ZaScoolarZ

Ascultarea empatică. Cum să ascultăm pentru a-i înțelege pe ceilalți

Educă-ți în fiecare zi.

Educaţia este ceea ce supravieţuieşte după ce tot ce a fost învăţat a fost uitat – Burrhus Frederic Skinner

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on linkedin
ascultarea empatică

Ascultarea empatică. Cum să ascultăm pentru a-i înțelege pe ceilalți

Ascultarea empatică este despre cum poți înțelege cu adevărat persoana care îți vorbește. Nu despre a face tu pe psihologul. Asta înseamnă că se depășește limita ascultării active și se trece în zona empatiei, unde nu judeci și nu sari cu presupusul. A nu sări la concluzii în timp ce asculți pe alții înseamnă că îi auzi cu adevărat, având mintea deschisă.

A fi empatic înseamnă a te conecta din punct de vedere emoțional cu o altă persoană prin intermediul compasiunii, înțelegerii, emoțiilor, identificându-te cu sentimentele sale.

Ascultarea empatică este necesară atunci când cineva are nevoie să fie văzut și ascultat

Dar fără a veni la tine pentru a i se oferi o soluție.

Și ție trebuie să ți se fi întâmplat să dorești să ai pe cineva alături pentru a te asculta sincer. A te înțelege fără a te întrerupe și fără a dori să-ți dea sfaturi peste sfaturi. Atunci când se practică acest tip de ascultare, nici măcar nu e nevoie de consolare din partea celui care te ascultă. E suficient să fie lângă tine cu ochii și urechile deschise, ca tu să te simți mult mai bine.

Ascultarea empatică este un proces dinamic care înseamnă mai mult decât doar a asculta. Atunci când stai alături de cineva și îi asculți vorbele, comunici de asemenea cu persoana respectivă. În plus, îi arăți că îți pasă de ea, de gândurile și de sentimentele sale. Și că ești dispus să te folosești de timpul tău pentru a-i demonstra asta.

Poate că îți dorești să știi să spui cuvintele potrivite pentru a da cuiva speranță, pentru a-i rezolva problemele sau a le ușura. Dar ești om, nu Dumnezeu, pentru a înțelege și a rezolva totul în jur. În plus, uneori cuvintele nu pot face minuni. De aceea
este bine să practici ascultarea empatică.

Care este scopul acestui tip de ascultări și de ce este bine să o învățăm

  • Atunci când cineva te roagă să îl asculți și tu începi să-i dai sfaturi, nu faci deloc ceea ce te-a rugat.
  • Când te roagă să îl asculți și tu începi să îi pui întrebări precum “De ce?”, “Cum s-a ajuns la situația asta?” sau îi spui ce nu ar trebui să simtă, iarăși ai făcut o eroare.
  • Atunci când te roagă să asculți și tu începi să cauți de capul tău rezolvări la problemă, ai reușit încă o dată să dezamăgești persoana în cauză. De ce? Pentru că nu ai reușit să faci cel mai simplu lucru ce ți-a fost cerut: pur și simplu să asculți.

Un exemplu bun se referă la rugăciunile pe care le adresăm divinității. Dumnezeu nu îți răspunde. El doar ascultă și nu îți dă nici un sfat pentru a rezolva lucrurile. Te lasă pe tine să îți dai singur soluția. Așadar, atunci când cineva te roagă să îl asculți, înțelept este să faci asta pur și simplu. Iar dacă vei dori la rândul tău să vorbești, așteaptă-ți rândul cu calm și seninătate și vei fi ascultat cum ai făcut-o și tu.

ascultarea empatică

5 ponturi despre cum să asculți ca să înțelegi mai bine pe cei de lângă tine

1. Nu judeca!

Poate că în ziua de azi, când fiecare dintre noi simte că are sfaturi de dat și o experiență mai mare decât a celorlalți, este un lucru foarte greu. Dar lăsându-ți la o parte opiniile, vei putea să te concentrezi mai bine la ceea ce are de zis celălalt. Asta nu înseamnă că trebuie să fii de acord cu tot ce zice. Înseamnă că ești acolo, gata să asculți ce are de zis, arătându-i că îți pasă de el.

2. Oferă-ți atenția totală!

Îndepărtează-te de orice îți poate distrage atenția(telefon, televizor, laptop, tablet, cărți, radio, etc.). Asigură-te că ai la dispoziție timpul necesar pentru a asculta. A-i acorda din timpul tău indică respect. Iar acea persoană este mai probabil să rămână calmă și să se simtă în siguranță atunci când se simte respectată.

3. Ascultă cu atenție!

Asta s-ar traduce prin a asculta cu urechile, ochii și toată inima. Fii atent la tonul vocii, la limbajul corpului și la alte indicii care îți spun de asemenea câte ceva despre starea emoțională a celui pe care îl asculți.

Menține contactul vizual, aprobă din cap sau fă mici gesturi care arată că ești acolo și că asculți cu atenție la ce are de zis

 

4. Menține tăcerea!

 

Dacă ți s-a cerut doar să asculți, fără să intervii, atunci fă asta. Tăcerea nu înseamnă dezaprobare sau lipsă de atenție. Așa că nu te teme să o folosești.

 

5. Când totuși vorbești, ai grijă cum o faci!

Dacă pare că cel celălalt așteaptă totuși ca tu să spui ceva, fă-o, dar ai grijă cum procedezi. Ascultarea empatică implică nu numai a asculta efectiv, ci și a răspunde. Dar într-un mod în care nu vei strica totul prin cuvinte prost alese. Nu judeca, fii respectuos și oferă timp celuilalt să răspundă la ceea ce îi zici. De asemenea, nu îl întrerupe înainte să termine de vorbit. Cu siguranță îți vei da seama când se va întâmpla asta.

Câteodată este suficient pentru cel de lângă tine să îi arăți doar că ești acolo, că empatizezi cu el și cu situația sa, ascultând pur și simplu, fără a interveni, fără a pune întrebări și căuta de îndată soluții.

Mi s-a întâmplat de atâtea ori să mă destăinui unui prieten legat de o anumită problemă, doar pentru că voiam să fiu ascultată și înțeleasă, fără să cer sfaturi ori altceva. Și tot cam de atâtea ori, mi s-a răspuns de îndată cu ce ar trebui să fac, ce ar fi mai bine, cum ar fi dacă și așa mai departe. Aceste situații mai mult m-au deranjat sau rănit. De ce? Pentru că am observat că acea persoană, care ar fi trebuit doar să fie acolo prezentă și să asculte liniștită, a sărit de îndată să-și expună ideile și să prezinte soluții din proprie experiență. Mi s-a părut mai puțin empatie și mai mult grandomanie.

În final, o situație care nu se caracterizează deloc prin metoda ascultării empatice

Dacă în timp ce eu îți vorbesc tu deja îți bați mintea pentru a crea un răspuns potrivit, asta înseamnă că nu mă asculți cu adevărat. De aceea trebuie să treci prin ponturile de mai sus. Să înveți să le aplici și abia apoi vei ști ce înseamnă de fapt ascultarea empatică. Acesta este un tip de ascultare ce ne va face un pic mai buni și ne va ajuta în relațiile cu ceilalți.

Te-au inspirat aceste rânduri? Dă un share! Nu se știe cine are nevoie de ele!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on linkedin

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Hei! Cititul nu e niciodată ''prea mult''! Continuă lectura în BLOG-ul Ză scoolărșilor:

Self love

Acest subiect este unul dintre cele mai problematice când vine vorba de adolescenți sau de persoane care se trezesc, se uită în oglindă și ar

Read More »

Orice om capătă doua feluri de educaţie: una pe care i-o dau alţii, alta, mult mai însemnată, pe care şi-o dă el însuşi. – Samuel Smiles