ZaScoolarZ

Cămin vs. chirie. Cum este mai bine?

Educă-ți în fiecare zi.

Educaţia este ceea ce supravieţuieşte după ce tot ce a fost învăţat a fost uitat – Burrhus Frederic Skinner

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on linkedin
71335421_378827246360337_8675155663799713792_n

Cămin vs. chirie. Cum este mai bine?

Dacă ești deja student sau dacă urmează să fii, sper ca articolul acesta să-ți fie de folos, mai ales că una dintre cele mai mari dileme ale proaspeților studenți (sau poate că nu, deși la mine așa a fost) este dacă să rămână la cămin sau să se mute în chirie, într-o garsonieră sau într-un apartament.

Eu scriu din perspectiva studentului care este în anul 1 și stă la cămin.

Am ținut să precizez asta, pentru că e primul meu an și prima mea experiență de acest fel, și aș putea să împărtășesc strict din trăirile personale în ceea ce privește căminul. În rest, despre chirie sau chiar stat în gazdă, aș putea să povestesc doar din auzite.

De ce am vrut să locuiesc la cămin? Care a fost motivația?

Primul aspect care m-a determinat să vreau să stau la cămin a fost media mare cu care am intrat la facultate, care mi-a garantat și un cămin bun (chiar foarte bun, mai bun decât m-aș fi putut aștepta). Altfel, dacă media era mai mică și nu aveam garanția că vor fi condiții bune, m-aș fi reorientat, probabil, pentru chirie.

Din câte știu, în aproape toate centrele universitare se prind locuri la cămin în funcție de media cu care ești admis. Dacă ai noroc, ai învățat și ai o medie bună, și șansele să prinzi un cămin cu condiții decente sunt mai mari. Altfel, dacă media ta este mai mică, nu ai nicio garanție că vei fi repartizat la un cămin, ori, în cel mai bun caz, vei fi repartizat la unul, dar condițiile lasă de dorit.

În Cluj, de exemplu, este chiar destul de greu să prinzi un loc la cămin, mai ales unul bun. Mediile de intrare sunt mari și foarte mari, și evident, au prioritate cei care într-adevăr au obținut un rezultat foarte bun la admitere. De exemplu, pentru anul întâi, media cu care s-a intrat la căminul în care locuiesc în acest an universitar a fost 9,93. Dar recunosc, și condițiile sunt pe măsura mediei: o cameră spațioasă, mare, cu birouri, cu noptiere, cu rafturi, cu un balcon de unde se vede o priveliște frumoasă, cu un hol în care se regăsește un frigider (pe care mulți studenți caută să-l cumpere de alți studenți, mai mari, second) și un dulap, iar toaleta este o încăpere separată de camera unde este dușul. Deci un fel de mini-garsonieră, doar că lipsește bucătăria (este și ea, dar pe fiecare palier, pentru toți studenții de la acel palier, și se numește oficiu).

Într-un cămin de genul acesta chiar merită să stai, pentru că e mereu cald, e curat și personalul e drăguț. Pentru cei curioși, căminul poartă numele de Sportiv 21. Iar dacă vă doriți să fiți admiși la Cluj, la Universitatea Babeș-Bolyai, merită să încercați să prindeți un loc la acest cămin, nu vă garantez că vă veți simți ca acasă, dar totuși vă promit că nu veți fi dezamăgiți de condiții.

Totuși, toate poveștile acelea cu gândaci, cu mizerie, cu gălăgie, cu petreceri până a doua zi și muzică în tot căminul, sunt adevărate?

Nu le-aș numi povești tocmai pentru că au un sâmbure de adevăr, nu sunt doar niște mituri, ci au apărut din experiența altor studenți care s-au confruntat cu anumite probleme.

N-am auzit încă, dar sunt convinsă că mai sunt cămine și unde se află gândaci, mă gândesc totuși că acelea sunt de compromis și prinzi în acel loc doar dacă ai o medie destul de mică. Referitor la mizerie, la cămin nu mai este nimeni, cum ar fi mama, care să-ți facă ordine prin cameră, să măture, să dea cu mopul, deci dacă nu e foarte curat în cameră în momentul în care te cazezi, deși e foarte neplăcut asta, îți poți cumpăra cele necesare curățeniei și te poți apuca de treabă.

Referitor la gălăgie, cred că depinde de fiecare caz. Dacă vorbim de gălăgia din fiecare cameră, atunci depinde foarte mult de colegi și nu de cămin.

Dar da, în momentul în care alegi să stai la cămin, îți asumi faptul că nu vei avea camera ta și nu va fi mereu liniște.

În cămine, sunt camere de câte 2, 3, 4 și chiar 5 persoane, deși cred că mai rar ultima variantă și destul de rar și prima. Spre exemplu, noi suntem 3 fete în cameră.

Dacă vrei mereu liniște și timp de unul/una singur(ă), camera de două persoane e o alegere potrivită, doar că, din nou, nu depinde de tine asta, ci de politica și regulamentul căminului.

Când ești deja cu mai mulți în cameră, fie și cu unul, trebuie să învățați amândoi să vă respectați programul. Nu va fi mereu liniște, dimineața s-ar putea să vrei să dormi și celălalt coleg/ceilalți colegi să aibă cursuri de la 8, și inevitabil te va/vor trezi zgomotele lor, ori alarma.

Și multe alte aspecte pe care le veți învăța doar dacă veți sta fie și un semestru la cămin, cum ar fi: suntem diferiți, fiecare are percepțiile și modul său de viață, unul face mai multă dezordine, altul mai multă ordine, unul dintre colegi își dorește să participe la toate petrecerile din cămin și să aibă camera plină de invițați, altul vrea liniște etc.

Trebuie doar să învățați să vă obișnuiți și să acceptați faptul că este destul de greu să îți găsești niște colegi de cameră cu care să rezonezi în totalitate. Și dacă vrei ca totul să fie bine, trebuie mai întâi să începi cu atitudinea ta, să îți dorești ca tu să fii plăcut, respectuos, să îi oferi celui de lângă tine un exemplu.

Cred că merită măcar un an ca fiecare dintre studenți/viitori studenți să experimenteze viața la cămin. Dacă ești o persoană sociabilă, dornică să se manifeste, să se distreze, cu siguranță căminul va fi o oportunitate grozavă de a cunoaște o sumedenie de oameni noi, de a participa la petreceri. Iar dacă nu ești, căminul cu siguranță te va învăța mai multe despre cum sunt oamenii și vei cunoaște și tu, la rândul tău, oameni noi: colegii/colegele de cameră.

Recunosc, nu este ușor și nici cel mai plăcut întotdeauna, dar mi se pare interesant să știi că ești într-o clădire în care unele cărți se citesc până târziu, în care unii dintre studenți se îndrăgostesc, alții își fac prieteni pe viață, unii nu ratează nicio petrecere și sunt mereu în centrul atenției, alții se închid în camere și se simt în siguranță acolo, liniștiți, în care pe holuri și în camere, în timpul sesiunii, e liniște, iar sala de lectură e mai plină ca oricând.

Totuși, cum e cu chiria? Cel puțin în Cluj, prețurile sunt foarte scumpe, atât pentru o cameră într-un apartament, cât și pentru o garsonieră, dai foarte mulți bani. Dar dacă nu ai prins loc într-un cămin bun, dacă știi că nu vei putea învăța având alți colegi alături de tine, în cameră, cu care nu neapărat te sincronizezi cu învățatul și nu e mereu liniște, atunci o chirie e răspunsul potrivit.

Este adevărat că e dificil să prinzi loc într-un cămin decent, acceptabil. Spre exemplu, eu nu aș fi acceptat să mă duc la cămin în condițiile în care știam că baia este pe hol, iar palierul este mixt, m-ar fi deranjat acest aspect. În rest, pentru liniște, fiindcă nici eu nu pot învăța când este gălăgie în cameră, există muzică și căști, și nu numai: sala de lectură.

Deci, pentru cei care știți clar că n-o să vă simțiți bine la cămin, că aveți nevoie de spațiul vostru, că n-o să aveți nici măcar un minimum de confort, atunci clar soluția este chiria. Și cred că poți socializa destul de ușor și acolo, dacă alegi să stai într-un apartament cu 3 camere, de exemplu, și vei avea alte două colege/alți doi colegi care vor locui împreună cu tine.

Ei bine, dacă vrei să vezi cum e să faci compromisuri, dacă vrei să te trezești în fiecare zi și să te duci la facultate și să vezi cum se înghesuie pe ușă și pe porți studenții care pleacă la cursuri, dacă vrei să auzi voci și muzică la ore târzii în noapte, dacă vrei să socializezi, dacă vrei să înveți cum e să stai cu mai multe persoane în cameră și cum să te gestionezi de unul singur undeva unde majoritatea sunt pe cont propriu, alege, fără îndoială, căminul. Altfel, dacă știi că nu vei fi mulțumit(ă) de condiții, dacă nu-ți place gălăgia, dacă nu vrei să suporți și alți oameni care să trăiască în aceeași cameră cu tine, chiria este răspunsul.

 

Te-au inspirat aceste rânduri? Dă un share! Nu se știe cine are nevoie de ele!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on linkedin

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Hei! Cititul nu e niciodată ''prea mult''! Continuă lectura în BLOG-ul Ză scoolărșilor:

Self love

Acest subiect este unul dintre cele mai problematice când vine vorba de adolescenți sau de persoane care se trezesc, se uită în oglindă și ar

Read More »

Orice om capătă doua feluri de educaţie: una pe care i-o dau alţii, alta, mult mai însemnată, pe care şi-o dă el însuşi. – Samuel Smiles