic? Eu am auzit-o şi pe asta, tocmai experienţa îmi dă avânt să îţi spun să îţi astupi urechile. Uneori e cel mai sănătos.

cu capul in nori

Dacă nu-mi puneam căştile bine pe urechi… renunţăm la teatru, că nu e pentru timizi, cum mi s-a tot spus, renunţăm la scris, pentru că fac greşeli (şi da, fac. Când am o idee…scriu cu rapiditate, fără să mai respir, mă copleşeşte entuziasmul, iar la final…mă grăbesc să împărtăşesc ideea şi cu ceilalţi – şi uit să recitesc ce am scris.

Dar asta nu m-a oprit să colaborez cu oameni care s-au amuzat , nu m-au criticat, cu oameni de peste hotare, care au apreciat sinceritatea cu care povesteam. Şi nici în teatru nu m-a oprit să rup graniţele, la propriu, şi să fiu premiată pentru autenticitatea cu care îmi creez personajele.

Da, sunt visătoare, sunt grăbită, sunt entuziastă, sunt ca un copil plin de energie. Succesul meu e un eşec total pentru alţii.

Pentru că nu am acceptat definiția lor despre succes. Dar pentru mine e succes. Cum ştiu că e succes? Îmi bate inima tare, sunt fericită, am sentimentul că pot face orice, uneori, mă bucur de ce fac, fac ce mi-am dorit.

Pentru mine…asta înseamnă succesul: să reuşeşti în ceea ce contează pentru tine. Să fii fericit(ă), să rămâi curios, să-ţi păstrezi emoţia, să iubeşti unicitatea şi să-ţi accepţi greşelile. Să înveţi din ele şi să îţi găseşti puterea de a părăsi mediile în care nu mai vibrezi energetic cu ceilalţi. Să nu te sperie blocajul, ci să l analizezi şi să îl depăşeşti.


Ce înseamnă succesul pentru tine? Te rog şi te provoc să îmi răspunzi. Eu cred în tine şi vreau să te cunosc mai bine.

Succesul nu e doar o !

Te-au inspirat aceste rânduri? Dă un Nu se știe cine are nevoie de ele!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on linkedin

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Hei! Cititul nu e niciodată ''prea mult''! Continuă lectura în BLOG-ul Ză scoolărșilor:

Self love

Acest subiect este unul dintre cele mai problematice când vine vorba de adolescenți sau de persoane care se trezesc, se uită în oglindă și ar

Read More »

Orice om capătă doua feluri de educaţie: una pe care i-o dau alţii, alta, mult mai însemnată, pe care şi-o dă el însuşi. – Samuel Smiles