ZaScoolarZ

Cartea sau articolul de pe internet?

Educă-ți în fiecare zi.

Educaţia este ceea ce supravieţuieşte după ce tot ce a fost învăţat a fost uitat – Burrhus Frederic Skinner

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on linkedin
ee46ef3869445df31cfb49419fe6b2b1

Cartea sau articolul de pe internet?

Opțiunile din ziua de astăzi, legate de nevoia și dreptul omului de a se informa, sunt nelimitate mai ales datorită internetului. Dacă în trecut, unicele metode de a se documenta ale oamenilor erau cărțile, care trebuiau răsfoite, citite din scoarță în scoarță alteori, și de multe ori nici nu se găseau informațiile în prima carte răsfoită, trebuiau alese mai multe pe același subiect, conspectate ulterior, subliniate anumite citate, astăzi este cu mult, chiar infinit mai ușor. Pentru că avem la îndemână internetul și el ne oferă o gamă mult mai largă de informații decât am găsi doar într-o carte, în plus, sursele sunt numeroase și e mai ușor să accesezi niște pagini web decât să răsfoiești o carte cu 500 de pagini, spre exemplu.

Am întrebat în jurul meu atât tineri, de aceeași vârstă cu mine, cât și persoane mature, adulți în speciali, ce preferă: să citească o carte din care să culeagă anumite informații, cele de care au în special nevoie, ori să citească un articol pe internet? Iar cineva mi-a dat un exemplu clar, din propria sa experiență: voia să afle ceva informații legate de un anumit comportament, ceva ce are legătură cu psihologia și poate fi găsit cu ușurință în anumite cărți nu neapărat de specialitate, cărți scrise de diferiți psihoterapeuți/psihologi/psihiatri, în care prezintă anumite cazuri, evidențiază comportamente umane întâlnite în anumite ședințe de grup sau particulare.

 Și, desi ar fi știut că există diferite cărți pe acest subiect și că poate găsi acolo răspunsurile la nedumeririle pe care le are, a preferat să acceseze internetul și acolo, pe un site unde se găsesc articole de specialitate, ale unui psiholog, a aflat ceea ce a dorit să caute. Și nu s-a limitat doar aici, a putut să acceseze și o altă pagină și să mai afle anumite lucruri în plus, asta în condițiile în care singurul efort mintal pe care îl făcea era să proceseze informația de pe acele site-uri, spre deosebire de cărți, unde e puțin probabil să găsești tot ce aveai nevoie exact acolo, în paginile în care te îndeamnă cuprinsul să cauți, ci trebuie să mai răsfoiești, să citești paragrafe întregi, să segmentezi informația, și apoi să cauți și alte cărți pe aceeași temă.

Totuși, dacă ar fi să vorbesc despre mine, despre ce aș alege eu, aș spune cartea. Pentru că mi-ar oferi o satisfacție înzecită ideea de a mă pierde printre filele unei cărți și de a afla mai multe informații decât este necesar, mai multe decât aș fi căutat, de fapt. Dar, în general, căutăm să facem ceea ce e mai ușor și mai rapid, de aceea articolele de pe internet, care îți oferă sigur informația pe care o cauți au devenit atât de populare, iar oamenii preferă să ajungă la sursă prin căi ușoare, nicidecum ocolite.

Te-au inspirat aceste rânduri? Dă un Nu se știe cine are nevoie de ele!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on linkedin

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Hei! Cititul nu e niciodată ''prea mult''! Continuă lectura în BLOG-ul Ză scoolărșilor:

Self love

Acest subiect este unul dintre cele mai problematice când vine vorba de adolescenți sau de persoane care se trezesc, se uită în oglindă și ar

Read More »

Orice om capătă doua feluri de educaţie: una pe care i-o dau alţii, alta, mult mai însemnată, pe care şi-o dă el însuşi. – Samuel Smiles