ZaScoolarZ

CONFESIUNI – Despre informatie si relatia mea cu ea.

Educă-ți în fiecare zi.

Educaţia este ceea ce supravieţuieşte după ce tot ce a fost învăţat a fost uitat – Burrhus Frederic Skinner

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on linkedin
19.Pierre Cardin Telephone

CONFESIUNI – Despre informatie si relatia mea cu ea.

Dintotdeauna am fost indragostita de informatie, dar nu si de scoala. De ce? Va spun in continuare.

Informatie este in tot, absolut tot. Informatie e intr-o frunza, in oamenii care trec pe langa tine pe strada, in felul cum sunt aranjate lucrurile in camera ta, informatia e peste tot. Informatia e un bun valoros. La scoala am invatat ca ea se poate accesa doar din carti. Ca trebuie invata pe de rost. Mai mult de atat ca trebuie invatata intr-un anumit fel. Sa respectam un anumit set de reguli. Dar informatia nu are nicio regula si limitare. De unde pana unde se intinde? Informatia are simtul umorului as putea spune.

In perioada liceului habar nu aveam despre asa ceva. De ce? Pentru ca nici nu indrazneam sa ma duc cu mintea atat de departe, aceasta fiindu-mi ingradita de sistemul in care invatasem. Absolvind facultatea de arte m-am mai luminat, am vazut ca acolo informatia era tratata in majoritatea cazurilor cum se cuvine. Dupa trei ani am ales sa spun stop studiilor si sa invat ce am eu chef, despre ce am chef, cum am eu chef, sa nu ma orientez spre un domeniu specific, dar sa-mi setez tinte specifice. Noi, oamenii suntem mult prea complecsi pentru a ne indrepta doar spre un singur domeniu. Da, dar veti spune ,,faci un lucru, dar bun’’. Nu asa am invatat? Da, da asta credeam si eu. S-a terminat acea perioada, lumea noua ne-o construim noi, joburile viitorulului nu mai sunt ale viitorului, sunt ale prezentului si asta nu e nimic nou, sunt carti scrise pe subiectul asta de peste 10 ani (recomand – O minte cu totul noua, Daniel H.Pink, 2004).  Mai mult de atat, daca ne setam un tel, e posibil sa ai nevoie de mai mult de un singur mijloc sau un singur domeniu de activitate pentru al atinge.

Si hai sa va povestesc despre inceputul meu de a invata pe cont propriu. A trebuit sa ma desprind de orice insitutie de invatamant pentru a capata clarite (cu mentiunea clara ca ii recunosc meritele, ca am tratat-o cu mare seriozitate, dar extragand doar ce am nevoie din ea). Asadar,  am aflat despre educatia sufletul, despre emotiile oamenilor, despre fizica cuantica, marketing, lucruri ce tin de manualitate, geometrie sacra, istorie, diverse tipuri de inovare, creativitate, pasi de dans si multe alte lucruri. Am analizat toata informatia din jurul meu. Am inteles-o pe toata? Stiu sa va prezint vreo mare teorie? Nu. Daca ma iei pe nepregatite ma blochez si la calcule simple, dar am dobandit niste instrumente cu care am reusit sa trag concluzii si sa fac conexiuni. Dintr-o data modul de invatare s-a transformat dintr-unul limitat si ingradit intr-unul extraordinar. A aparut din senin? L-am furat de undeva? Nu, era in mine, este in noi toti. Ei bine si acum ajung unde voiam sa ajung, daca scoala s-ar concentra pe livrarea instrumentelor necesare intelegerii lumii si nu pe livrarea unei cantitati mult prea mari de informatie, consecintele s-ar vedea foarte rapid. Nu avem nevoie sa tinem minte ani pe de rost pentru ca sunt la un click distanta de noi, in schimb e bine sa stim cum sa ne sintetizam informatia, cum o sa alegem si cum sa o folosim pentru a creea valoare, sa devina ceva care sa contribuie la evolutia planetei si care sa dea un sens vietii tale. Altfel spus nu e important cum intelegem si percem informatia, ci ce efecte masurabile creem cu ea.

Tratata cu respect, informatia poate devenit cel mai bun aliat al tau. Mi-ar placea ca in scoala sa nu-i mai fie stricata imaginea fiind livrata nepotrivit prin teme nesfarsite, in cantitati mult prea mari. Stiti, oricat de bun ar fi un fel de mancare, cand e prea mult te saturi de el, desi poate e felul tau preferat.

Te-au inspirat aceste rânduri? Dă un Nu se știe cine are nevoie de ele!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on linkedin

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Hei! Cititul nu e niciodată ''prea mult''! Continuă lectura în BLOG-ul Ză scoolărșilor:

Self love

Acest subiect este unul dintre cele mai problematice când vine vorba de adolescenți sau de persoane care se trezesc, se uită în oglindă și ar

Read More »

Orice om capătă doua feluri de educaţie: una pe care i-o dau alţii, alta, mult mai însemnată, pe care şi-o dă el însuşi. – Samuel Smiles