ZaScoolarZ

5 modalități prin care să-ți transformi vulnerabilitatea în atuul tău cel mai de preț.

Educă-ți în fiecare zi.

Educaţia este ceea ce supravieţuieşte după ce tot ce a fost învăţat a fost uitat – Burrhus Frederic Skinner

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on linkedin
6˙Nono Astro (1)

5 modalități prin care să-ți transformi vulnerabilitatea în atuul tău cel mai de preț.

A fost odată ca niciodată o societate care ne-a oferit pe tavă o păcăleală pe care tu și cu mine acceptat-o. Păcăleala suna cam așa „a fi puternic(ă), inteligent(ă), de succes trebuie să-ți ascunzi cu orice preț vulnerabilitatea.”

Acestă cauză a dus a sute, mii și milioane de povești de viață în care oamenii au atins tot ce și-au dorit cu un preț. În această goană își chinuiseră sufletul.

Așadar sute, mii și milioane de inimi au fost încărcate cu emoții reprimate, închise într-o cutie și puse într-o viață care nu e a lor.

De abia când au avut curajul să-și acepte vulnerabilitatea, acești oameni au învățat cum să trăiească și că adevărata putere și inteligență înseamnă să-ți înțelegi emoțiile și să te îmbrățișezi cu tot pachetul de slăbiciuni și imperfecțiuni.

Acum, eu și cu tine ne acceptăm emoțiile, așa că putem respira ușurați.

Sau?

Adevărul e că nu prea știm cum să facem asta. Cum să ne arătăm vulnerabilitatea într-o lumea care nu e pregătită pentru asta?

De câte ori ți s-a întâmplat să-ți ascunzi emoțiile în fața părinților, profesorilor sau colegilor?

De câte ori ți s-a întâmplat să îți înăbuși lacrimile?

De câte ori ai simțit rușine când te-a văzut cineve supărat(ă), trist(ă) sau chiar plâns(ă)?

Dacă te regăsești în întrebările de mai sus, vreau să vin în ajutorul tău cu 5 modalități prin care să-ți transformi vulnerabilitatea în atuul tău cel mai de preț.

1. Asumă-ți propriile emoții.

Dacă ești tris(ă), nervoas(ă), furioas(ă) nu îți schimba starea doar pentru a părea altfel în ochii celorlalți. Există posibilitatea să primești întrebări incomode, iar tu va trebui să răspunzi sau nu. E alegerea ta. Ceea ce e cu adevărat important este să-ți dai voie să ai o stare nu tocmai bună și să-și asumi întrebările incomode din partea părinților, colegilor sau profesorilor.

Primele dăți va fi mai dificil, dar apoi recompensa va fi majoră – vei câștiga maturitatea emoțională! Și crede-mă pe termen lung e cea mai bună alegere. Maturitatea emoțională este cheia spre relații de calitatea și o viață împlinită.

 

2. Pune-ți întrebarea: „Ce m-a adus în această stare?”

Știai că și faptul că nu bei destulă apă, sau nu dormi destul sau pur și simplu nu ai destulă grijă de tine e posibil să ducă la irascibilitate implicit la o stare emoțională dezechilibrată?

Așa că pune-ți permanent întrebări ca și cum ai vorbi cu un copil mai mic care are nevoie de grijă și atenție: „ce nu-mi place la acest loc?”, „ce nu-mi place la x persoană?”, „de ce m-am enervat din x situație care părea nesemnificativă?”. E adevărat că la început poți fi stângaci/ stângace, dar făcând acest exercițiu zilnic, te vei înțelege mult mai bine pe tine.

3. Pune relația cu tine pe primul loc!

Ai relații mai puțin calitative cu colegii, profesorii, frații mai mici sau mai mari sau chiar părinții? Am o veste bună, relațiile de calitate se construiesc și așa cu spune și cercetătoarea Brene Brown, ele necesită o  doză mare de vulnerabilitate.

Dar cum să fii vulnerabil cu cei din jurul tău dacă nu-ți dai voi să fii cu tine însuți? Cheia relațiilor de calitatea este la tine. Dă-ți voie să fii vulnerabil(ă), acceptăte așa cum ești și mai mult decât atât acceptă-ți condiția umană.

E adevărat că pentru asta trebuie să renunți la imaginea de persoană puternică, care nu are emoții și să accepți că ești imperfect(ă), dar crede-mă viața va deveni mult mai ușoară și mai relaxată atunci când nu-ți mai dorești să atingi standarde care nu există. Și încetul cu încetul vei învăța să te iubești, așa cum nu ai mai iubit pe nimeni. Poate ți se pare ireal, dar crede-mă, e posibil!

4. Cu toții avem aceleași probleme.

Noi credem că suntem speciali, dar am o veste suntem aproape 8 miliarde de oameni care avem aceleași probleme.

Cu toții suferim din dragoste, cu toții suntem respinși sau respingem, cu toții trecem prin situații penibile. Chiar dacă ne creăm niște măști care să ne ajute să ne menținem imaginea, cu toții suntem niște ființe vulnerabile. Fii tu primul/prima care are curajul să verbalizeze asta și crede-mă că le vei da curaj și altora ca tine să-și spună povesea.

Artwork: Patricia Leda                                                                Artwork: Patricia Leda

5. Cere ajutorul!

Ai o zi mai proastă, ți s-au înecat corăbiile. Cere ajutorul! E adevărat că pentru a cere ajutorul trebuie să renunți la măști, dar poate fi cu adevărat eliberator să recunoști că nu știi, sau că ai greșit sau că pur și simplu ai nevoie de ajutor.

Adesea apelăm la manipulare doar pentru a scăpa de a cere ajutorul și implicit de a arăta vulnerabilitatea. Pe termen scurt poate funcționa, dar pe termen lung vei ajunge să te manipulezi chiar pe tine. Manipularea are un cost. Ești dispus(ă) să plătești pentru asta?

*Note to self: „Trăim într-o lume vulnerabilă. Şi un mod de a-i face faţă e să amorțim vulnerabilitatea.” – Brené Brown

Dacă îmi permiți în încheiere voi face o scurtă previziune, aceea că peste 10 ani „vulnerabilitatea” va fi una din atuurile care vor face diferența.

Lumea se va umple și mai mult de Inteligență artificială, iar la noi, oamenii nu vom mai fi selectați pe baza măștii de roboți. Lumea va avea nevoie de sensibilitatea, artă, creativitate, iar cei care vor fi maturi emoționali vor fi cei care se vor remarca.

Veste bună este că poți începe acum! Iar ceea ce ți se par a fi slăbiciuni, pe termen lung se pot transforma chiar în atuurile tale cele mai de preț.

 

și inteligență înseamnă să-ți înțelegi emoțiile și să te îmbrățișezi cu tot pachetul de slăbiciuni și imperfecțiuni.

Te-au inspirat aceste rânduri? Dă un Nu se știe cine are nevoie de ele!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on linkedin

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Hei! Cititul nu e niciodată ''prea mult''! Continuă lectura în BLOG-ul Ză scoolărșilor:

Self love

Acest subiect este unul dintre cele mai problematice când vine vorba de adolescenți sau de persoane care se trezesc, se uită în oglindă și ar

Read More »

Orice om capătă doua feluri de educaţie: una pe care i-o dau alţii, alta, mult mai însemnată, pe care şi-o dă el însuşi. – Samuel Smiles