ZaScoolarZ

5 Cărți care mi-au schimbat viața. [Silvia Pavăl]

Educă-ți în fiecare zi.

Educaţia este ceea ce supravieţuieşte după ce tot ce a fost învăţat a fost uitat – Burrhus Frederic Skinner

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on linkedin
72208968_419576915359854_9213407811512303616_n

5 Cărți care mi-au schimbat viața. [Silvia Pavăl]

În ultimii doi ani jumătate, în viața mea s-au petrecut schimbări. 

Schimbări de stil de viață, de comportament și nu în ultimul rând de climat interior. 

Un primă reacției a celor care mă cunoșteau sau m-au cunoscut a fost să nu accepte această schimbare, să se întrebe dacă am pățit ceva sau dacă sunt în regulă. 

Una peste alta timpul a trecut, și tot mai mulți au înțeles că această schimbare nu este rea, ci din contra este o schimbare, care odată începută, duce spre singurul loc un ar trebui să fim, acasă în inima noastră. 

Aflându-mă în clipe de confuzie sau solitudine, știam că îmi doresc să schimb ceva, dar nu știam cum și ce anume ar trebui să schimb, iar cei care mi-au fost adevărați companioni, au fost cărțile. 

Atunci când sunt întrebată: ,,Ce cărți mi-ai recomanda?”, spun ,,Nu multe. Există un pachet de cărți, pe care, dacă îl vei citi, îți vei putea schimba viața în totalitate!”

Așadar, haide să trecem la subiect. În cele ce urmează îți voi prezenta o selecție de cărți atent realizată și a căror conținut a fost experimentat în totalitate de mine. 

Sunt de părere că nu trebuie să citești mult, ci să citești exact ceea ce inima ta are nevoie. 

Citește aceste cărți cu inima deschisă și cu zgomotul minții închis ș cu cu totul altă realitate ți se va revela pe ecranul propriei vieți. 

Dar hai, nu avem nicio clipă de pierdut, să trecem la subiect, pentru a începe și tu să-ți contruiești viața oe care o meriți. 

  1. ,,Puterea Prezentului” de Eckhart Tolle

,,Mare parte din lucrurile pe care oamenii le spun, le gândesc sau le fac sunt motivate de frică, aceasta fiind legată întotdeauna, desigur, de concentrarea asupra viitorului şi de pierderea contactului cu Clipa de acum. ” Eckhart Tolle.

Eram fix la începuturile căutărilor mele, iar viața mea devenise atât de limitată și mă constrângea atât de mult, încât trebuie să fac ceva. 

Nu se întâmplase nimic grav în viața mea, însă simțeam că ceva e profund nelalocul lui. 

În acea perioadă, am întâlnit o persoană ce citea astfel de cărți, iar la început, n-am avut curajul să o întreb: ,,Ce-ai făcut de ai ajuns să fii așa, vreau și eu?!”. 

În cele din urmă, i-am zis: ,,Dă-mi ceva să citesc, orice!”. 

Iar prima carte recomandată a fost ,,Puterea prezentului” de magicul Eckhart Tolle. Spun magic, deoarece, vei vedea, dacă îi vei urmări clipurile pe Youtube, că umorul și vibrația lui sunt molipsitoare. 

Am citit din ea în fiecare dimineață, subliniind și contemplând fiecare cuvânt. Simțeam pur și simplu cum vibrația mi se schimbă, o căldură îmi pătrundea în corp și viața devenea un loc mult mai bun decât îl privisem până atunci. 

Întâmplarea face că, acum, citesc această cartea din nou și îmi dau seama că acum o pot aprofunda mult mai bine. 

,,Frumuseţea, iubirea, creativitatea, bucuria, pacea interioară — vin de dincolo de minte. Atunci începeţi să vă treziţi. ” Eckhart Tolle.

,,Disconfortul, anxietatea, tensiunea, stresul, grijile — toate formele de frică — sunt produse de abundenţa viitorului şi de insuficienţa trăirii prezentului. ” Eckhart Tolle.

,,Puterea prezentului” este cartea care, dacă ar fi citită de fiecare om, ar schimba planeta din temelii, dar stai, o schimbă deja! 

Dacă ai auzit de această carte sau ai citit-o deja și ai fost cucerit(ă), poți continua cu cartea ,,Un pământ nou”, ce vine ca o extensie a ideilor prezentate în ,,Puterea prezentului”. 


2.Celepatru legăminte de Don Miguel Ruiz. 

Această carte este un alt ghid de eliberare de constrângerile propriilor convingeri, carte care prezintă patru legăminte, de care, dacă ții cont, viața ta se va schimba, iremediabil, în bine.

Eu una, am citit această carte și am pus în aplicare îndemnurile ei, încă din prima clipă. 

Viața mi s-a îmbunătățit semnificativ și în acel moment am început  să am o relație cu mine. 

Îmi aduc aminte că citeam cărțile lui Don Miguel Ruiz, peste tot, în metrou, la saună, noapte, dimineața, fiind foarte ușor de citit. 

Pe lângă cartea ,,Cele patru legăminte”, aș mai menționa: ,,Al cincilea legământ”, ,,Arta de a iubi” și ,,Vocea cunoașterii”.

Și totuși, care sunt cele patru legăminte? 

 

  1. ,,Fii împecabil în tot cee a ce spui” (Nu te mai eticheta).

Nu-ți vorbi urât în niciun context sau dialog mental. Atunci când începi să te observi cu atenție, observi că vorbești urât despre tine, te faci ,,prost/proastă” atunci când ai uitat ceva, te condamni atunci când spui ,,am mâncat ca o vacă” sau atunci când nu știi o anumită informație spui ,,da, așa sunt eu, mai încet la minte”. 

Acestea sunt toate etichetări și nu doar că le folosești inconștient cu propria persoană, ci și cu cei din jur, fie că o recunoști sau nu. 

Îți recomand să pui stop acestei deprinderi distrugătoare. Atunci când eu am făcut această alegere, mi-a fost greu la început, însă după nici o lună, îmi sărea în ochi dacă cineva se făcea ,,prost/proastă” sau își spunea cuvinte grele la adresa propriei persoane. Deveneam chiar revoltată, pentru că știam cât de important e să nu-ți faci asta, nici acum, nici niciodată. 

STOP ETICHETĂRII!

2. ,,Nu considera nimic a fi personal”. 

În general ne îngreunăm viața luând personal tot felul de acțiuni ale celorlalți. 

Te întâlnești cu un coleg ce are o mutră mai căzută și gândești ,,sigur are ceva cu mine, oare i-am făcut ceva?”. 

Un prieten îți spune că trebuie să încheiați conversația pentru că se grăbește, însă mintea ta începe să facă fel și fel de interpretări ale acestui episod. 

Luând personal comportamentul celorlalți față de propria persoană, o mare parte din energia noastră se duce către acel conflict. 

Dar ce e de făcut? Ei bine, soluția o găsim, în al treilea legământ. 

3. ,,Să nu faci presupuneri inutile”.

Ți se pare că te afli în fața unui comportament neadecvat? Nu fă presupuneri, ci întreabă omul din fața ta, cărui fapt se datorează un astfel de comportament. Astfel vei evita multe conflicte și griji inutile. 

Acest legământ mi-a ușurat viața semnificativ, ajungând astfel mult mai repede la cauza unui conflic. 

4. ,,Fă întotdeauna tot ce îți stă în puteri.”

Noi oamenii, avem obișnuița să punem pe umerii noștri cele mai mari responsabilități, vrând să atingem mai mult și mai mult. 

În loc de a ne da atât de muncă de la o zi la alta, în vederea atingerii imaginii pe care vrem să o avem despre noi, am putea schimba perspectiva. 

Atunci când dai tot ce ai mai bun pe parcursul unei zile, nu vei mai fi nemulțumit(ă) de rezultat, ci vei spune ,,astăzi am dat ce-i mai bune, mâine e o nouă zi, acum las toate în mâna Universului/lui Dumnezeu și mă culc”. Astfel îți vei lua de pe umeri greutățile pe care singur(ă) ți le pui. 

Citește cartea/cărțile și vei vedea cum propria realitatea se reconstruiește! 

Focalizarea exclusivă asupra libertăţii personale nu reprezintă un act egoist; ea este cel mai mare dar pe care îl putem face umanităţii. Don Miguel Ruiz

          3. ,,Calea renunțării” de David R. Hawkins. 

 

Bun. Atunci când vorbesc de orice carte a lui David R. Hawkins, îmi vine să-i fac o plecăciune pentru scrierile lui și faptul cum a făcut lumea asta un loc mai bun. 

Ce e special la David R. Hawkins? El este un psihiatru, fizician cercetător, care, în cele din urmă devine profesor spiritual și abordează spiritualitate dintr-o perspectivă științifică și rațională. 

David R. Hawkins a avut, de-a lungul vieții multiple afecțiuni, alergii, boli destul de avansate, pe care le-a tratat în cele din urmă prin iubire, prin renunțare, urmate, bineînțeles de trezirea spirituală. 

Și, nu doar că s-a tratat pe sine, ci a contribuit la vindeacarea multor oameni cu afecțiuni grave. 

De asemenea David, R. Hawkins este recunoscut pentru alcăuirea Scării conștiinței și pentru tehnica de delimitare a adevărului de falsitate: Kinesiologia. 

Ar fi multe de spus despre scrierile lui și despre el, poate chiar ar merita un articol separat, așadar îți voi spune că această carte ,,Calea renunțării” te va introduce în tehnica ,,Letting go”, aceea de a renunța la rezistența pe care o ai la emoțiile tale negative, care, culmea le face să persiste. 

,,Eliberarea (letting go) implică să fim conștienți de un sentiment, să îl lăsăm să apară, să stăm cu el și să-l lăsăm să-și urmeze traseul fără a dori să îl schimbăm sau să facem ceva cu el.”
,,Calea renunțării” este cartea ideală cu care să începi, din seria de 12 cărți scrise de Hawkins. Printre ele mai menționez de ,,Putere vs. Forță”, ,,Transcederea gredelor conștiinței”, ,,Ochiul sinelui” și ,,Descoperirea prezenței lui Dumnezeu”. 

,,Dacă renunțăm la vinovăție, vom vedea nevinovăția; totuși, o persoană orbită de vină vede doar răul. Regula este că ne concentrăm asupra asupra a ceea ce reprimăm în noi.”

P.S: Pe David R. Hawkins, deși vorbește pentru o minte rațională, nu poți cuprinde cu mintea și felul cum acesta lucrează cu tine este incredibil. De asemnea, Hawkins afirmă că, doar citind această carte, vibrația ta energetică va crește cu 70 de unități. 

           4. ,,Ce spui după bună ziua?” Eric Berne

 

,,Ce spui după bună ziua?” este o carte care m-a șocat și care a fost ca un duș rece pentru mintea mea, care atunci de abea începuse să se decondiționeze. 

Eric Berne este un medic psihiatru, precursor al lui Carl Jung, care prin studiile și lucrul cu pacienții lui a descoperit că fiecare dintre noi își scrie un scenariu de viață, în primii 7 ani de viață. Astfel a luat naștere, ramura psihoterapiei: Analiza Tranzacțională.

Este o carte tehnică, dedicată de fapt doar celor care vor să aprofundeze psihoterapia, dar, crede-mă, dacă te țin ,,balamalele”,  merită citită. 

Eu am primit-o cadou, am ținut-o pe noptieră ceva timp și pur și simplu nu aveam curajul să o citesc. Simțeam că îmi va schimba viața. 

După ce am început-o, nu am putut să o las din mână, nu pentru talentul scriitoricesc sau pentru frumusețea ei, ci pentru că era profund revelatoare. 

Citește-o, citește-o, citește-o! Dar înarmează-te cu curaj. Eu una am plâns, am râns, am meditat în jurul ei și în final mi-am zis: ,,Eu în iluzie nu pot să-mi trăiesc viața, trebuie să fac ceva!”. 

Am recomandat-o câtorva apropiați, însă nu s-au grăbit să o citească, deoarece, doar luându-o în mână simți că după citirea ei nu vei mai fi același.

Însă, poate tu ești unul dintre cei care îți acorzi șansa de a trăi viața altfel!

Acest scenariu de viață, mânat de deciziile pe care le-ai luat în copilărie, stabilește dacă vei fi un învingător sau un învins, dacă vei trăi sau nu dezamăgiri crunte în dragoste și așa mai departe. Unii îl numesc destin, însă, de fapt, este vorba de programare parentală combinată cu deciziile pe care le-am luat chiar noi în copilărie. 

Ține cont că această carte este scrisă înainte de anii 70 și totuși este revelatoare și nu este pentru oricine. 

În opinia mea este o comoară informațională. 

,,Fiecare persoană decide în copilăria timpurie felul în care va trăi şi felul în care va muri. Acest plan se numeşte script (scenariu de viaţă). ” Eric Berne.

,,Un pierzător nu ştie ce va face dacă pierde, dar vorbeşte despre ce va face dacă câştigă. Un câştigător nu vorbeşte despre ce va face dacă câştigă, dar ştie ce va face dacă pierde.” Eric Berne.

,,Pierzătorii îşi ocupă timpul explicând de ce au pierdut. Îşi petrec timpul gândindu-se la ce vor face. Rareori se bucură cu adevărat de ceea ce fac.” Eric Berne.

        5. ,,Cele 5 răni care ne împiedică să fim noi înșine” , Lise Bourbeau

Lise, Lise, Lise. O ador pe femeia asta și cărțile ei. Unul din primii copii indigo, Lise Bourbou a venit aici să ne schimbe planeta. 

Orice carte care mi-a căzut în mână a fost genială. 

Este directă și plină de umor.

Lise Bourbeau a indentificat 5 răni care nu ne lasă să fim noi înșine, și măștire aferente acestora. 

  1. Rana de Respingere (Masca Fugarului)
  2. Rana de Abandon (Masca Dependentului)
  3. Rana de Umilire  (Masca Masochistului)
  4. Rana de Trădare (Masca Dominatorului)
  5. Rana de Nedreptate (Masca Rigidului)

Lise Bourbou descrie fiecare mască, corespunzătoare fiecărei răni, dar și timpul de corp pe care îl are fiecare mască. 

,,Omul îşi doreşte să trăiască într-un mod din ce în ce mai inteligent. Atunci când îşi dă seamă că o experienţă provoacă nişte consecinţe dăunătoare, în loc să-şi reproşeze ceva sau să fie ranchiunos pe cineva, trebuie să accepte pur şi simplu faptul că a ales acea experienţă (chiar inconştient), pentru a descoperi că nu a fost o mişcare inteligentă pentru el. 
Îşi va aminti de acest lucru mai târziu. Astfel putem să trăim o experienţă în acceptare. Din contră, vă reamintesc că, chiar dacă vă spuneţi: „Nu mai vreau să trăiesc aşa”, o luaţi de la capăt. Trebuie să îţi acorzi dreptul de a repeta de mai multe ori aceeaşi greşeală sau experienţă neplăcută, înainte de a ajunge să ai voinţa şi curajul necesare pentru a te schimba. Oare de ce nu înţelegem de la început? Din cauza ego-ului nostru, alimentat de convingerile noastre. ”

 

Uitându-mă la cărțile citite și la autorii plini de înțelepciune care mi-au schimbat viața, mi-am dat seama că e o idee bună să fac și partea a doua al acestui articol. Pentru că vreau să le acord tuturor autorilor care mi-au schimbat viața, atenția și spațiul pe care le merită. 

Acestea fiind spune, acest pachet de 5 cărți îți oferă oportunitatea, dar și soluțiile prin care îți poți schimba viața, aici și acum. Doar cu tine.

Sunt de părere că timpul acordat asimilării acestor informații este exprem de valoros. 

Așadar take your time și pe dat viitoare, cu partea a doua! 

Semnat, 

Silvia.

Ilustrație: Emilia Furduiu. 

Te-au inspirat aceste rânduri? Dă un share! Nu se știe cine are nevoie de ele!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on linkedin

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Hei! Cititul nu e niciodată ''prea mult''! Continuă lectura în BLOG-ul Ză scoolărșilor:

Self love

Acest subiect este unul dintre cele mai problematice când vine vorba de adolescenți sau de persoane care se trezesc, se uită în oglindă și ar

Read More »

Orice om capătă doua feluri de educaţie: una pe care i-o dau alţii, alta, mult mai însemnată, pe care şi-o dă el însuşi. – Samuel Smiles