ZaScoolarZ

Autoeducarea – cheia către Sinele tău autentic.

Educă-ți inima,, mintea,, și emoțiile în fiecare zi.

Educaţia este ceea ce supravieţuieşte după ce tot ce a fost învăţat a fost uitat – Burrhus Frederic Skinner

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on linkedin
Artwork: Sally Nixon

Autoeducarea – cheia către Sinele tău autentic.

Ţi s-a întâmplat vreodată să îţi spună cineva să mai termini odată cu tâmpeniile, cu autoeducarea asta, care e o modă azi, cu toate visele astea de doi bani, să intri şi tu în rândul lumii şi să fii puţin mai realist?

Dacă citeşti asta, sigur ţi s-a întâmplat. Ce se întâmplă când întâlneşti un astfel de om? Fie te demoralizezi, fie rămâi blocat, fie îi întinzi o carte. O carte de autoeducare prin care să îl ajuţi să ajungă la el însuşi, să se cunoască mai bine şi, eventual, data viitoare să nu se mai grăbească să judece la prima întindere de mână.
Autoeducarea e cheia către sinele nostru autentic.

Atunci când alegem să ne autoeducam…adăugăm educaţiei existente câteva elemente îmbunătăţite, completăm lipsuri sau corectăm nuanţe.

Autoeducarea, pe scurt, ne ajută să ne înţelegem, să ne cunoaştem, să căutăm mai profund în noi, să nu mai rămânem blocaţi în ceea ce ne învaţă ceilalţi, să trecem totul prin filtrul propriu şi să renunţăm, în final, la tot ce nu simţim şi credem noi, la tot ce aparţine doar vocilor exterioare.

Autoeducarea poate fi rezumată la transformarea noastră în forma cea mai sinceră, pură, mai autentică şi concentrată pe accentele pozitive, nu pe cele negative. Eu văd autoeducarea că pe un filtru care ştie exact să cearnă ce suntem…de ceea ce spun ceilalţi că ar trebui să fim şi de falsele credinţe limitative.

Cred că te poţi autoeduca – indiferent de ce ai învăţat acasă, indiferent dacă provii dintr-un mediu care te-a favorizat sau dintr-un mediu în care nu ai avut posibilitatea să realizezi nimic. Cred că abia aici intervine autoeducarea: în dorinţa de a schimba, în loc de a te plânge.

Cred că sinele tău autentic vrea doar unul, cel mult două lucruri din cele 10 pe care oricum le faci…

Cred că eşti conştient de asta, dar cred şi că teamă te opreşte să fii aşa cum eşti. Teama de?

De multe. De orice îţi trece acum prin minte. Teamă, nu lipsa talentului ne ţine pe loc.

Teama şi absenţa autoeducării, adică acceptarea implicită a vocilor exterioare – universal valabile.

Autoeducarea înseamnă să îţi pui întrebări.
Să te descoperi. Să te schimbi – în esenţă.
Să te dezvălui – şi să faci asta cu fruntea sus.
Să nu te opreşti până când nu reuşeşti. Să crezi în tine.
Să înţelegi că învăţarea nu este legată de şcoală, ci de ceea ce alegem după şcoală.
Să înţelegi că autoeducarea înseamnă învăţare continua – şi să îţi pui întrebări atunci când cineva îţi cere să te opreşti din învăţat şi să faci şi tu ceva cu viaţa ta. Pentru că…vei avea parte de o discuţie interminabilă. Mai bine te întorci la învăţat. Sperietura trasă ar trebui să suficientă pentru a te motiva să continui procesul învăţării permanente.

Autoeducarea vine în sprijinul nostru cu trei aspecte esenţiale, cred eu.
1 . Ne ajută să rupem barierele
2 . Ne ajută să ne demonstrăm că nu suntem etichetele celorlalţi.
3 . Ne susţine cunoaşterea de sine şi decojirea până la cea mai pură formă a noastră.
Doar atât?

Da. Atât. Aş rezuma totul la cele trei puncte. Pentru că eu cred foarte mult în simplitate şi în esenţă puternică ascunsă în sticluţa mică. Nu avem nevoie de multe ca să fim fericiţi. În principiu, cu adevărat, deşi obiectele ne fură ochii şi credem că ne vor face mai fericiţi, fericirea e dependentă de cunoaşterea de sine. Cunoscându-te pe sine…ajungi să înţelegi că doar 3 din cele 10 lucruri adunate îţi sunt utile. De restul se pot bucura cei mai puţin norocoşi.

Avem nevoie doar de autoeducare. Autoeducaţia ne oferă răspunsuri pentru orice. Şi, cel mai important, ne susţine şi exerciţiul de a ne pune permanent întrebări. Iar acesta este cel mai benefic exerciţiu pentru oricine îşi doreşte să evolueze.

Autoeducarea este cunoaştere. Cunoaşterea este evoluţie. Evoluţia este fericire, realizare, trăirea cu Sinele Superior, departe de plăcerea nocivă de a-i cataloga pe ceilalţi sau de a da vina pe soartă.

Ce e Sinele autentic Superior?

În termenii cei mai simpli, accesibili şi pământeni, Şinele autentic superior e întâlnirea cu tine. Momentul în care înţelegi că poţi fi aşa cum îţi doreşti – fără să te ascunzi, fără să minţi, fără să aştepţi că X sau Y să fie de acord cu asta.

Sinele autentic superior e momentul în care înţelegi că eşti ceea ce alegi să fii – şi renunţi la mai aruncă vina pe factori exteriori care nu au legătură cu obiectul vizat. Factorii exteriori există şi ei, dar sunt o altă discuţie viitoare. Aici nu încap.

Autoeducarea e şansa noastră de a face şi a putea orice.

Înţelegi acum importanta ei?

Autoeducația e şansa noastră

Te-au inspirat aceste rânduri? Dă un Nu se știe cine are nevoie de ele!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on linkedin

2 thoughts on “Autoeducarea – cheia către Sinele tău autentic.”

    1. Salut Ștefania! Modalitățile prin care te poți autoeduca sunt din cele mai diverse sau ofertante. Informații sunt peste tot. Atât în cărți, cât și online. Plus de la oamenii cu care interacționezi sau natură. Posibilitățile sunt infinite, doar să vrei. M-ar ajuta o întrebare mai specifică. Care este subiectul pe care ți-ai dori să-l abordezi? Zi frumoasă!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Hei! Cititul nu e niciodată ''prea mult''! Continuă lectura în BLOG-ul Ză scoolărșilor:

Self love

Acest subiect este unul dintre cele mai problematice când vine vorba de adolescenți sau de persoane care se trezesc, se uită în oglindă și ar

Read More »

Orice om capătă doua feluri de educaţie: una pe care i-o dau alţii, alta, mult mai însemnată, pe care şi-o dă el însuşi. – Samuel Smiles