ZaScoolarZ

3 Ponturi despre cum să te pregătești de final de an

Educă-ți în fiecare zi.

Educaţia este ceea ce supravieţuieşte după ce tot ce a fost învăţat a fost uitat – Burrhus Frederic Skinner

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on linkedin
79990558_463408604375171_5401799180135956480_n

3 Ponturi despre cum să te pregătești de final de an

Uneori, sfârșiturile sunt inevitabile, mai ales când vorbim despre cele de an. Se trage ușor cortina peste vechiul an și pe scenă își face apariția un an despre care nu știm nimic și în fața căruia stăm sfioși, întrebători și încrezători. Poate că avem mai multe planuri, poate că vom visa mai mult în anul următor și vom realiza ceea ce ne vom propune, poate că oamenii vor fi mai buni și mai răbdători, poate că și noi înșine vom fi ce n-am reușit să fim în anul precedent, poate că vom avea mai multă încredere și vom fi mai buni.

Nu, n-o să scriu că pentru a ne pregăti de final de an, trebuie să facem sarmale și prăjituri. Nici că trebuie să ne reînnoim coafurile și nici să purtăm rochii roșii în seara de Anul Nou.

Dar sunt câteva lucruri pe care aș vrea să le fac acum că se sfârșește anul și cred că nu numai pe mine m-ar ajuta, ci și pe ceilalți din jurul meu, din jurul nostru. Nu, nu este o poveste faptul că oamenii își fac (în gând, cel puțin) bilanțurile în această perioadă. Mulți își amintesc ceea ce au făcut sau n-au făcut și trebuiau să facă. Mulți regretă. Alții se bucură și sunt fericiți de realizările lor. Unii își doresc mai puțin, alții își spun că atât cât a fost, e bine.

  1. Așa că primul lucru care îmi vine în minte și pe care îl recomand tuturor, e să realizați un bilanț pe hârtie sau pe telefon, un bilanț care să nu fie doar înăuntrul minții și atât, ceva care să rămână undeva, ceva peste care să reveniți.

Până acum doi ani făceam bilanțuri în fiecare zi din 31 decembrie. Cel puțin, vreo 3-4 ani am tot făcut bilanțuri în propriul meu jurnal. Începeam cu lista lucrurilor bune care mi s-au întâmplat în anul ce tocmai trecea, mulțumeam pentru ele și realizam că erau mult mai multe decât aș fi crezut. Culminam cu lista celor rele și poate nu erau puține, dar multe dintre ele, deși au lăsat urme și cicatrici, simțeam că au trecut, că sunt spulberate, că am depășit toate acele clipe și lucrurile s-au liniștit. Terminam de scris toate lucrurile bune și toate lucrurile rele, iar apoi citeam ce am trăit, rumegam toate gândurile, toate senzațiile, toate întâmplările anului ce tocmai ce trecea, mă bucuram pentru lucrurile bune și eram recunoscătoare pentru ele, mă întristau cele urâte și mă gândeam ce ar trebui să fac ca să nu se mai repete, să nu mai repet ce am făcut rău.

Prin aceste bilanțuri conștientizam că mi se întâmplă lucruri bune, pentru care trebuia să fiu recunoscătoare. În același timp vedeam și înțelegeam tot ce a fost rău și încercam să realizez unde am greșit eu și ce ar trebui să schimb ca să fie bine în anul următor. Așa că, sunt bune exerciții ale memoriei, mai ales când vine vorba de trăiri și de amintiri. Capturăm înăuntrul nostru momente, mai vesele sau mai puțin vesele, le notăm pe foi, le citim și înțelegem în felul acesta că anul care tocmai a trecut nu s-a scurs întâmplător, că a lăsat felurite urme, conștientizând astfel și cum, și cât ne-am schimbat.

2. Sfârșiturile de an sunt potrivite pentru iertare. Și pentru mulțumire.

Știu că nu trebuie să iertăm cu pretextul că se sfârșește anul și vrem să pătrundem în tainele noului an cu inima împăcată. E iluzorie ideea că iertăm de sărbători și suntem mai buni atunci, iertarea se face constant, în tot timpul anului și nu e ca și cum îți impui în minte că ierți și se petrece o magie, e nevoie de mult mai mult, e nevoie de timp ca unele răni să se cicatrizeze, e nevoie de anumite gânduri, e nevoie de conștientizare și dorința de a ierta. Dar uneori, sfârșitul de an e un bun moment să-ți ceri iertare de la persoanele pe care le-ai supărat, le-ai rănit pe parcursul anului, fără a fi condiționat de ideea că așa e firesc, ci doar pentru că tu însuți simți și îți dorești asta.

În același timp, poți mulțumi mai des de sărbători. Mai ales când te pregătești de noul an. Poți mulțumi pentru ceea ce ai trăit, poți mulțumi vieții, poți mulțumi instanței superioare în care crezi, dacă crezi, poți mulțumi părinților, poți mulțumi prietenilor, poți mulțumi partenerilor de viață, fie că sunt soț/soție sau iubit/iubită. Îți poți mulțumi ție fiindcă ai crescut, ai evoluat, ai fost mai bun, îți poți mulțumi pentru timpul pe care ți l-ai acordat tie însuți, îți poți mulțumi pentru resursele de a trece mai departe și a fi părtașul propriei vieți, poți mulțumi oricui vrei și oricui simți, dar mai ales inimii tale care nu se va opri niciodată din iubit, din sperat și din iertat mai ales cât o porți înăuntrul tău.

Exercițiile de iertare și mulțumire se fac constant, în fiecare timp al anului, de fiecare dată. Dar nu toți suntem obișnuiți cu ele, și de aceea, uneori, sfârșitul de an e momentul oportun pentru a învăța să le practicăm, fără resentimente, sincer, cu toată ființa.

3. Nu uitați de planurile și de obiectivele pentru anul ce tocmai vine!

Eu cred că e important să știm ce ne dorim și în ce credem. De aceea, e necesar ca, la finalul anului, să întocmim o listă cu lucrurile pe care ni le dorim în anul următor, fie că este vorba de sănătate și de liniște sufletească, fie că ne dorim să citim mai multe cărți, fie că ne dorim un nou job etc. Fiecare își are propriile dorințe pentru că suntem diferiți și nu putem să ne dorim cu toții aceleași lucruri. Dar cred că e important să le notăm, să le recitim, să credem în ele, să muncim pentru îndeplinirea lor.

Tot acum doi ani, după ce finalizam lista cu lucrurile bune și lucrurile rele întâmplate în anul ce tocmai trecea, revizuiam lista cu dorințe din anul precedent și le rescriam pe cele pe care am reușit să le înfăptuiesc, cele care s-au înfăptuit (pentru că nu toate lucrurile țin de noi), și scriam alte lucruri care îmi doream să se întâmple în anul ce sosea. Era mulțumitor, din punct de vedere sufletește, să văd cum multe sau destule lucruri din listă mi s-au îndeplinit, fie că am muncit eu pentru ele, fie că pur și simplu s-au întâmplat. Unele dintre ele nu au fost finalizate, nu s-au întâmplat, dar asta era un pretext potrivit ca să înțeleg cât de importante erau acele lucruri pentru mine: în cazul în care într-adevăr erau, le treceam în lista de dorințe pentru anul viitor, iar dacă nu erau, deja renunțasem la ele.

Vă doresc un An nou bun și fericit, în care să credeți în voi și în oamenii din jurul vostru, în care să vă iubiți și în care să iubiți, la rândul vostru, în care să depășiți momentele grele învățând din ele, pentru că în spatele fiecărui lucru este o lecție, în care să scoateți dinăuntrul vostru tot ce aveți mai bun și mai frumos. La mulți ani!

Te-au inspirat aceste rânduri? Dă un share! Nu se știe cine are nevoie de ele!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on linkedin

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Hei! Cititul nu e niciodată ''prea mult''! Continuă lectura în BLOG-ul Ză scoolărșilor:

Self love

Acest subiect este unul dintre cele mai problematice când vine vorba de adolescenți sau de persoane care se trezesc, se uită în oglindă și ar

Read More »

Orice om capătă doua feluri de educaţie: una pe care i-o dau alţii, alta, mult mai însemnată, pe care şi-o dă el însuşi. – Samuel Smiles